Informatief Inspiratie Keukenhulp

Zo maak je -altijd- het lekkerste stoofvlees

lekkerste stoofvlees

Tags:    

Mijn signature dish is toch echt wel stoofvlees. Eerlijk is eerlijk, deze mislukt bij mij eigenlijk nooit. Vandaag geef ik je een aantal tips om te zorgen dat jij ook altijd het lekkerste stoofvlees op tafel zet.

Stoofvlees is wat mij betreft echt op en top comfortfood. Het is verwarmend en het heeft iets huiselijks en gezelligs om een grote pan stoofvlees op tafel te zetten. Daarnaast is dit het absolute lievelingsgerecht van mijn man wat er dan ook weer voor zorgt dat het hier met grote regelmaat op tafel staat.

Alle seizoenen

Wie denkt dat stoofvlees echt alleen maar bij de herfst en winter past heeft het wat mij betreft echt helemaal mis. Stoofvlees kan echt altijd! Pas de ingrediënten en de bijgerechten aan per seizoen, wedden dat je er altijd van zult smullen?
Onderaan dit artikel geeft ik je een aantal links naar mijn lekkerste stoofvlees recepten, hier vind je ook een typisch zomers recept.

Wie denkt dat stoofvlees alleen gegeten hoort te worden
in de herfst en winter heeft het echt mis!

Zomers stoofpotje met cider

Het perfecte rundvlees om te stoven

In een stoofpotje kun je niet zomaar elk soort rundvlees gebruiken. Als je echt een lekker en goed resultaat wilt kies je voor vlees dat gemarmerd met vet is.

Ik kies zelf altijd voor riblappen, deze geven naar mijn idee toch echt het allerleukste resultaat. Na lang genoeg stoven/sudderen wordt het super mals en valt het perfect uit elkaar. Ja het vlees bevat zeker vet, maar dat is nou precies wat al die lekkere smaak gaat geven aan je stoofpotje. Mocht je nu vet echt niet lekker vinden, dan snijd je dit eraf als je gaat eten of je kiest voor de runderlap of sukade.

In een restaurant heb ik een keer stoofvlees van de wang gegeten en ook dat is zo lekker!

De pan

Stoofvlees maak je niet in een gewone soeppan. Voor het beste resultaat gebruik je een pan met een dikke bodem die de warmte goed verdeeld.

Ik gebruik zelf een roestvrijstalen pan met emaille binnenkant van Ferleon.
Verder heb ik ook nog een slowcooker die ook perfect is om stoofvlees in te maken. Het veranderd wel iets aan het recept, want bij deze bereidingswijze heb je minder vocht nodig.
Daarnaast kun je het stoofpotje ook garen in de oven, maar daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee.

Aanbraden in boter

Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is en dep het goed droog. Zorg dat je pan goed heet is en smelt hierin een flinke klont boter.

Bak het vlees in de hete pan rondom goudbruin en voeg een flinke snuf zout en peper toe. Door het vlees dicht te schroeien zorg je ervoor dat deze boordevol smaak blijft. Hierna ben je klaar voor alle volgende stappen.

Bouillon, wijn en/of bier

Ik heb alle combinaties al eens geprobeerd en het is allemaal lekker! Bouillon met rode wijn of bouillon met bier. Liever geen alcohol gebruiken? Stoofvlees wordt ook onwijs lekker met alleen bouillon.

Probeer ze allemaal een keer uit en kies dan je eigen favoriet. Of laat het afhangen van het seizoen! Zo kies ik in de winter vaker voor een basis met rode wijn, in de lente en zomer bouillon of cider en in de herfst bokbier.

Kruiden en specerijen

Je kunt je stoofvlees zelf op smaak brengen met kruiden en specerijen. Het is echt afhankelijk van je gewenste resultaat welke smaken lekker zijn.

Denk aan een combinatie van rozemarijn en tijm, maar ook laurier en kruidnagel zijn heerlijk. Ook lekker; de Zwolsche stoof specerijen van Jonnie boer. Of gebruik een keer baharat voor een extra kruidig effect.

Wel voeg ik altijd 2 laurierblaadjes toe aan mijn stoofvlees.

Photo by Pratiksha Mohanty on Unsplash

Een zuurtje

Het beste is ook om altijd een zuurtje toe te voegen, deze zorgt er namelijk voor dat je vlees extra mals wordt. Het geeft gewoon net dat beetje extra mee in je stoofpotje.

Denk hierbij aan tomatenpuree, mosterd, wijn of azijn. Ook zilveruitjes (met een eetlepel van het vocht erbij) zijn een goede keuze!
Zelf gebruik ik eigenlijk bijna altijd tomatenpuree, ongeacht of ik daarnaast ook wijn of zilveruitjes toevoeg.

Wel of geen groenten toevoegen

Persoonlijk vind ik het altijd lekker als er iets van groenten in mijn stoofpotje zitten. Wortel, venkel en champignons hebben mijn absolute voorkeur. Maar erwtjes zijn ook heerlijk!

Houd er met erwtjes of andere zachtere groenten rekening mee dat deze dus echt niet 6 uur mee hoeven te stoven. Voeg ze pas een half uurtje of 45 minuten voor je gaat eten toe aan de pan. Dan zijn ze op hun allerlekkerst.

Liever geen groenten maar echt puur stoofvlees? Dat kan natuurlijk ook! Het enige wat je dan veranderd is dat je minder vocht hoeft toe te voegen. Verder blijft alles hetzelfde 🙂 .

Stoofvlees met erwtjes

Geduld is een schone zaak

Tijd, oftewel geduld is het aller-aller-allerbelangrijkste ingrediënt van stoofvlees! Je moet er echt rekening mee houden dat je stoofpotje minimaal 5 uur nodig heeft om lekker mals te worden. Want niks is zo vervelend als taai vlees.

Heb je een snelkookpan of een slowcooker; dan kan het wel sneller. Zo maak ik in mijn Bosch AutoCook binnen 3 uur het lekkerste stoofvlees. Op het vuur heeft het gewoon echt langer nodig.

De lekkerste bijgerechten

Stoofvlees is wat mij betreft het lekkerste met friet. Kies je eigen favoriete bijgerecht of een combinatie van onderstaande met de groene salade.

 • Friet
 • Aardappelpuree
 • Stokbrood
 • Frisse groene salade

Dus zo maak je het allerlekkerste stoofvlees

Nu weet je al mijn tips en tricks om het lekkerste stoofvlees te maken. Van het juiste vlees tot het zuurtje naar de lekkerste bijgerechten; ik geef je graag al mijn kennis!

Op zoek naar een lekker recept om te maken? Probeer deze eens;

Stoofvlees met erwtjes (mijn favoriet)

Runderstoof met wortel, pastinaak en krieltjes

Zomers stoofpotje met cider

Stoofpotje met venkel

Klassieke stoofpot met bier

lekkerste stoofvlees Pinterest

  7 reacties

 • Nicole Orriëns 24 januari 2019 Beantwoord

  Hmm, ik krijg er helemaal zin in. De laatste tijd is rood vlees vaak negatief in het nieuws, en daardoor heb ik het al een tijdje niet meer gekocht. Maar het is toch wel erg lekker!

 • Sandra 24 januari 2019 Beantwoord

  Heerlijk, maar eigenlijk maak ook ik het enkel in de winter

 • Heerlijk en een van van mijn favoriete gerechten. Ik eet niet zo vaak vlees maar vanwege stoofvlees zou ik nooit vegetarier worden 😉

 • Ingrid 24 januari 2019 Beantwoord

  Als ik kon maakte ik ook altijd één of andere stoofpot. Lekker makkelijk én zo lekker.

 • Manon 24 januari 2019 Beantwoord

  Grappig om te lezen dat jij weer op een heeeeel andere manier stoofvlees maakt, met andere ingredienten enzo. Ik maak ‘m dan wel vegetarisch, maar ik gebruik zoveel andere ingredienten. Nu moet ik die van jou ook maar eens proberen dan 😉

 • Laura 24 januari 2019 Beantwoord

  Hier eten we het vooral op de oosterse (met een Tajine) of de ‘klassieke’ manier, met een goede Belgische trappist er in! Al lijken al die andere varianten écht ook super lekker!

 • Rory 24 januari 2019 Beantwoord

  Wat een fijne variaties! Ik ken eigenlijk alleen maar mijn moeder’s smoor (Indonesische variant, heel eenvoudig, heel lekker) of een aantal recepten met wijn en inderdaad bier. Vaak doen we er niet veel groentes bij, maar eigenlijk is dat natuurlijk veel lekkerder. Dank voor de suggesties. Die met erwtjes wil ik zeker proberen!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • De laatste tijd heb ik steeds meer gesprekken over het bewaken van je grenzen als je vanuit je passie onderneemt. Hoe zorg je ervoor dat je op tijd rust pakt, waar liggen die grenzen en hoe/waartegen zeg je dan nee? Want juist als ondernemer is dit onwijs belangrijk.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gesprekken die vaak voortkomen uit mijn ervaring met mijn burn-out of mensen die ook ondernemen vanuit hun passie. Want als alles leuk is, hoe zorg je dan voor de juiste balans?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Geloof me, dat is soms echt lastig! 🤷‍♀️ Soms herken ik ook mijn eigen grens niet goed genoeg. Maar gelukkig komt dat steeds minder vaak voor. Ik geef mijn 4 beste tips in het artikel dat nu online staan. 1 van die tips is: Zoek een hobby! 😅🙌 Maar echt!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het artikel staat online, volg de link in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ben benieuwd hoe jij zorgt voor de balans? Laat hieronder vooral je reactie/tips achter! Kunnen we er allemaal wat mee 🥰
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📸: @byjamiedeleeuw
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#passie #ondernemenvanuitjepassie #ondernemen #ondernemer #ontwikkeling #zzper #eigenbaas #grenzen #grenzenbewaken #grenzenherkennen #neeisookeenantwoord #ondernemendevrouwen #eigenbedrijf #ondernemerschap #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #ondernemerschap #vrijheid #bewustwording #inzicht #zakenmeisje #ambities #samenwerking #foodie #fotografie #receptontwikkeling #foodquotesnl
 • Weet jij al wat je deze Pasen voor lekkers op tafel gaat zetten? 🐰⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mocht je nu nog twijfelen of nog op zoek zijn naar wat lekkers; dit 👆 is een deel van al het lekkers dat ik samen met @anjasfoodblog maakte speciaal voor Pasen. Al deze lekkere recepten staan nu op onze websites. 🙌❤️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, mocht je nu nog geen idee hebben voor de brunch/lunch... dan maak je gewoon alle recepten! Anja deelt meteen een handig artikel met daarin tips voor het voorbereiden van zoveel lekkers.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik zal zo alle recepten delen in m’n stories met swipe-up link, oh inclusief een highlight t/m Pasen zodat je alles op 1 plek hebt. Lekker handig toch?! 🙏🤩⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#pasen #pasen2019 #eerstepaasdag #tweedepaasdag #paasbrunch #brunch #paaslunch #lunch #paasontbijt #ontbijt #donuts #donutlover #marbledglaze #glaze #glazuur #lunchen #brunchen #paasshoot #fotografie #foodfotografie #f52grams #easter #receptontwikkeling #tartelettes #salade #plaattaart #blink #foodie #foodquotesnl
 • Wist jij dat maar 1 op de 10 Nederlanders regelmatig aubergine eet?! Ik was echt verbaasd hoor toen ik dat hoorde... het is toch een groente die tegenwoordig echt overal verkrijgbaar is! 😳🤯🍆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dus, vandaag een lekker receptje met aubergine om eens mee aan de slag te gaan. Een vegetarisch gevulde portobello met aubergine en feta. De smaken gaan perfect samen en zo is het een mooi gerechtje voor de lunch of brunch voor komende pasen. 🙌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Nu ben ik benieuwd... eet jij regelmatig aubergine?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ergens denk ik namelijk dat mijn lezers/volgers gewoon met regelmaat deze groente op tafel zetten. Laten we die statistieken eens even veranderen!! 😅⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het recept staan online, volg de link in m'n bio naar de website.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aubergine #aubergines #eggplant #vegetarisch #vegetarian #feta #portobello #lunch #brunch #recept #receptidee #lekkerrecept #lekkereten #lunchen #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #boordevolsmaak #samenwerking #groenten #wewv #watetenwevandaag #foodie #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodquotesnl
 • Weet je wat ik nou echt onwijs tof vind? Fotograferen! En dan het liefste eten! 🥰🤤 Het maakt me overigens dan niet uit of het mijn eigen recepten zijn, die van een ander of gerechten in een restaurant.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Over dat laatste, daar krijg ik met grote regelmaat vragen over van horeca eigenaren én medewerkers. Ze willen vooral graag weten hoe ze er ook zelf mee aan de slag kunnen gaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laat ik daar nou een antwoord op hebben! 😅🙋‍♀️
Ik schreef er een inspiratie artikel over met de 4 dingen die je écht nodig hebt om er ook zelf mee aan de slag te gaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uiteraard kun je ook mij boeken om de fotografie te verzorgen, of ik geef je een inspiratie sessie in combinatie met een fotografie workshop; alles is mogelijk! 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De link naar het artikel (food fotografie voor instagram) staat in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#fotografie #fotograaf #fotografe #foodfotografie #canon #canonfotografie #etenfotografie #food #eten #restaurant #horeca #horecasupport #inspiratie #inspireren #foodie #inhartennieren #zzper #ondernemer #eigenbaas #ondernemendevrouwen #eindhoven #ondernemersineindhoven #coach #fotografiecoach #workshop #inspiratiesessie #onlinegroei #foodquotesnl
 • Dit is dus de perfecte zaterdagavond he; joggingbroek, Netflix, Aperol spritz en deze tafel vol hapjes! 🙌
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zie je die mooie olijfhouten plank met mijn logo daar in het midden?! 😍 die kreeg ik gisteren tijdens de foodbloggerslunch! Georganiseerd door @heerlijkehappen en die geweldige plank en 2 blauwe kommetjes zijn van @bowlsanddishes . Die plank dus he, daar ben ik een beetje verliefd op 🥰. Die was dan ook meteen het uitgangspunt van deze tafel vol lekkers.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, ik ben benieuwd of we alles opkrijgen... wat is dat toch he? Dat je altijd bang bent dat je te weinig hebt 😅🙈. Herkenbaar?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#bowlsanddishes #borrel #borrelen #borrelplank #zaterdagborrel #netflixandchill #aperolspritz #spritz #vegetarischesnacks #gazpacho #pide #simit #hummus #garnalen #zoveellekkers #getinmybelly #smullen #smakelijketen #gezelligheid #wewv #watetenwevandaag #foodie #foodquotesnl
 • Had je al in de gaten dat er bij @anjasfoodblog al 3 overheerlijke paasrecepten online zijn gekomen?! Die ook op die geweldige paas-brunch-tafel stonden?!🐰🙌 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Waaronder dus deze GE-WEL-DI-GE donuts! 😍❤️ toen ik deze deelde in m’n stories vroegen jullie massaal om het recept. Snap ik wel hoor... ze zijn ook zo mooi 🥰🤩 én onwijs lekker!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Dusse, snel via @anjasfoodblog naar haar website! Go Go Go!! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#donuts #glazuur #geglazuurdedonuts #galaxy #galaxyglazuur #glazed #galaxyglaze #zoet #lekkernij #zoetrecept #donut #ovendonuts #heelhollandbakt #hhb #paasrecept #snack #koffietijd #paasbrunch #f52grams #thefeedfeed #foodfotografie #fotografie #marbled #gemarmerd #recept #foodie #foodquotesnl
 • Klaar voor meer lekkere paasinspiratie?! Of ja... de recepten zijn natuurlijk ook perfect voor of na pasen 😅.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar goed, deze vegan champignon paté wil je echt een keer maken! Overheerlijk op brood, toast, cracker of wellicht komkommerschijfje. ❤️ Gewoon lekker op alles dus!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mocht je nu nog twijfelen, niet doen. Deze is echt heel erg lekker, ook als je niet persé vegan of vegetarisch eet. Doe je dat wel (of iemand van je vrienden/familie) dan is dit al helemaal een aanrader! Wat kan ik nog meer zeggen dan: maken dit recept! 😉🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het recept staat online, volg de link naar de website in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#champignon #pate #champignonpate #walnoten #vegan #veganpate #vegetarisch #vegetarischepate #smeersel #paleo #paleofood #paleorecept #paleonl #recept #inspiratie #pasen #paasrecept #ontbijt #lunch #brunch #snack #lekkerrecept #lekkereten #foodblogger #receptontwikkeling #foodfotografie #foodie #foodquotesnl
 • Jaaa mensen, weten jullie nog dat ik geïnterviewd werd?! 🎥 Voor een videoserie over zzp’ers: EenmansZaken voor @deondernemer.nl .
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ja? Nee? Nou ja, wat je antwoord ook is: het eerste deel staat nu online!! 🙌🙏❤️ zo superleuk om aan mee gewerkt te hebben en mezelf terug te zien op video. Dit is de eerste van 7 en alle andere afleveringen komen nu elke dinsdag online! Tof!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Overigens vond ik het echt helemaal niet raar of vreemd om mezelf terug te zien in de video. Wellicht omdat ik zoveel tegen jullie praat hier op insta? 🙋🏼‍♀️ Het is gewoon écht zoals ik ben.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uiteraard deel ik de directe link naar de video in m’n bio. Geef het vooral een 👍 op YouTube, ook tof voor de makers!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, als je gekeken hebt; laat mij dan vooral even weten wat je er van vindt! Vind ik ook leuk 🙌.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
• Op de goals list voor 2019: meer interviews en meer video!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
📸: @byjamiedeleeuw ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#zzp #zzper #ondernemer #deondernemer #interview #video #videoserie #eenmanszaak #eenmanszaken #trots #eersteinterview #opvideo #eigenbaas #myownboss #yougogirldingen #ondernemendevrouwen #eigenbedrijf #goals #koffie #eerstekopjekoffie #eindhoven #sissyboydaily #foodie #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodquotesnl