Mijn signature dish is toch echt wel stoofvlees. Eerlijk is eerlijk, deze mislukt bij mij eigenlijk nooit. Vandaag geef ik je een aantal tips om te zorgen dat jij ook altijd het lekkerste stoofvlees op tafel zet.
Stoofvlees is wat mij betreft echt op en top comfortfood. Het is verwarmend en het heeft iets huiselijks en gezelligs om een grote pan stoofvlees op tafel te zetten. Daarnaast is dit het absolute lievelingsgerecht van mijn man wat er dan ook weer voor zorgt dat het hier met grote regelmaat op tafel staat.
Alle seizoenen
Wie denkt dat stoofvlees echt alleen maar bij de herfst en winter past heeft het wat mij betreft echt helemaal mis. Stoofvlees kan echt altijd! Pas de ingrediënten en de bijgerechten aan per seizoen, wedden dat je er altijd van zult smullen?
Onderaan dit artikel geeft ik je een aantal links naar mijn lekkerste stoofvlees recepten, hier vind je ook een typisch zomers recept.
Wie denkt dat stoofvlees alleen gegeten hoort te worden
in de herfst en winter heeft het echt mis!
Het perfecte rundvlees om te stoven
In een stoofpotje kun je niet zomaar elk soort rundvlees gebruiken. Als je echt een lekker en goed resultaat wilt kies je voor vlees dat gemarmerd met vet is.
Ik kies zelf altijd voor riblappen, deze geven naar mijn idee toch echt het allerleukste resultaat. Na lang genoeg stoven/sudderen wordt het super mals en valt het perfect uit elkaar. Ja het vlees bevat zeker vet, maar dat is nou precies wat al die lekkere smaak gaat geven aan je stoofpotje. Mocht je nu vet echt niet lekker vinden, dan snijd je dit eraf als je gaat eten of je kiest voor de runderlap of sukade.
In een restaurant heb ik een keer stoofvlees van de wang gegeten en ook dat is zo lekker!
De pan
Stoofvlees maak je niet in een gewone soeppan. Voor het beste resultaat gebruik je een pan met een dikke bodem die de warmte goed verdeeld.
Ik gebruik zelf een roestvrijstalen pan met emaille binnenkant van Ferleon.
Verder heb ik ook nog een slowcooker die ook perfect is om stoofvlees in te maken. Het veranderd wel iets aan het recept, want bij deze bereidingswijze heb je minder vocht nodig.
Daarnaast kun je het stoofpotje ook garen in de oven, maar daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee.
Aanbraden in boter
Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is en dep het goed droog. Zorg dat je pan goed heet is en smelt hierin een flinke klont boter.
Bak het vlees in de hete pan rondom goudbruin en voeg een flinke snuf zout en peper toe. Door het vlees dicht te schroeien zorg je ervoor dat deze boordevol smaak blijft. Hierna ben je klaar voor alle volgende stappen.
Bouillon, wijn en/of bier
Ik heb alle combinaties al eens geprobeerd en het is allemaal lekker! Bouillon met rode wijn of bouillon met bier. Liever geen alcohol gebruiken? Stoofvlees wordt ook onwijs lekker met alleen bouillon.
Probeer ze allemaal een keer uit en kies dan je eigen favoriet. Of laat het afhangen van het seizoen! Zo kies ik in de winter vaker voor een basis met rode wijn, in de lente en zomer bouillon of cider en in de herfst bokbier.
Kruiden en specerijen
Je kunt je stoofvlees zelf op smaak brengen met kruiden en specerijen. Het is echt afhankelijk van je gewenste resultaat welke smaken lekker zijn.
Denk aan een combinatie van rozemarijn en tijm, maar ook laurier en kruidnagel zijn heerlijk. Ook lekker; de Zwolsche stoof specerijen van Jonnie boer. Of gebruik een keer baharat voor een extra kruidig effect.
Wel voeg ik altijd 2 laurierblaadjes toe aan mijn stoofvlees.
Een zuurtje
Het beste is ook om altijd een zuurtje toe te voegen, deze zorgt er namelijk voor dat je vlees extra mals wordt. Het geeft gewoon net dat beetje extra mee in je stoofpotje.
Denk hierbij aan tomatenpuree, mosterd, wijn of azijn. Ook zilveruitjes (met een eetlepel van het vocht erbij) zijn een goede keuze!
Zelf gebruik ik eigenlijk bijna altijd tomatenpuree, ongeacht of ik daarnaast ook wijn of zilveruitjes toevoeg.
Wel of geen groenten toevoegen
Persoonlijk vind ik het altijd lekker als er iets van groenten in mijn stoofpotje zitten. Wortel, venkel en champignons hebben mijn absolute voorkeur. Maar erwtjes zijn ook heerlijk!
Houd er met erwtjes of andere zachtere groenten rekening mee dat deze dus echt niet 6 uur mee hoeven te stoven. Voeg ze pas een half uurtje of 45 minuten voor je gaat eten toe aan de pan. Dan zijn ze op hun allerlekkerst.
Liever geen groenten maar echt puur stoofvlees? Dat kan natuurlijk ook! Het enige wat je dan veranderd is dat je minder vocht hoeft toe te voegen. Verder blijft alles hetzelfde 🙂 .
Geduld is een schone zaak
Tijd, oftewel geduld is het aller-aller-allerbelangrijkste ingrediënt van stoofvlees! Je moet er echt rekening mee houden dat je stoofpotje minimaal 5 uur nodig heeft om lekker mals te worden. Want niks is zo vervelend als taai vlees.
Heb je een snelkookpan of een slowcooker; dan kan het wel sneller. Zo maak ik in mijn Bosch AutoCook binnen 3 uur het lekkerste stoofvlees. Op het vuur heeft het gewoon echt langer nodig.
De lekkerste bijgerechten
Stoofvlees is wat mij betreft het lekkerste met friet. Kies je eigen favoriete bijgerecht of een combinatie van onderstaande met de groene salade.
- Friet
- Aardappelpuree
- Stokbrood
- Frisse groene salade
Dus zo maak je het allerlekkerste stoofvlees
Nu weet je al mijn tips en tricks om het lekkerste stoofvlees te maken. Van het juiste vlees tot het zuurtje naar de lekkerste bijgerechten; ik geef je graag al mijn kennis!
Op zoek naar een lekker recept om te maken? Probeer deze eens;
Stoofvlees met erwtjes (mijn favoriet)
Hmm, ik krijg er helemaal zin in. De laatste tijd is rood vlees vaak negatief in het nieuws, en daardoor heb ik het al een tijdje niet meer gekocht. Maar het is toch wel erg lekker!
Heerlijk, maar eigenlijk maak ook ik het enkel in de winter
Heerlijk en een van van mijn favoriete gerechten. Ik eet niet zo vaak vlees maar vanwege stoofvlees zou ik nooit vegetarier worden 😉
Als ik kon maakte ik ook altijd één of andere stoofpot. Lekker makkelijk én zo lekker.
Grappig om te lezen dat jij weer op een heeeeel andere manier stoofvlees maakt, met andere ingredienten enzo. Ik maak ‘m dan wel vegetarisch, maar ik gebruik zoveel andere ingredienten. Nu moet ik die van jou ook maar eens proberen dan 😉
Hier eten we het vooral op de oosterse (met een Tajine) of de ‘klassieke’ manier, met een goede Belgische trappist er in! Al lijken al die andere varianten écht ook super lekker!
Wat een fijne variaties! Ik ken eigenlijk alleen maar mijn moeder’s smoor (Indonesische variant, heel eenvoudig, heel lekker) of een aantal recepten met wijn en inderdaad bier. Vaak doen we er niet veel groentes bij, maar eigenlijk is dat natuurlijk veel lekkerder. Dank voor de suggesties. Die met erwtjes wil ik zeker proberen!