Hoe doe je dat, je grenzen bewaken als je vanuit je passie onderneemt? Een onderwerp waar ik het de laatste tijd vaak over heb met anderen en waar ik graag wat dieper op in ga. Met mijn burn-out in mijn achterhoofd doe ik hiervoor namelijk mijn uiterste best!

Iedereen heeft zijn eigen grenzen en die goed bewaken is zo onwijs belangrijk! Op het moment dat je onderneemt vanuit je passie, net zoals ik bijvoorbeeld, is het makkelijk om over je grenzen heen te gaan; om teveel te werken en te weinig rust te pakken. Maar juist voor jou als ondernemer is dit zo onwijs belangrijk!

Het herken je je grenzen?

Het lastigste voor veel mensen is het leren herkennen van grenzen, jouw persoonlijke grenzen. Want waar de 1 het liefst elke dag boordevol afspraken en sociale events heeft, heeft de ander dit het liefste maar 1 keer in de week. Er is hierin dus zeker niet 1 keurslijf waar iedere ondernemer in past.

grenzen bewaken

Ik heb door mijn burn-out mijn grenzen heel erg goed leren kennen én ook hoe ik deze kan bewaken. Maar met het herkennen is de grootste stap eigenlijk al gezet. Helaas kan ik niet zeggen hoe jouw grens aanvoelt of waar die dan is, dat is iets wat je echt voor jezelf moet uitzoeken. Leer echt naar je lichaam te luisteren en herken de signalen op tijd.

Heb je bijvoorbeeld een opdracht waar je écht geen zin in hebt, of waar je al tijden tegenaan hikt en tegenop ziet? Vraag jezelf dat af waarom dat zo is. Is het simpelweg omdat je er geen zin in hebt, of het saai vindt? Of is het omdat je je er niet echt prettig bij voelt?

Natuurlijk moet je soms dingen doen die je wellicht niet zo leuk vindt, maar leer het herkennen als het is omdat je je er gewoon echt niet prettig bij voelt. Dan is het namelijk een heel goed moment om nee te zeggen! Bewaak je eigen grenzen.

Meer lezen over nee zeggen, waarom het zo moeilijk is om te zeggen en waarom ik dat zo’n geweldig mooi woord vindt? Lees dan eens dit artikel.

grenzen bewaken

Mijn passie, mijn grenzen

Als je, net als ik, bent gaan ondernemen vanuit je passie is het soms wat lastiger om die grenzen duidelijk te krijgen. Want het is allemaal zo leuk en zo tof om te doen!

Mijn grenzen zijn altijd heel erg fysiek; seintjes die mijn lichaam me geeft dat ik echt even rust moet pakken. Zo voel ik me bijvoorbeeld wat opgejaagd, ga ik slechter slapen terwijl ik erg moe ben, vind ik nergens de rust of de tijd voor en voelt alles nogal overweldigend. Daarnaast krijg ik dan vaak hoofdpijn en wordt ik soms wat duizelig. Heel duidelijk dus dat het tijd is om even een stap terug te doen!

” Ik ben heel erg dankbaar dat ik tijdens mijn burn-out een goede coach had en ik denk nog vaak terug aan haar coaching sessies en lessen. Door haar heb ik echt geleerd om mijn grenzen te voelen. “

Vooral met mijn burn-out nog in mijn achterhoofd is dat iets wat ik echt heel erg wil bewaken. Zo’n burn-out maak ik liever niet nog eens mee, dat is echt de meest heftige periode (tot nu toe) in mijn leven geweest. Daar heb ik het dan ook vaak met anderen over; hoe bewaak je die grenzen nu nog beter met je eigen bedrijf?

Dus, paar tandjes terug. Genieten van vrije tijd, af en toe lekker rustig aan doen én voor het veilige gevoel; een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Centraal Beheer afgesloten.

Zo’n verzekering zorgt bij mij weer voor een extra stukje veilig gevoel en rust en daardoor een stukje minder stress. Nee, ik ga er niet van uit dat er wat gebeurt in de toekomst, maar je weet het nooit! Een burn-out probeer ik zoveel mogelijk zelf te voorkomen, maar hé ik kan ook ziek worden of een ongeval krijgen. Dat heb ik dan graag op een (voor mij) passende manier ingedekt.

grenzen bewaken

Mijn 4 aller-belangrijkste tips;

1. Leer luisteren naar je lichaam, herken je grenzen

Zoals hierboven al geschreven, leer om je lichaam en grenzen echt aan te voelen. Wanneer is iets teveel? Probeer hierin wel te herkennen of het iets is dat je gewoon niet leuk vindt of iets dat je wellicht net over het randje van stress kan duwen.

Heb je nu veel dingen die je eigenlijk toch echt niet zo leuk vindt om te doen binnen je eigen bedrijf? Kijk of je hiervan wellicht wat uit kunt besteden aan anderen. Zoals bijvoorbeeld je administratie; neem een boekhouder in de arm!

2. Pak je rust en voel je niet schuldig

Schuldig voelen moet je je nooit doen. Jij doet wat het beste voor jou voelt en zo zorg je voor jezelf. Want eerlijk is eerlijk: de enige die goed voor jou kan zorgen ben je zelf!

3. Leer nee te zeggen

Nee is een krachtig en mooi woord. Dat is ja uiteraard ook, want een nee tegen een ander is vaak een ja naar jezelf. Zeg nee tegen die opdracht waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Zeg nee als je agenda eigenlijk al helemaal gevuld is.

grenzen bewaken

4. Zoek een hobby

Ik weet het, wellicht klink ik nu net als je ouder(s) vroeger… maar: zoek een hobby! Vanuit je vorige hobby heb je waarschijnlijk je passie ontwikkeld en dat is nu je eigen bedrijf. Hoe leuk het ook is, het is nu werk. Uiteraard doe je het nog steeds met veel plezier en passie… maar je bent wel aan het werk.

Dus ik zeg: zoek een hobby. Iets nieuws, iets compleet anders, iets om even helemaal af te schakelen. Ga schilderen, puzzelen, wandelen; zoek iets om even met iets compleet anders bezig te zijn.

En nu; bewaken die grenzen!

Dat is wel het belangrijkste nu; zorg dat je je eigen grenzen gaat bewaken. Leer het herkennen en het aanvoelen van jouw grenzen of wat je stress bezorgd. Lees de bovenstaande tips nog eens door en doe er ook echt iets mee.

Want zeggen dat je er iets mee wilt doen en er ook echt iets aan doen; dat zijn 2 verschillende dingen! Dus hop, aan de slag! Zeg nee en ga op zoek naar een fijne hobby.


Dit artikel is geschreven voor een samenwerking, uiteraard is alles mijn eigen mening/beleving.