Informatief Inspiratie Keukenhulp

Zo maak je -altijd- het lekkerste stoofvlees

lekkerste stoofvlees

Tags:    

Mijn signature dish is toch echt wel stoofvlees. Eerlijk is eerlijk, deze mislukt bij mij eigenlijk nooit. Vandaag geef ik je een aantal tips om te zorgen dat jij ook altijd het lekkerste stoofvlees op tafel zet.

Stoofvlees is wat mij betreft echt op en top comfortfood. Het is verwarmend en het heeft iets huiselijks en gezelligs om een grote pan stoofvlees op tafel te zetten. Daarnaast is dit het absolute lievelingsgerecht van mijn man wat er dan ook weer voor zorgt dat het hier met grote regelmaat op tafel staat.

Alle seizoenen

Wie denkt dat stoofvlees echt alleen maar bij de herfst en winter past heeft het wat mij betreft echt helemaal mis. Stoofvlees kan echt altijd! Pas de ingrediënten en de bijgerechten aan per seizoen, wedden dat je er altijd van zult smullen?
Onderaan dit artikel geeft ik je een aantal links naar mijn lekkerste stoofvlees recepten, hier vind je ook een typisch zomers recept.

Wie denkt dat stoofvlees alleen gegeten hoort te worden
in de herfst en winter heeft het echt mis!

Zomers stoofpotje met cider

Het perfecte rundvlees om te stoven

In een stoofpotje kun je niet zomaar elk soort rundvlees gebruiken. Als je echt een lekker en goed resultaat wilt kies je voor vlees dat gemarmerd met vet is.

Ik kies zelf altijd voor riblappen, deze geven naar mijn idee toch echt het allerleukste resultaat. Na lang genoeg stoven/sudderen wordt het super mals en valt het perfect uit elkaar. Ja het vlees bevat zeker vet, maar dat is nou precies wat al die lekkere smaak gaat geven aan je stoofpotje. Mocht je nu vet echt niet lekker vinden, dan snijd je dit eraf als je gaat eten of je kiest voor de runderlap of sukade.

In een restaurant heb ik een keer stoofvlees van de wang gegeten en ook dat is zo lekker!

De pan

Stoofvlees maak je niet in een gewone soeppan. Voor het beste resultaat gebruik je een pan met een dikke bodem die de warmte goed verdeeld.

Ik gebruik zelf een roestvrijstalen pan met emaille binnenkant van Ferleon.
Verder heb ik ook nog een slowcooker die ook perfect is om stoofvlees in te maken. Het veranderd wel iets aan het recept, want bij deze bereidingswijze heb je minder vocht nodig.
Daarnaast kun je het stoofpotje ook garen in de oven, maar daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee.

Aanbraden in boter

Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is en dep het goed droog. Zorg dat je pan goed heet is en smelt hierin een flinke klont boter.

Bak het vlees in de hete pan rondom goudbruin en voeg een flinke snuf zout en peper toe. Door het vlees dicht te schroeien zorg je ervoor dat deze boordevol smaak blijft. Hierna ben je klaar voor alle volgende stappen.

Bouillon, wijn en/of bier

Ik heb alle combinaties al eens geprobeerd en het is allemaal lekker! Bouillon met rode wijn of bouillon met bier. Liever geen alcohol gebruiken? Stoofvlees wordt ook onwijs lekker met alleen bouillon.

Probeer ze allemaal een keer uit en kies dan je eigen favoriet. Of laat het afhangen van het seizoen! Zo kies ik in de winter vaker voor een basis met rode wijn, in de lente en zomer bouillon of cider en in de herfst bokbier.

Kruiden en specerijen

Je kunt je stoofvlees zelf op smaak brengen met kruiden en specerijen. Het is echt afhankelijk van je gewenste resultaat welke smaken lekker zijn.

Denk aan een combinatie van rozemarijn en tijm, maar ook laurier en kruidnagel zijn heerlijk. Ook lekker; de Zwolsche stoof specerijen van Jonnie boer. Of gebruik een keer baharat voor een extra kruidig effect.

Wel voeg ik altijd 2 laurierblaadjes toe aan mijn stoofvlees.

Photo by Pratiksha Mohanty on Unsplash

Een zuurtje

Het beste is ook om altijd een zuurtje toe te voegen, deze zorgt er namelijk voor dat je vlees extra mals wordt. Het geeft gewoon net dat beetje extra mee in je stoofpotje.

Denk hierbij aan tomatenpuree, mosterd, wijn of azijn. Ook zilveruitjes (met een eetlepel van het vocht erbij) zijn een goede keuze!
Zelf gebruik ik eigenlijk bijna altijd tomatenpuree, ongeacht of ik daarnaast ook wijn of zilveruitjes toevoeg.

Wel of geen groenten toevoegen

Persoonlijk vind ik het altijd lekker als er iets van groenten in mijn stoofpotje zitten. Wortel, venkel en champignons hebben mijn absolute voorkeur. Maar erwtjes zijn ook heerlijk!

Houd er met erwtjes of andere zachtere groenten rekening mee dat deze dus echt niet 6 uur mee hoeven te stoven. Voeg ze pas een half uurtje of 45 minuten voor je gaat eten toe aan de pan. Dan zijn ze op hun allerlekkerst.

Liever geen groenten maar echt puur stoofvlees? Dat kan natuurlijk ook! Het enige wat je dan veranderd is dat je minder vocht hoeft toe te voegen. Verder blijft alles hetzelfde 🙂 .

Stoofvlees met erwtjes

Geduld is een schone zaak

Tijd, oftewel geduld is het aller-aller-allerbelangrijkste ingrediënt van stoofvlees! Je moet er echt rekening mee houden dat je stoofpotje minimaal 5 uur nodig heeft om lekker mals te worden. Want niks is zo vervelend als taai vlees.

Heb je een snelkookpan of een slowcooker; dan kan het wel sneller. Zo maak ik in mijn Bosch AutoCook binnen 3 uur het lekkerste stoofvlees. Op het vuur heeft het gewoon echt langer nodig.

De lekkerste bijgerechten

Stoofvlees is wat mij betreft het lekkerste met friet. Kies je eigen favoriete bijgerecht of een combinatie van onderstaande met de groene salade.

 • Friet
 • Aardappelpuree
 • Stokbrood
 • Frisse groene salade

Dus zo maak je het allerlekkerste stoofvlees

Nu weet je al mijn tips en tricks om het lekkerste stoofvlees te maken. Van het juiste vlees tot het zuurtje naar de lekkerste bijgerechten; ik geef je graag al mijn kennis!

Op zoek naar een lekker recept om te maken? Probeer deze eens;

Stoofvlees met erwtjes (mijn favoriet)

Runderstoof met wortel, pastinaak en krieltjes

Zomers stoofpotje met cider

Stoofpotje met venkel

Klassieke stoofpot met bier

lekkerste stoofvlees Pinterest

  7 reacties

 • Nicole Orriëns 24 januari 2019 Beantwoord

  Hmm, ik krijg er helemaal zin in. De laatste tijd is rood vlees vaak negatief in het nieuws, en daardoor heb ik het al een tijdje niet meer gekocht. Maar het is toch wel erg lekker!

 • Sandra 24 januari 2019 Beantwoord

  Heerlijk, maar eigenlijk maak ook ik het enkel in de winter

 • Heerlijk en een van van mijn favoriete gerechten. Ik eet niet zo vaak vlees maar vanwege stoofvlees zou ik nooit vegetarier worden 😉

 • Ingrid 24 januari 2019 Beantwoord

  Als ik kon maakte ik ook altijd één of andere stoofpot. Lekker makkelijk én zo lekker.

 • Manon 24 januari 2019 Beantwoord

  Grappig om te lezen dat jij weer op een heeeeel andere manier stoofvlees maakt, met andere ingredienten enzo. Ik maak ‘m dan wel vegetarisch, maar ik gebruik zoveel andere ingredienten. Nu moet ik die van jou ook maar eens proberen dan 😉

 • Laura 24 januari 2019 Beantwoord

  Hier eten we het vooral op de oosterse (met een Tajine) of de ‘klassieke’ manier, met een goede Belgische trappist er in! Al lijken al die andere varianten écht ook super lekker!

 • Rory 24 januari 2019 Beantwoord

  Wat een fijne variaties! Ik ken eigenlijk alleen maar mijn moeder’s smoor (Indonesische variant, heel eenvoudig, heel lekker) of een aantal recepten met wijn en inderdaad bier. Vaak doen we er niet veel groentes bij, maar eigenlijk is dat natuurlijk veel lekkerder. Dank voor de suggesties. Die met erwtjes wil ik zeker proberen!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • - WINACTIE-
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Met dit warme weer drink ik het allerliefste water, met of zonder bubbels. Als er dan nog een klein smaakje aan zit ben ik helemaal blij. 🙌 Oh en wat ijsklontjes graag!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Van @sodastreamnl kreeg ik de nieuwste flavors om uit te testen. Ik ben al fan van mijn apparaat om zelf bruiswater te maken en dat doe ik dan ook met grote regelmaat. De nieuwe smaakjes (die in glazen flessen zitten en geen kleurstoffen bevatten) zijn een fijne aanvulling en erg lekker!
In het artikel dat nu online staat vertel ik je precies hoe ik er de lekkerste drankjes mee maak. 🍹Peanuts om te maken!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Volg de link in mijn bio om direct naar het artikel te gaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nu mag ik 1 van mijn volgers blij maken met een pakket met de nieuwste smaken!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🎉 Winnen?
Volg mij, like deze foto en laat me in een reactie hieronder weten met wie jij wel een lekker en verfrissend drankje zou willen drinken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
* De winnaar krijgt zondag de 30ste een reactie van mij hieronder.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#sodastream #bruisend #bruisendwater #bruiswater #drankjes #drankje #afkoelen #ijsklontjes #watermeteensmaakje #hitteplan #genoegdrinken #lekkerrecept #zomersedrankjes #drinks #vrijmibo #alcoholvrij #samenwerking #winnen #winactie #foodie #foodquotesnl
 • Tijd voor comfort food!
Gisteren keken wij iets te diep in het glaasje, dus nu is er behoeft aan friet met mayo!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Helaas was de reden iets minder; we namen afscheid van een mooi mens, een dappere strijder. Hoe hard hij ook heeft gevochten (en ik beloof je; dat was harder dan menigeen, sommige mensen laten zelfs dokters versteld staan) het gevecht is geëindigd. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gisteren een mooi afscheid. Wat eindigde in een bijna volle dag van samenzijn. Iets teveel whiskey en wijn; maar dat is hoe hij het ook had gewild. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het was mooi ❤️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#comfort #comfortfood #mayo #mayonaise #friet #frietjes #frietjemet #frites #patat #patates #diner #weekend #evenbijkomen #lekkereten #genieten #mooiafscheid #foodie #foodquotesnl
 • Mag ik alsjeblieft terug?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
We zijn 2 dagen terug van onze heerlijke vakantie in Italië, maar yes: take me back! Mijn eerste kopje koffie ☕️ smaakte daar toch echt veel lekkerder hoor.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lekker buiten op het terras van de @villatent , genieten van m’n kopje koffie in alle rust. 🥰 daarna lekker een ontbijtje maken en leuke dingen ontdekken in Toscane. Kan ik best aan wennen 🙌.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik kreeg veel vragen van jullie tijdens ons verblijf daar over tips en dingen om te ontdekken en eten. Dus ik ga er een mooi inspiratie artikel van maken! Heb jij nog vragen? 👇 Let me know!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik bedacht me daar dat het me geweldig lijkt om een keer een workation te houden. In zo’n tent uiteraard! 🤗 In de ochtend lekker in alle rust werken en dan ‘s middags lekker relaxen aan het zwembad of fijne dorpjes ontdekken. 🥰🙌 nieuw doel!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#koffie #eerstekopjekoffie #camping #glamping #glamper #tent #campinglife #vacation #vakantie #holiday #relaxen #genieten #travel #travelgram #instatravels #instatraveling #foodieopreis #hetzwartegoud #reizen #workation #goals #nieuwdoel #villatent #samenwerking #italie #toscane #visittoscana #foodie #foodquotesnl
 • Gisteravond vond de meneer online het perfecte restaurant om te gaan eten. 10 minuten rijden vanaf onze camping en met goede recensies. 🥰 en oh my, dit was zo goed! De meneer is in vele andere dingen al mijn partner in crime, maar tegenwoordig heeft hij ook een neus voor hotspots. 🙌 Love it!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik at er ravioli gevuld met ricotta en spinazie. Verder was de halve kaart gevuld met eekhoorntjesbrood en er stond ook een fikse mand buiten. Ja dan weet je het wel toch?! Dat wil ik proeven! Dus ik at een steak met eekhoorntjesbrood en truffel. ❤️🤤 Het eten was echt overheerlijk!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh en dan het uitzicht met de ondergaande zon 🥰 dat maakt het feest compleet hoor.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#ravioli #ricotta #porcini #eekhoorntjesbrood #filetto #truffel #tartoffo #delicious #heerlijkgegeten #italie #italy #toscane #travel #travels #traveltheworld #visittoscana #toscana #lecantine #hotspot #restaurant #foodie #foodieopreis #lekkereten #foodquotesnl
 • Mag ik hier voor altijd blijven?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zoals jullie wellicht al gezien hebben; we zijn in Toscane, specifiek in Bucine. En ohhh ❤️🥰 ik hou zo van Italië! Het klimaat, eten, de passie van de mensen... love it!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En dan het verblijf in deze luxe tent van @villatent 🙌❤️ hier kan ik wel aan wennen! Mijn eerste kopje koffie smaakt zoveel lekkerder zo in het zonnetje.
De tent is trouwens echt van alle gemakken voorzien; fijne bedden, keuken, Nespresso machine (heel belangrijk), badkamer, verschillende zitjes, BBQ én hangmat. Dit wil je toch?!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#villatent #tent #glampen #glamping #camperen #luxe #vakantie #travel #genieten #zomer #vakantietip #vakantiehuis #vakantiegevoel #travelphotography #travelgram #travelling #italie #italia #toscane #toscany #samenwerking #foodie #foodieopreis #foodquotesnl
 • Naast koffie- en chipslover ben ik ook echt een soeplover ❤️. Als lunch, diner of tussendoortje en elk seizoen; je maakt mij er oprecht altijd blij mee.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vandaag staat er weer een overheerlijk soeprecept online! Deze geroosterde paprika-tomatensoep wordt gemaakt met cherry tomaatjes en zit boordevol heerlijk smaken. 🧀 en de kaas maakt het helemaal af. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dusse, aan de kook zou ik zeggen! De directe link naar het recept staat in m’n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🙋🏼‍♀️🙋‍♂️ als je ook een echte soeplover bent!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#soep #tomatensoep #paprika #cherrytomaatjes #lunch #diner #voorgerecht #kaas #kaasmeisje #wwproof #wwnl #soeplover #soup #paleopluskaas #kaasmaaktalleslekker #lekkerrecept #lekkereten #gezondeten #groenten #foodie #foodquotesnl
 • Mijn happy place is zeker in de keuken. Het ontwikkelen van recepten, wat lekkers koken en/of bakken en dat dan vervolgens fotograferen. ❤️ Ik word er elke dag weer blij van!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gelukkig en dankbaar dat ik dus daarvan mijn werk heb kunnen maken. Met het ontwikkelen van recepten voor mijn eigen websites én voor websites/kookboeken van opdrachtgevers hoop ik jullie elke dag te inspireren. 🙌 Overheerlijke recepten zonder ellenlange ingrediëntenlijsten maar wel altijd boordevol smaak.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En die dagen dat je geen zin hebt om in de keuken te staan? 🙋‍♀️ Ja die heb ik uiteraard ook wel!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Voor die dagen heb ik iets tofs voor jullie! Deel jouw mooiste moment in de keuken met #mijnkeukenmoment en #superkeukens op jouw Instagram en maak kans op een ‘kok aan huis’. Tot en met 14 juli maak je elke week kans op deze geweldige prijs, een diner op restaurantniveau bij je thuis (aangeboden door @superkeukens). Zelfs de afwas wordt gedaan!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Die afwas… dat vind ik stiekem wel het nadeel van al dat koken en bakken hoor 😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
** Meedoen aan deze actie? Volg Superkeukens op Instagram en/of Facebook en deel je foto met de hashtags, tag een vriend/vriendin of doe mee via het formulier op hun website. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#keuken #kitchen #koken #happyplace #gelukkig #myhappyplace #dreamjob #droombaan #inspiratie #inspireren #foodie #foodieinhartennieren #allesdraaitometen #eten #zzp #eigenbaas #freelance #foodblogge #receptontwikkeling #foodfotografie #winnen #winactie #samenwerking #foodquotesnl
 • Goedemorgen! Ik ben team #lunchenzonderboterham maar eigenlijk ook team #ontbijtenzonderboterham .
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pannenkoeken, yoghurt met cruesli en fruit, een omelet met groenten of gewoon een bordje met vanalles; 😍❤️ YUM!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wat is jouw favoriete ontbijt?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#ontbijt #ontbijten #ontbijtje #breakfast #startvandedag #zondag #zondagsontbijtje #yoghurt #kokosyoghurt #granola #pangranola #frambozen #raspberries #paleo #gezondeten #lekkereten #zonderbrood #foodfotografie #fotografie #foodstyling #inopdrachtgemaakt #ondernemer #zzper #eigenbaas #recept #receptontwikkeling #foodie #foodquotesnl