Ik heb weer eens een overheerlijke en makkelijke maaltijd gemaakt! Deze zoete aardappel-boerenkool stamppot met gehaktballetjes in sojajus is echt perfect voor een doordeweekse dag. Makkelijk te maken en boordevol smaak.
Doordeweeks ben ik al heel erg veel in de keuken te vinden, dat krijg je als foodblogger en iemand die dag in dag uit aan receptontwikkeling en food fotografie werkt. Op de dagen dat ik dan niet heel de dag in de keuken sta wil ik ’s avonds gewoon wat lekkers op tafel zetten dat me niet al teveel moeite kost. Maar graag wel boordevol smaak natuurlijk.
Voor die momenten ben ik dus altijd op zoek naar goede recepten. Aan de statistieken te zien weet ik dat dit ook precies is wat jullie gelukkig maakt.
In dit overheerlijke recept gebruik ik de sojasaus van Kikkoman als zoute smaakmaker in de jus. Als je aan sojasaus denkt denk je misschien al snel ook meteen aan de Aziatische keuken, toch kun je met deze saus echt veel meer dan je denkt!
Bij mij vind je deze ook standaard op mijn aanrecht. Tussen alle lekkere olijfolies, azijn en het zout en peper. Handig om zo snel als zoutje toe te voegen aan verschillende gerechten.
Umami is de smaak die ik in deze saus echt herken. Het is een volle en hartige smaak die perfect combineert met verschillende gerechten. De jus die ik er voor dit recept mee maakte is echt zo ongelofelijk lekker! Daarvoor maak je graag een extra groot kuiltje! 😉
Met onderstaande ingrediënten maak je een diner voor 2 personen.
Zoete aardappel-boerenkool stamppot met gehaktballetjes in sojajus
Ingrediënten
- 600 g zoete aardappel
- 200 g boerenkool
- 1 el mosterd
- 1 scheutje melk (plantaardig)
- 8 gehaktballen
Ingrediënten sojajus
- 0.5 ui
- 1 grote teen knoflook
- 50 ml Kikkoman sojasaus
- 100 ml water
- 1 laurierblaadje
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd in blokjes.
- Doe de aardappelen in een pan en verdeel de boerenkool erover. Vul met water en voeg een flinke snuf zout toe. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn,
- Bak ondertussen de gehaktballetjes gaar in een pan met een beetje olie of boter.
- Snipper de ui en knoflook fijn.
- Haal de balletjes uit de pan als ze gaar zijn en houd warm op een schaaltje dat je afdekt (met bijvoorbeeld aluminiumfolie).
- Voeg de ui en knoflook toe aan de hete pan en bak aan tot de ui glazig ziet.
- Voeg dan sojasaus, water en laurierblaadje toe en laat zachtjes pruttelen tot de jus is ingedikt.
- Giet de aardappelen/boerenkool af en doe alles terug in de pan. Voeg de mosterd en melk toe en gebruik een pureestamper om er stamppot van te maken.
- Serveer de stamppot met de gehaktballetjes en naar smaak sojajus.
Pin deze zoete aardappel-boerenkool stamppot!
Dit recept is een samenwerking tussen FoodQuotes en Kikkoman.
Ik heb hem bewaard, zal het een keer maken. Dan laat ik het je weten, wat ik ervan vond. Dank alvast, gr. Jeannet
200 gram boerenkool.
Dat is dus 100 gram groenten per persoon. Dat is zeer karig.
Als je verder heel de dag geen groenten eet is dat inderdaad karig. Voel je daarom altijd vrij om meer toe te voegen.
Je weet dat zoete aardappel op zich ook al een groente is?
Dit ziet er zo lekkker uit, dit wil ik echt gaan maken!!
Hi Simone
Moet ik het gehakt aanmaken met paneermeel en een ei?
Hi,
Je kunt uiteraard zelf gehaktballen maken, dan zou ik het doen zoals je ze altijd maakt. Ik heb voor dit recept gehaktballen in de winkel gekocht.