Het is echt een wonder hoor… ik heb weer een lekker broodrecept voor jullie! Deze focaccia met oregano wil je echt een keer maken, onwijs lekker en helemaal niet moeilijk.

Brood en ik zijn al jaren geen vriendjes, dat vertelde ik jullie ook al bij dit recept. Dat was een recept dat ik maakte voor de foodblogswap en dat is dit recept weer! Ik vind het superleuk om mee te doen aan deze ruilhandel van recepten tussen foodbloggers, nog leuker vind ik het om dan juist voor een recept te kiezen dat ik wat moeilijker vind.

Al een tijdje roep ik dat ik zo graag wil leren om echt goed brood te bakken, het is namelijk echt al zo vaak mis gegaan. Nog steeds geen idee waar dat precies aan lag… maar het lijkt erop dat het nu aan de beterende hand is.

focaccia

Het originele recept voor deze focaccia vind je op de website van PaTESSerie. Uiteraard paste ik hier en daar wat aan, maar dan vooral in het gebruik van de toppings.

Focaccia met oregano

Een heerlijk en lekker broodje
Voorbereiding15 minuten
Bereiding20 minuten
Rijstijd2 uur
Totale tijd2 uur 35 minuten
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 5 g zout
  • 5 g gist (gedroogde)
  • 20 ml olijfolie
  • 180 ml water, koud
  • 1 el oregano gedroogd

Ingrediënten topping

  • 3 el olijfolie
  • 1 el oregano verse
  • 1 el tijm verse
  • 1 snuf zout

Instructies

  • Meng in een kom bloem, zout en gist door elkaar.
  • Voeg de olijfolie toe en ongeveer 2/3 van het water. Meng goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe. tot alle bloem is opgenomen (het kan zijn dat je net iets meer of minder nodig hebt).
  • Doe 1 el olijfolie op je werkblad en kneed het deeg 10 minuten goed door. (Let op, je begint met een erg nat en plakkerig deeg maar dat veranderd na een paar minuten)
  • Voeg dan de oregano toe en kneed er goed doorheen.
  • Vet een kom in met olijfolie, leg hierin het deeg en dek af met een theedoek. Laat ongeveer 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  • Vet een ovenplaat in met olijfolie en stort hierop je deeg.
    Rek het langzaam en voorzichtig uit tot een ronde of rechthoekige vorm. Dek af met plastic en laat weer 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Hak de verse oregano en tijm fijn en meng in een kommetje met de olijfolie en zout.
  • Verdeel het mengsel over het brooddeeg en druk het stevig met je vingers in het deeg. Je maakt zo kuiltjes in het deeg met de kruiden er in.
  • Bak het brood in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Pin deze focaccia!

focaccia met oregano