Informatief Inspiratie Keukenhulp

Zo maak je -altijd- het lekkerste stoofvlees

lekkerste stoofvlees

Tags:    

Mijn signature dish is toch echt wel stoofvlees. Eerlijk is eerlijk, deze mislukt bij mij eigenlijk nooit. Vandaag geef ik je een aantal tips om te zorgen dat jij ook altijd het lekkerste stoofvlees op tafel zet.

Stoofvlees is wat mij betreft echt op en top comfortfood. Het is verwarmend en het heeft iets huiselijks en gezelligs om een grote pan stoofvlees op tafel te zetten. Daarnaast is dit het absolute lievelingsgerecht van mijn man wat er dan ook weer voor zorgt dat het hier met grote regelmaat op tafel staat.

Alle seizoenen

Wie denkt dat stoofvlees echt alleen maar bij de herfst en winter past heeft het wat mij betreft echt helemaal mis. Stoofvlees kan echt altijd! Pas de ingrediรซnten en de bijgerechten aan per seizoen, wedden dat je er altijd van zult smullen?
Onderaan dit artikel geeft ik je een aantal links naar mijn lekkerste stoofvlees recepten, hier vind je ook een typisch zomers recept.

Wie denkt dat stoofvlees alleen gegeten hoort te worden
in de herfst en winter heeft het echt mis!

Zomers stoofpotje met cider

Het perfecte rundvlees om te stoven

In een stoofpotje kun je niet zomaar elk soort rundvlees gebruiken. Als je echt een lekker en goed resultaat wilt kies je voor vlees dat gemarmerd met vet is.

Ik kies zelf altijd voor riblappen, deze geven naar mijn idee toch echt het allerleukste resultaat. Na lang genoeg stoven/sudderen wordt het super mals en valt het perfect uit elkaar. Ja het vlees bevat zeker vet, maar dat is nou precies wat al die lekkere smaak gaat geven aan je stoofpotje. Mocht je nu vet echt niet lekker vinden, dan snijd je dit eraf als je gaat eten of je kiest voor de runderlap of sukade.

In een restaurant heb ik een keer stoofvlees van de wang gegeten en ook dat is zo lekker!

De pan

Stoofvlees maak je niet in een gewone soeppan. Voor het beste resultaat gebruik je een pan met een dikke bodem die de warmte goed verdeeld.

Ik gebruik zelf een roestvrijstalen pan met emaille binnenkant van Ferleon.
Verder heb ik ook nog een slowcooker die ook perfect is om stoofvlees in te maken. Het veranderd wel iets aan het recept, want bij deze bereidingswijze heb je minder vocht nodig.
Daarnaast kun je het stoofpotje ook garen in de oven, maar daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee.

Aanbraden in boter

Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is en dep het goed droog. Zorg dat je pan goed heet is en smelt hierin een flinke klont boter.

Bak het vlees in de hete pan rondom goudbruin en voeg een flinke snuf zout en peper toe. Door het vlees dicht te schroeien zorg je ervoor dat deze boordevol smaak blijft. Hierna ben je klaar voor alle volgende stappen.

Bouillon, wijn en/of bier

Ik heb alle combinaties al eens geprobeerd en het is allemaal lekker! Bouillon met rode wijn of bouillon met bier. Liever geen alcohol gebruiken? Stoofvlees wordt ook onwijs lekker met alleen bouillon.

Probeer ze allemaal een keer uit en kies dan je eigen favoriet. Of laat het afhangen van het seizoen! Zo kies ik in de winter vaker voor een basis met rode wijn, in de lente en zomer bouillon of cider en in de herfst bokbier.

Kruiden en specerijen

Je kunt je stoofvlees zelf op smaak brengen met kruiden en specerijen. Het is echt afhankelijk van je gewenste resultaat welke smaken lekker zijn.

Denk aan een combinatie van rozemarijn en tijm, maar ook laurier en kruidnagel zijn heerlijk. Ook lekker; de Zwolsche stoof specerijen van Jonnie boer. Of gebruik een keer baharat voor een extra kruidig effect.

Wel voeg ik altijd 2 laurierblaadjes toe aan mijn stoofvlees.

Photo by Pratiksha Mohanty on Unsplash

Een zuurtje

Het beste is ook om altijd een zuurtje toe te voegen, deze zorgt er namelijk voor dat je vlees extra mals wordt. Het geeft gewoon net dat beetje extra mee in je stoofpotje.

Denk hierbij aan tomatenpuree, mosterd, wijn of azijn. Ook zilveruitjes (met een eetlepel van het vocht erbij) zijn een goede keuze!
Zelf gebruik ik eigenlijk bijna altijd tomatenpuree, ongeacht of ik daarnaast ook wijn of zilveruitjes toevoeg.

Wel of geen groenten toevoegen

Persoonlijk vind ik het altijd lekker als er iets van groenten in mijn stoofpotje zitten. Wortel, venkel en champignons hebben mijn absolute voorkeur. Maar erwtjes zijn ook heerlijk!

Houd er met erwtjes of andere zachtere groenten rekening mee dat deze dus echt niet 6 uur mee hoeven te stoven. Voeg ze pas een half uurtje of 45 minuten voor je gaat eten toe aan de pan. Dan zijn ze op hun allerlekkerst.

Liever geen groenten maar echt puur stoofvlees? Dat kan natuurlijk ook! Het enige wat je dan veranderd is dat je minder vocht hoeft toe te voegen. Verder blijft alles hetzelfde ๐Ÿ™‚ .

Stoofvlees met erwtjes

Geduld is een schone zaak

Tijd, oftewel geduld is het aller-aller-allerbelangrijkste ingrediรซnt van stoofvlees! Je moet er echt rekening mee houden dat je stoofpotje minimaal 5 uur nodig heeft om lekker mals te worden. Want niks is zo vervelend als taai vlees.

Heb je een snelkookpan of een slowcooker; dan kan het wel sneller. Zo maak ik in mijn Bosch AutoCook binnen 3 uur het lekkerste stoofvlees. Op het vuur heeft het gewoon echt langer nodig.

De lekkerste bijgerechten

Stoofvlees is wat mij betreft het lekkerste met friet. Kies je eigen favoriete bijgerecht of een combinatie van onderstaande met de groene salade.

 • Friet
 • Aardappelpuree
 • Stokbrood
 • Frisse groene salade

Dus zo maak je het allerlekkerste stoofvlees

Nu weet je al mijn tips en tricks om het lekkerste stoofvlees te maken. Van het juiste vlees tot het zuurtje naar de lekkerste bijgerechten; ik geef je graag al mijn kennis!

Op zoek naar een lekker recept om te maken? Probeer deze eens;

Stoofvlees met erwtjes (mijn favoriet)

Runderstoof met wortel, pastinaak en krieltjes

Zomers stoofpotje met cider

Stoofpotje met venkel

Klassieke stoofpot met bier

lekkerste stoofvlees Pinterest

  7 reacties

 • Hmm, ik krijg er helemaal zin in. De laatste tijd is rood vlees vaak negatief in het nieuws, en daardoor heb ik het al een tijdje niet meer gekocht. Maar het is toch wel erg lekker!

 • Sandra 24 januari 2019 Beantwoord

  Heerlijk, maar eigenlijk maak ook ik het enkel in de winter

 • Heerlijk en een van van mijn favoriete gerechten. Ik eet niet zo vaak vlees maar vanwege stoofvlees zou ik nooit vegetarier worden ๐Ÿ˜‰

 • Ingrid 24 januari 2019 Beantwoord

  Als ik kon maakte ik ook altijd รฉรฉn of andere stoofpot. Lekker makkelijk รฉn zo lekker.

 • Manon 24 januari 2019 Beantwoord

  Grappig om te lezen dat jij weer op een heeeeel andere manier stoofvlees maakt, met andere ingredienten enzo. Ik maak ‘m dan wel vegetarisch, maar ik gebruik zoveel andere ingredienten. Nu moet ik die van jou ook maar eens proberen dan ๐Ÿ˜‰

 • Laura 24 januari 2019 Beantwoord

  Hier eten we het vooral op de oosterse (met een Tajine) of de ‘klassieke’ manier, met een goede Belgische trappist er in! Al lijken al die andere varianten รฉcht ook super lekker!

 • Rory 24 januari 2019 Beantwoord

  Wat een fijne variaties! Ik ken eigenlijk alleen maar mijn moeder’s smoor (Indonesische variant, heel eenvoudig, heel lekker) of een aantal recepten met wijn en inderdaad bier. Vaak doen we er niet veel groentes bij, maar eigenlijk is dat natuurlijk veel lekkerder. Dank voor de suggesties. Die met erwtjes wil ik zeker proberen!

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Het is weer tijd voor een lekker lunchrecept, want daarvan kun je nooit genoeg hebben toch? Deze kruidenomelet gevuld met, onder andere, garnalen is echt een blijvertje hoor. ๐Ÿ˜
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Dit receptje is helemaal gemaakt en gefotografeerd in mijn nieuwe kantoor. Wat ben ik blij met de bak licht die ik daar elke dag naar binnen heb schijnen!! ๐Ÿ™Œ ๐Ÿ“ท Waar ik thuis altijd zo dicht mogelijk bij het raam moest gaan staan hoef ik daar hier stukken minder rekening mee te houden! Wat wel nog even wennen is is het koken op inductie en de ovens... maar dat komt ook helemaal goed! ๐Ÿ˜„
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Receptje staat trouwens online! Zie de link in m'n bio.
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
#lunch #lunchen #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #lunchbox #omelet #gevuldeomelet #garnalen #paleo #paleolunch #paleolifestyle #paleorecept #koolhydraatarm #koolhydraatbeperkt #keto #ketogeen #ketodieet #lowcarblunch #gezondeten #gezondleven #hetdraaitomdebalans #lekkereten #lekkerrecept #kruiden #foodfotografie #receptontwikkeling #foodquotesnl
 • ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ท vanavond eten we Turks! Door mijn man heb ik kennis gemaakt met de Turkse keuken en die is รฉcht onwijs lekker ๐Ÿ˜ (mijn man en de keuken ๐Ÿ˜‚).
Wat we precies allemaal op tafel gaan zetten weet ik nog niet, maar lekker wordt het zeker. Straks boodschappen doen bij dรฉ Turkse supermarkt!
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Ik kook eigenlijk bijna nooit Turks, dat laat ik aan mijn man en schoonfamilie over. Maar kisir heb ik helemaal onder de knie. Een overheerlijke bulgursalade die overal lekker bij smaakt ๐Ÿ™Œ. Dus ik mag deze voor vanavond maken van mijn man ๐Ÿ˜….
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Het receptje staat op mโ€™n website (zoek kisir rechtsboven en gij zult vinden ๐Ÿ˜‰).
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Wat is jouw favoriete keuken?
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
#kisir #bulgur #bulgursalade #turks #turkskoken #turksekeuken #turksrecept #bijgerecht #sidedish #overheerlijk #lekkereten #lekkerrecept #diner #citroen #recepten #boodschappen #turksdiner #zolekker #foodie #gekopeten #foodblogger #foodquotesnl
 • ๐Ÿ˜‚๐Ÿ‘†Mijn gezicht als iemand vraagt of ik die red velvet reep van @handsoffmychocolate helemaal alleen ga opeten. Ja duh! Natuurlijk!! Dit is mijn chocolade, die deel ik lekker met niemand.
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Omdat ik mijn chocolade niet wil delen hebben ze bij Hands Off My Chocolate 3 repen voor jullie bewaard. En die kun je nu winnen! Perfect kadootje voor jezelf op deze Valentijnsdag! โค๏ธ๐Ÿฅฐ๐Ÿ™Œ
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Jij wilt vast ook wel zo'n overheerlijke reep winnen toch? Ja? Meedoen is makkelijk;
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
1. Volg mij en @handsoffmychocolate
2. Laat een reactie van emoticons achter die jouw liefde voor jezelf รฉn chocolade laat zien! โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Mijn reactie zou zijn: ๐Ÿ™Œโค๏ธ๐Ÿฅฐ๐Ÿ˜๐ŸŽ‰๐Ÿ‘๐Ÿคช
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Vanavond rond 20.30 maak ik de 3 winnaars bekend!
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
#win #winnen #winactie #chocolade #chocolate #redvelvet #redvelvetchocolade #chocoladereep #valentijnsactie #lekkervoorjezelf #diewiljewinnen #snoepen #koffietijd #samenwerking #handsoffmychocolate #diehoefjeniettedelen #voorjezelf #zelfliefde #foodie #foodquotesnl
 • Heb jij een airfryer รฉn wil je wat lekkers bakken voor Valentijn? Deze red velvet cupcakes met enchanted cream zijn echt overheerlijk!! ๐Ÿ™Œโค๏ธ๐Ÿ˜โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Eigenlijk deel ik hier zo goed als nooit fotoโ€™s van andere projecten. Niet van opdrachten, recepten voor andere websites, fotoโ€™s voor klanten... maar daar ga ik toch maar eens verandering in brengen! Ik ben namelijk zo f*cking trots op al dat werk ๐Ÿ™Œ ๐Ÿฅฐ (donโ€™t mind the language ๐Ÿคญ).โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Dus vanaf nu; iets meer een showroom van รกl mijn werk! Want dat is wie ik ben. Uiteraard blijf ik hier ook mijn recepten en artikelen gewoon delen.โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Oh en deze lekkere cupcakes? Die vind je op de website van @theamazingkitchen , zie de link in mโ€™n bio.โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
#cupcakes #redvelvet #redvelvetcupcakes #enchantedcream #topping #cake #hhb #heelhollandbakt #sprinkles #valentijnsdag #sweetsformysweet #sugar #suikerrush #lekkerbakken #aifryer #airfryerrecepten #airfryerfan #theamazingkitchen #foodie #foodblogger #foodfotografie #fotografie #fotograaf #styling #foodstyling #eigenbaas #foodquotesnl
 • Mijn aller-aller-allereerste lunch in m'n nieuwe kantoor was deze Italiaanse salade met een lekker pesto-kippetje. Ik dacht; die moet ik jullie niet onthouden!!โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Overigens deelde ik deze met @anjasfoodblog . Zij had namelijk pizza bij voor de lunch (he wat vervelend) en was zo lief om deze te delen ๐Ÿฅฐ.โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Dat pizzarecept deelt ze denk ik zelf nog wel een keer met jullie. Maar de salade heb je bij deze alvast. Lekker, makkelijk รฉn goed voor te bereiden. Snel maken dus!โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Overigens wilde ik deze al eerder delen vandaag, maar ik ben een beetje chaotisch door m'n nieuwe kantoor momenteel ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜๐Ÿคทโ€โ™€๏ธ.โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
De link naar het recept staat in m'n bio.โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
#lunch #lunchenzonderboter #broodlozelunch #lunchen #lunchbox #salade #salad #kippetje #pesto #kip #pestokip #kippesto #paleo #paleolifestyle #paleofood #gezond #gezondeten #hetdraaitomdebalans #lekkereten #lekkerrecept #foodie #foodfotografie #fotografie #receptontwikkeling #foodblogger #foodquotesnl
 • Let's get personal!
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Maar liefst 2 keer op dezelfde dag werd ik getagd om #5randomfactsaboutme te delen (dankjewel @anniepannie_nl en @bettyskitchennl ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜˜). Dingen die jullie wellicht nog niet weten van me... Moeilijk, voor mijn gevoel ben ik redelijk een open boek, maar wellicht wist je onderstaande 5 dingen nog niet van me?
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
1. Mijn man noemt mij ook wel 'mevrouw Google' en 'het alziend oog'. De eerste omdat ik soms de raarste dingen weet te benoemen (random vogels bijvoorbeeld) en dat oog omdat ik de kleinste dingen zie. Ik denk dat mij oneffenheden gewoon onwijs opvallen. ๐Ÿง
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
2. Van minimaal 2 boeken per week lezen naar helemaal niks. Voor mijn burn-out verslond ik boeken... vanaf het moment dat mijn burn-out toesloeg heb ik geen boek meer van binnen gezien. Ik kan me er gewoon niet meer toe zetten. Overigens heb ik geen moeite met teksten online lezen... het is echt iets specifieks met boeken .
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
3. Ik heb 10 jaar als schoenenontwerper / productmanager gewerkt. Tot ik bij een groot Nederlands merk terecht kwam (waar ik al vanaf het begin van mijn carriรจre in de schoenen heel graag voor wilde werken), daar ben ik zo opeens zonder reden naar buiten gegooid dat ik er รฉcht he-le-maal klaar mee was! ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘Ÿ
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
4. Ik heb jarenlang gerookt! Van mijn 16de tot mijn 32ste en zeker 15 per dag (tel uit je winst), ik ben nu 2,5 jaar gestopt en nog steeds zo blij mee. Ok, heel eerlijk... af en toe heb ik echt wel weer zin in een sigaretje. Eigenlijk vooral als er alcohol in het spel is en heel eerlijk; smaakt dan echt niet lekker meer! ๐Ÿคทโ€โ™€๏ธ
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
5. Ik heb mijn man leren kennen in de kroeg. In een kroeg waar ik al jaaaren kwam... en hij ook. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜… Toch hadden we elkaar eigenlijk nog nooit gezien. We hadden zelfs dezelfde vrienden en kennissen! Apart toch?!
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Zo, ik ben benieuwd of je deze 5 dingen al van me wist? Of was het een complete verrassing? ๐Ÿ˜…
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
En omdat ik mee blijf doen aan dit spelletje nomineer ik de beste ladybosses; @writeaholic @ingervierhout en @mamasvaneindhoven
 • Oh my, ik bakte weer wat lekkers hoor! ๐Ÿ˜๐Ÿฅฐ
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Karnemelk... als ik ergens de gruwels van krijg dan is het wel karnemelk. Dus je snapt dat bakken met karnemelk best een stap buiten mijn comfortzone is. Ik twijfelde nog, zal ik even proeven of ik karnemelk nu wel zo lust.... nee toch maar niet gedurfd ๐Ÿ˜…๐Ÿคญ.
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Maar goed, deze tulband met karnemelk is dus echt wel een aanrader. Ook als je echt geen karnemelk lust ๐Ÿ˜‚.
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
De link naar het recept staat in mn bio!
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
#tulband #tulbandcake #cake #cake #karnemelk #cakemetkarnemelk #karnemelkcake #bakken #lovetobake #hhb #heelhollandbakt #bakkenmaar #glazuur #glaze #limoen #lichtenluchtig #luchtig #foodie #recept #lekkerrecept #foodfotografie #foodblogger #foodquotesnl
 • Vorige week mocht ik genieten van een overheerlijke lunch bij @sugopizza in Eindhoven. Ze hebben 20 verschillende ๐Ÿคค smaken, probeer daar maar eens uit te kiezen! Mijn absolute favoriet (ik heb er 12 geproefd) was die met champignons en brie, of misschien toch die met pesto... ๐Ÿฅฐโ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Ze serveren pizza al taglio; rechthoekige pizza, die vervolgens in stukken wordt geknipt. En even serieus; dit eet ook veel makkelijker dan de ronde variant!โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
Ik schreef een review en je leest er meer over op mijn website, inclusief meer dan genoeg foto's uiteraard!โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €โ €
#pizza #sugopizza #sugo #sugoeindhoven #pizzaaltaglio #knippen #pizzalover #pizzaforlunch #lunch #lunchen #eindhoven #eindhovencity #eindhovenhotspot #hotspot #lekkerlunch #champignons #brie #tomaat #heerlijkelunch #overheerlijk #foodie #review #opuitnodiging #foodblogger. #foodfotografie #foodquotesnl