Een gezonde buddha bowl is niets meer of minder dan een mega kom sla en groenten, die aangevuld wordt met vezelrijke gekookte granen (zoals spelt), allerlei lekkere toppings en een dressing. Met de groenten en toppings kun je eindeloos variëren. Van vegan tot vegetarisch, of gewoon met een stukje vlees of vis. Kijk gewoon even wat je nog in je keukenkastje en in de koelkast hebt. Alles van tofu tot crispy kikkererwten kan er op! Volg mij op Instagram op @taschaskeuken om mijn laatste healthy buddha bowl variaties te zien!

Wanneer ik een beetje lui ben, gebruik ik graag een spiraalsnijder om de groenten in mooie krullende slierten te snijden. Het is echt een van mijn favoriete keuken gadgets. Het is een soort grote puntenslijper waar groenten in passen. Veel makkelijker dan perfecte reepjes proberen te snijden met een mes. De slierten groenten zijn allemaal even dun, waardoor je het rauw kunt eten of vervolgens even kort kunt blancheren.

buddhabowl

Natuurlijk wil het oog ook wat. Een buddha bowl ziet er extra leuk uit wanneer je lekker veel verschillende kleuren groenten gebruikt. Het is ook een ideale manier om kleine restjes op te maken.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 85 g veldsla
  • 75 g spelt
  • 4 cherry tomaatjes
  • ½ courgette
  • ½ winterpeen
  • ⅓ komkommer
  • 50 g edamame (voorgegaard)
  • 1 tl zwart sesamzaad

Voor de dressing

  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Optionele ingrediënten

  • Veganist/vegetariër? Voeg dan ½ avocado toe
  • Pescotariër/flexitariër? Voeg dan 200 gram gerookte makreelfilet toe

Bereiding

Kook de spelt volgens de verpakking (vaak rond 10 minuten) en giet af.

Snijd de courgette en winterpeen in slierten of repen (ik gebruikte daarvoor de spiraalsnijder) en blancheer 1 minuut in kokend water en giet af.

Snijd lange plakken van de komkommer met een kaasschaaf, dunschiller of mandoline en rol ze op tot een soort roosje (gewone plakjes of blokjes komkommer mogen natuurlijk ook.

Halveer de cherrytomaatjes

Roer de olijfolie, witte wijnazijn en zout en peper door elkaar in een klein bakje.

Leg de veldsla op de schaal. Daarna voeg je de spelt, courgette, winterpeen, edamame boontjes en cherrytomaatjes toe.

Giet de Garneer tot slot met het sesamzaad.

Vegan/vega: Snijd de avocado in plakjes en leg ze bovenop.

Pescotariër/flexitarier: serveer de makreel op de salade of op een apart bordje.

Eet smakelijk!

Het recept voor deze healthy buddha bowl met spelt en groenten is gemaakt door Natascha van @taschaskeuken.

buddhabowl

Op zoek naar meer recepten waarbij je een spiraalsnijder gebruikt? Probeer dan eens deze Zoodles met Pesto van Simone.