Informatief Inspiratie Keukenhulp

Zo maak je -altijd- het lekkerste stoofvlees

lekkerste stoofvlees

Tags:    

Mijn signature dish is toch echt wel stoofvlees. Eerlijk is eerlijk, deze mislukt bij mij eigenlijk nooit. Vandaag geef ik je een aantal tips om te zorgen dat jij ook altijd het lekkerste stoofvlees op tafel zet.

Stoofvlees is wat mij betreft echt op en top comfortfood. Het is verwarmend en het heeft iets huiselijks en gezelligs om een grote pan stoofvlees op tafel te zetten. Daarnaast is dit het absolute lievelingsgerecht van mijn man wat er dan ook weer voor zorgt dat het hier met grote regelmaat op tafel staat.

Alle seizoenen

Wie denkt dat stoofvlees echt alleen maar bij de herfst en winter past heeft het wat mij betreft echt helemaal mis. Stoofvlees kan echt altijd! Pas de ingrediënten en de bijgerechten aan per seizoen, wedden dat je er altijd van zult smullen?
Onderaan dit artikel geeft ik je een aantal links naar mijn lekkerste stoofvlees recepten, hier vind je ook een typisch zomers recept.

Wie denkt dat stoofvlees alleen gegeten hoort te worden
in de herfst en winter heeft het echt mis!

Zomers stoofpotje met cider

Het perfecte rundvlees om te stoven

In een stoofpotje kun je niet zomaar elk soort rundvlees gebruiken. Als je echt een lekker en goed resultaat wilt kies je voor vlees dat gemarmerd met vet is.

Ik kies zelf altijd voor riblappen, deze geven naar mijn idee toch echt het allerleukste resultaat. Na lang genoeg stoven/sudderen wordt het super mals en valt het perfect uit elkaar. Ja het vlees bevat zeker vet, maar dat is nou precies wat al die lekkere smaak gaat geven aan je stoofpotje. Mocht je nu vet echt niet lekker vinden, dan snijd je dit eraf als je gaat eten of je kiest voor de runderlap of sukade.

In een restaurant heb ik een keer stoofvlees van de wang gegeten en ook dat is zo lekker!

De pan

Stoofvlees maak je niet in een gewone soeppan. Voor het beste resultaat gebruik je een pan met een dikke bodem die de warmte goed verdeeld.

Ik gebruik zelf een roestvrijstalen pan met emaille binnenkant van Ferleon.
Verder heb ik ook nog een slowcooker die ook perfect is om stoofvlees in te maken. Het veranderd wel iets aan het recept, want bij deze bereidingswijze heb je minder vocht nodig.
Daarnaast kun je het stoofpotje ook garen in de oven, maar daar heb ik zelf (nog) geen ervaring mee.

Aanbraden in boter

Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is en dep het goed droog. Zorg dat je pan goed heet is en smelt hierin een flinke klont boter.

Bak het vlees in de hete pan rondom goudbruin en voeg een flinke snuf zout en peper toe. Door het vlees dicht te schroeien zorg je ervoor dat deze boordevol smaak blijft. Hierna ben je klaar voor alle volgende stappen.

Bouillon, wijn en/of bier

Ik heb alle combinaties al eens geprobeerd en het is allemaal lekker! Bouillon met rode wijn of bouillon met bier. Liever geen alcohol gebruiken? Stoofvlees wordt ook onwijs lekker met alleen bouillon.

Probeer ze allemaal een keer uit en kies dan je eigen favoriet. Of laat het afhangen van het seizoen! Zo kies ik in de winter vaker voor een basis met rode wijn, in de lente en zomer bouillon of cider en in de herfst bokbier.

Kruiden en specerijen

Je kunt je stoofvlees zelf op smaak brengen met kruiden en specerijen. Het is echt afhankelijk van je gewenste resultaat welke smaken lekker zijn.

Denk aan een combinatie van rozemarijn en tijm, maar ook laurier en kruidnagel zijn heerlijk. Ook lekker; de Zwolsche stoof specerijen van Jonnie boer. Of gebruik een keer baharat voor een extra kruidig effect.

Wel voeg ik altijd 2 laurierblaadjes toe aan mijn stoofvlees.

Photo by Pratiksha Mohanty on Unsplash

Een zuurtje

Het beste is ook om altijd een zuurtje toe te voegen, deze zorgt er namelijk voor dat je vlees extra mals wordt. Het geeft gewoon net dat beetje extra mee in je stoofpotje.

Denk hierbij aan tomatenpuree, mosterd, wijn of azijn. Ook zilveruitjes (met een eetlepel van het vocht erbij) zijn een goede keuze!
Zelf gebruik ik eigenlijk bijna altijd tomatenpuree, ongeacht of ik daarnaast ook wijn of zilveruitjes toevoeg.

Wel of geen groenten toevoegen

Persoonlijk vind ik het altijd lekker als er iets van groenten in mijn stoofpotje zitten. Wortel, venkel en champignons hebben mijn absolute voorkeur. Maar erwtjes zijn ook heerlijk!

Houd er met erwtjes of andere zachtere groenten rekening mee dat deze dus echt niet 6 uur mee hoeven te stoven. Voeg ze pas een half uurtje of 45 minuten voor je gaat eten toe aan de pan. Dan zijn ze op hun allerlekkerst.

Liever geen groenten maar echt puur stoofvlees? Dat kan natuurlijk ook! Het enige wat je dan veranderd is dat je minder vocht hoeft toe te voegen. Verder blijft alles hetzelfde 🙂 .

Stoofvlees met erwtjes

Geduld is een schone zaak

Tijd, oftewel geduld is het aller-aller-allerbelangrijkste ingrediënt van stoofvlees! Je moet er echt rekening mee houden dat je stoofpotje minimaal 5 uur nodig heeft om lekker mals te worden. Want niks is zo vervelend als taai vlees.

Heb je een snelkookpan of een slowcooker; dan kan het wel sneller. Zo maak ik in mijn Bosch AutoCook binnen 3 uur het lekkerste stoofvlees. Op het vuur heeft het gewoon echt langer nodig.

De lekkerste bijgerechten

Stoofvlees is wat mij betreft het lekkerste met friet. Kies je eigen favoriete bijgerecht of een combinatie van onderstaande met de groene salade.

  • Friet
  • Aardappelpuree
  • Stokbrood
  • Frisse groene salade

Dus zo maak je het allerlekkerste stoofvlees

Nu weet je al mijn tips en tricks om het lekkerste stoofvlees te maken. Van het juiste vlees tot het zuurtje naar de lekkerste bijgerechten; ik geef je graag al mijn kennis!

Op zoek naar een lekker recept om te maken? Probeer deze eens;

Stoofvlees met erwtjes (mijn favoriet)

Runderstoof met wortel, pastinaak en krieltjes

Zomers stoofpotje met cider

Stoofpotje met venkel

Klassieke stoofpot met bier

lekkerste stoofvlees Pinterest

    8 reacties

  • Nicole Orriëns 24 januari 2019 Beantwoord

    Hmm, ik krijg er helemaal zin in. De laatste tijd is rood vlees vaak negatief in het nieuws, en daardoor heb ik het al een tijdje niet meer gekocht. Maar het is toch wel erg lekker!

  • Sandra 24 januari 2019 Beantwoord

    Heerlijk, maar eigenlijk maak ook ik het enkel in de winter

  • Heerlijk en een van van mijn favoriete gerechten. Ik eet niet zo vaak vlees maar vanwege stoofvlees zou ik nooit vegetarier worden 😉

  • Ingrid 24 januari 2019 Beantwoord

    Als ik kon maakte ik ook altijd één of andere stoofpot. Lekker makkelijk én zo lekker.

  • Manon 24 januari 2019 Beantwoord

    Grappig om te lezen dat jij weer op een heeeeel andere manier stoofvlees maakt, met andere ingredienten enzo. Ik maak ‘m dan wel vegetarisch, maar ik gebruik zoveel andere ingredienten. Nu moet ik die van jou ook maar eens proberen dan 😉

  • Laura 24 januari 2019 Beantwoord

    Hier eten we het vooral op de oosterse (met een Tajine) of de ‘klassieke’ manier, met een goede Belgische trappist er in! Al lijken al die andere varianten écht ook super lekker!

  • Rory 24 januari 2019 Beantwoord

    Wat een fijne variaties! Ik ken eigenlijk alleen maar mijn moeder’s smoor (Indonesische variant, heel eenvoudig, heel lekker) of een aantal recepten met wijn en inderdaad bier. Vaak doen we er niet veel groentes bij, maar eigenlijk is dat natuurlijk veel lekkerder. Dank voor de suggesties. Die met erwtjes wil ik zeker proberen!

  • […] ben ik echt fan van stoofpotjes (lees bijvoorbeeld dit artikel over hoe je keer-op-keer een perfect stoofpotje maakt). Stoofpotjes worden vaak met vlees geassocieerd maar met dit recept laat ik je zien dat het […]

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • - WINACTIE -
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yumm, daar is 'ie dan hoor! 🙌 De aller-aller-allerlekkerste tomatensalsa voor bij je chips! Vorige week bezocht ik samen met Linse de fabriek van @boederijchips en maakten we er deze lekkere dip. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In mijn stories deel ik het filmpje (de allereerste die ik ooit maakte van een recept, dus 🙈 go-easy-on-me) hoe ik deze lekkere dip maak. Binnenkort komt uiteraard ook nog het recept online. Maar voor nu wil ik jullie deze lekkere winactie niet onthouden!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wil jij ook zo'n lekker chipspakket winnen? Geef deze foto een like en reageer met emoticons om aan te geven hoeveel jij van chips houdt. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mijn reactie zou zijn: 🥰😁🥳🤤👏🥔🍽
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#chips #boerderijchips #borrel #borrelplank #dip #chipsndip #lekkerdippen #tomatensalsa #tomaten #pepertje #basilicum #lekkerfris #weereenswatanders #kadootje #winnen #win #winactie #snack #tussendoortje #netflixandchill #snoepen #vrijmibo #borrelen #foodie #foodfotografie #foodquotesnl
  • Met deze gevulde appels zet je eens wat anders op tafel! 🍎Maar 6 ingrediënten, waarvan ik er 5 standaard in huid heb, zijn nodig om er mee aan de slag te gaan.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Romige kaneelvulling, nootjes en appel; het lijkt eigenlijk gewoon op een nieuwe versie van de appeltaart. Lekker gegrild; op de bakplaat, barbecue of in de grillpan voor nét dat beetje extra.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, ook overheerlijk als ontbijt! 😍 Mocht je zin hebben in iets lekkers dit weekend. Of tag hieronder gewoon even iemand die dit wel voor je mag maken.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het recept staat online, volg de link in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#appel #appeltaart #gegrildeappel #kaneel #kaneelvulling #romig #pistache #pistachenootjes #lekkersnoepen #ontbijt #nagerecht #snack #grillen #bakplaat #bbq #lekkerrecept #lekkereten #feedthefeed #feedfeed #smullen #ditiszolekker #eetsmakelijk #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodie #foodquotesnl
  • Mag ik even een 🙌 🥰 ❤️ voor jullie?!!!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik vind het namelijk echt GE-WEL-DIG dat zoveel berichtjes krijg van jullie door mijn stories. Natuurlijk, ik ben graag open over vanalles en nog wat en daar heb ik totaal geen problemen mee. We zijn allemaal hetzelfde toch?!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zo gingen de gesprekken de afgelopen tijd over staand plassen, mannen/vrouwen/kinderen die een mening hebben 😉 , dode vissen in de tuin en vanalles daar tussenin. Love it!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ok, daar wilde ik je even voor bedanken! Ik vind die interactie namelijk echt het toffe van Instagram.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fijne woensdag!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh enne, deze happy foto is gemaakt bij @umamibyhan_restaurants tijdens de foodbloggerstour door Eindhoven die ik in mei organiseerde.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#thanks #thankyou #dankjewel #geweldig #dankbaar #loveit #liefde #gesprekken #persoonlijk #foodie #umami #umamibyhan #foodievibesonliny #eindhoven #eindhovencity #eindhovenfood #eindhoven_city #eindje #mocktail #ijsthee #foodblogger #foodbloggerstour #foodie #foodquotesnl
  • Ok, ik weet niet hoe het met jou zit... Maar ik ben echt groot fan van nacho's. 🤤 Het liefste met veel zoute chips, veel kaas en eigenlijk gewoon echt alles erop en eraan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Om het dan toch nog een beetje gezond te houden (af en toe 😅), vind ik deze variant van gegrilde courgettes een goed alternatief. De Sriracha-mayo maakt dit gerecht helemaal af en geeft net wat extra kick.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ideetje voor de lunch? Ik vind van wel namelijk 🥰.
Het recept staat online, volg de link in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#courgette #gegrildecourgette #grillen #nacho #nachos #sriracha #srirachamayo #lunch #lunchen #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #snack #diner #vrijmibo #lekkereten #lekkerrecept #allesdraaitomdebalans #foodie #vegetarisch #zondervlees #wwproof #foodquotesnl
  • Er staat weer een overheerlijk recept online! Eentje zonder vlees, maar met aubergine 🍆 in de hoofdrol. Deze auberginestoof wil je echt een keer maken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Aubergine kan namelijk echt een goede vleesvervanger zijn door de structuur en zijn mogelijkheid om smaken op te nemen. Een lekker, vegetarisch en plantaardig recept. Dusse, ja: aanradertje hoor!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ben trouwens wel benieuwd: eet jij vaak vegetarisch (of wellicht vegan)? Ik merk namelijk dat wij tegenwoordig steeds vaker een maaltijd eten zonder vlees.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aubergine #auberginestoof #stoof #stoven #autocook #slowcooker #diner #rijst #plantaardig #vegan #vegetarisch #zondervlees #komkommersalsa #lekkereten #lekkerrecept #koken #recept #wewv #watetenwevandaag #maaltijd #gezondemaaltijd #receptontwikkeling #feedfeed #foodie #foodquotes
  • Oh.. ik wil terug! Ik wil weer naar Toscane, of ja... gewoon lekker zorgeloos op vakantie en genieten ❤️.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Als ik zo naar deze foto kijk voel ik gewoon mijn geluk 🥰. En besef ik me dat ik het reizen gemist heb... Waar wij vroeger vaak op citytrips en vakantie gingen is dat de laatste tijd wat minder. We hebben nog steeds niks te klagen hoor, maar het mag wel weer wat vaker. Luxe? Jazeker! Maar daar werken we dan ook hard genoeg voor.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Om nog even dat vakantie gevoel vast te houden: het verslag van onze Toscane trip staat nu op m'n blog. Inclusief foto's van de @villatent , wat er zo kraakte, foto's van dagtripjes, hotspots én wat ik te weinig at 😢🤭. Al nieuwsgierig?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Volg de link in m'n bio om naar het artikel te gaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#vakantie #vacation #holiday #travel #travelgram #instatravel #opreis #toscane #italie #montepulciano #genieten #genietmomentje #lekkerleven #luxe #genietmetvolleteugen #villatent #glampen #glamping #toscane #foodie #hotspots #foodieopreis #foodquotesnl
  • Wellicht had je het gisteren al gezien; deze overheerlijke limoen-yoghurt cupcakes staan op de blog.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Een lekker receptje dat eigenlijk gewoon echt té makkelijk is. Het is echt alleen maar een kwestie van mengen 🙌! Een kind kan de w... ehh... cupcakes maken 😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Volg vooral de link in m'n bio (of in m'n stories) en ga aan de slag in de keuken. Stuur je me een fotootje als je ze gemaakt hebt?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#cupcakes #cake #cakes #muffins #limoen #citrus #yoghurt #skyr #lekkereten #lekkerrecept #snack #tussendoortje #koffietijd #foodblogswap #lekkersnoepen #allesdraaitomdebalans #nogeentjedan #lekkerbakken #hhb #heelhollandbakt #foodie #foodquotesnl
  • Boodschappen voor 12 gerechten om te koken en te fotograferen. Allemaal lekkers! Of tenminste... heel eerlijk; mosselen vind ik dus niet lekker. En sommige producten gebruik ik zelf echt nooit, maar zijn voor opdrachten wel nodig.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Overigens heb ik er geen moeite mee om met dingen die ik niet lekker vind recepten te bedenken/maken 👩‍🍳. Er is altijd wel iemand in m’n omgeving die het wél lust. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Deze boodschappen zijn van 2 weken geleden en waren de laatste grote boodschappen voor een fijne opdracht. Nu is het even iets rustiger dus kan ik even vol in m’n eigen site investeren. Ook fijn!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#boodschappen #groceries #boodschappendoen #groenten #groente #knolselderij #erwtjes #mosselen #bulgur #allemaallekkers #lekkereten #lekkerkoken #recepten #opdracht #receptontwikkeling #zzper #zzp #eigenbaas #ondernemendevrouwen #fotografie #foodfotografie #feedfeed #foodie #foodquotesnl