Deze tulband met karnemelk is verrassend licht en onwijs lekker door de toevoeging van limoen. Het glazuur maakt het echt helemaal af.

Dit is een recept dat ik kreeg van een kennis, onder het mom van ‘dit moet je echt eens proberen’. Ik had al vaker gelezen dan karnemelk het goed doet in baksels, dus het was een mooie gelegenheid om dat eens uit te testen. Overigens heb ik het recept wel iets aangepast, want mensenlief zeg… wat gaat hier veel suiker in! Of denk ik dat maar omdat ik meestal met minder bak? Nou ja, ik heb er dus al minder suiker ingedaan dan het originele recept en nog lijkt het zoveel als ik het zo zie staan.
Overigens proef je die overdaad aan suiker eigenlijk niet echt terug in de cake.

Karnemelk is zo’n dingetje, ik vind dat echt niet lekker! Nu ben ik al geen fan van melk, dus dan is karnemelk al helemaal een stap te ver. Voordat ik het bij het beslag deed heb ik nog even getwijfeld of ik het even snel zou proeven… eerst even ruiken; nee toch maar niet.

Overigens proef je er echt helemaal niks van in deze cake! De textuur is wel lekker licht en iets anders dan de “normale” tulband.

Tulband met karnemelk

Ingrediënten

  • 225 g roomboter
  • 500 g suiker
  • 3 eieren
  • 1 el limoensap
  • 440 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl baking soda
  • 250 ml karnemelk
  • 1 el limoenrasp

Ingrediënten icing

  • 125 g poedersuiker
  • 1,5 limoen geperst
  • 0,5 limoen geraspt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Beboter een tulbandvorm en bestuif met bloem.

Klop de roomboter licht en luchtig in een kom.
Voeg de suiker toe en mix goed door.

Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
Mix daarna de limoensap erdoor.

Meng in een andere kom bakmeel, bakpoeder en bakingsoda door elkaar.

Voeg 1/3 van de karnemelk en 1/3 van het meelmengsel toe aan het botermengsel. Mix heel goed door en herhaal tot alles gemengd is.

Voeg de limoenrasp toe en meng er doorheen.

Schep het beslag in de tulband vorm.

Bak de cake in ongeveer 50-60 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.

Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm voor je hem op een rooster stort.

Meng de ingrediënten voor de icing in een kommetje door elkaar (doe niet meteen alle limoensap er bij, maar beetje voor beetje tot je de gewenste dikte hebt).
Giet over de cake als deze helemaal is afgekoeld.