Deze pretzel bites zijn het perfecte hapje bij lunch, diner, borrel, brunch of gewoon zo lekker als tussendoortje. Ik at ze bij de soep; smullen!

Eerlijk is eerlijk; Simone en brood is geen ‘match made in heaven’. Op de een of andere manier is brood voor mij echt een uitdaging en heel eerlijk… het is me echt al zo vaak mislukt om een mooi brood te maken! Rijzen? Dat deed mijn deeg al eigenlijk nooit. Ik denk dat het aan mij lag hoor, brood maken moet je met liefde doen en door alle frustratie die ik toen had doordat het altijd mislukte was die liefde denk ik ver te zoeken.

Maar deze maand doe ik weer mee aan de FoodBlogSwap en toen ik door de blog van My Happy Kitchen aan het zoeken was viel mijn oog op de pretzels. Een goede reden dus om mijn broodbakskills weer eens te testen! En echt waar; het is me gewoon gelukt!! Je snapt dat ik een vreugde dansje deed toen ze perfect de oven uitkwamen!

pretzel bites

Het originele recept voor de pretzels vind je hier op de website van My Happy Kitchen. Zij maakte wel de kenmerkende vorm, maar ik vond het leuk om er net wat anders mee te doen.

Pretzel bites

Heerlijke broodjes!
Bereiding35 minuten
Rijstijd45 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Porties: 20 stuks

Ingrediënten

 • 400 g bloem
 • 250 ml handwarm water
 • 1 zakje droge gist (= 7 gram)
 • 1 tl suiker
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 1 eierdooier losgeklopt
 • grof zeezout (korrels of vlokken)

Instructies

 • Doe bloem, suiker, zout, bakpoeder en gist in een kom en schenk het warme water er bij. Kneed in ongeveer 10 minuten, met je handen, tot een soepel deeg.
 • Leg een theedoek over de kom en zet deze op een warme en tochtvrije plek. Laat ongeveer 30 minuten rijzen.
 • Kneed het deeg snel door en verdeel in 20 gelijke stukken.
 • Draai bolletjes. Ik deed dit door het tussen m’n handpalmen plat te drukken en de uiteindes naar binnen te vouwen en vervolgens nog even rollen. Zo heb je een gladde bovenkant met de vouwen aan de onderkant.
 • Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Leg er een theedoek overheen en laat nog eens 15 minuten rijzen op een warme en tochtvrij plek.
 • Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
 • Klop de eierdooier los in een kommetje. Bestrijk hiermee de bolletjes. Bestrooi met wat grof zeezout.
 • Bak de pretzel bites in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
 • Laat ze afkoelen op een rooster.

Pin deze pretzel bites!

pretzel bites