Informatief Inspiratie Persoonlijk

Grenzen bewaken als je vanuit je passie onderneemt

grenzen bewaken

Tags:     

Hoe doe je dat, je grenzen bewaken als je vanuit je passie onderneemt? Een onderwerp waar ik het de laatste tijd vaak over heb met anderen en waar ik graag wat dieper op in ga. Met mijn burn-out in mijn achterhoofd doe ik hiervoor namelijk mijn uiterste best!

Iedereen heeft zijn eigen grenzen en die goed bewaken is zo onwijs belangrijk! Op het moment dat je onderneemt vanuit je passie, net zoals ik bijvoorbeeld, is het makkelijk om over je grenzen heen te gaan; om teveel te werken en te weinig rust te pakken. Maar juist voor jou als ondernemer is dit zo onwijs belangrijk!

Het herken je je grenzen?

Het lastigste voor veel mensen is het leren herkennen van grenzen, jouw persoonlijke grenzen. Want waar de 1 het liefst elke dag boordevol afspraken en sociale events heeft, heeft de ander dit het liefste maar 1 keer in de week. Er is hierin dus zeker niet 1 keurslijf waar iedere ondernemer in past.

grenzen bewaken

Ik heb door mijn burn-out mijn grenzen heel erg goed leren kennen én ook hoe ik deze kan bewaken. Maar met het herkennen is de grootste stap eigenlijk al gezet. Helaas kan ik niet zeggen hoe jouw grens aanvoelt of waar die dan is, dat is iets wat je echt voor jezelf moet uitzoeken. Leer echt naar je lichaam te luisteren en herken de signalen op tijd.

Heb je bijvoorbeeld een opdracht waar je écht geen zin in hebt, of waar je al tijden tegenaan hikt en tegenop ziet? Vraag jezelf dat af waarom dat zo is. Is het simpelweg omdat je er geen zin in hebt, of het saai vindt? Of is het omdat je je er niet echt prettig bij voelt?

Natuurlijk moet je soms dingen doen die je wellicht niet zo leuk vindt, maar leer het herkennen als het is omdat je je er gewoon echt niet prettig bij voelt. Dan is het namelijk een heel goed moment om nee te zeggen! Bewaak je eigen grenzen.

Meer lezen over nee zeggen, waarom het zo moeilijk is om te zeggen en waarom ik dat zo’n geweldig mooi woord vindt? Lees dan eens dit artikel.

grenzen bewaken

Mijn passie, mijn grenzen

Als je, net als ik, bent gaan ondernemen vanuit je passie is het soms wat lastiger om die grenzen duidelijk te krijgen. Want het is allemaal zo leuk en zo tof om te doen!

Mijn grenzen zijn altijd heel erg fysiek; seintjes die mijn lichaam me geeft dat ik echt even rust moet pakken. Zo voel ik me bijvoorbeeld wat opgejaagd, ga ik slechter slapen terwijl ik erg moe ben, vind ik nergens de rust of de tijd voor en voelt alles nogal overweldigend. Daarnaast krijg ik dan vaak hoofdpijn en wordt ik soms wat duizelig. Heel duidelijk dus dat het tijd is om even een stap terug te doen!

” Ik ben heel erg dankbaar dat ik tijdens mijn burn-out een goede coach had en ik denk nog vaak terug aan haar coaching sessies en lessen. Door haar heb ik echt geleerd om mijn grenzen te voelen. “

Vooral met mijn burn-out nog in mijn achterhoofd is dat iets wat ik echt heel erg wil bewaken. Zo’n burn-out maak ik liever niet nog eens mee, dat is echt de meest heftige periode (tot nu toe) in mijn leven geweest. Daar heb ik het dan ook vaak met anderen over; hoe bewaak je die grenzen nu nog beter met je eigen bedrijf?

Dus, paar tandjes terug. Genieten van vrije tijd, af en toe lekker rustig aan doen én voor het veilige gevoel; een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Centraal Beheer afgesloten.

Zo’n verzekering zorgt bij mij weer voor een extra stukje veilig gevoel en rust en daardoor een stukje minder stress. Nee, ik ga er niet van uit dat er wat gebeurt in de toekomst, maar je weet het nooit! Een burn-out probeer ik zoveel mogelijk zelf te voorkomen, maar hé ik kan ook ziek worden of een ongeval krijgen. Dat heb ik dan graag op een (voor mij) passende manier ingedekt.

grenzen bewaken

Mijn 4 aller-belangrijkste tips;

1. Leer luisteren naar je lichaam, herken je grenzen

Zoals hierboven al geschreven, leer om je lichaam en grenzen echt aan te voelen. Wanneer is iets teveel? Probeer hierin wel te herkennen of het iets is dat je gewoon niet leuk vindt of iets dat je wellicht net over het randje van stress kan duwen.

Heb je nu veel dingen die je eigenlijk toch echt niet zo leuk vindt om te doen binnen je eigen bedrijf? Kijk of je hiervan wellicht wat uit kunt besteden aan anderen. Zoals bijvoorbeeld je administratie; neem een boekhouder in de arm!

2. Pak je rust en voel je niet schuldig

Schuldig voelen moet je je nooit doen. Jij doet wat het beste voor jou voelt en zo zorg je voor jezelf. Want eerlijk is eerlijk: de enige die goed voor jou kan zorgen ben je zelf!

3. Leer nee te zeggen

Nee is een krachtig en mooi woord. Dat is ja uiteraard ook, want een nee tegen een ander is vaak een ja naar jezelf. Zeg nee tegen die opdracht waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Zeg nee als je agenda eigenlijk al helemaal gevuld is.

grenzen bewaken

4. Zoek een hobby

Ik weet het, wellicht klink ik nu net als je ouder(s) vroeger… maar: zoek een hobby! Vanuit je vorige hobby heb je waarschijnlijk je passie ontwikkeld en dat is nu je eigen bedrijf. Hoe leuk het ook is, het is nu werk. Uiteraard doe je het nog steeds met veel plezier en passie… maar je bent wel aan het werk.

Dus ik zeg: zoek een hobby. Iets nieuws, iets compleet anders, iets om even helemaal af te schakelen. Ga schilderen, puzzelen, wandelen; zoek iets om even met iets compleet anders bezig te zijn.

En nu; bewaken die grenzen!

Dat is wel het belangrijkste nu; zorg dat je je eigen grenzen gaat bewaken. Leer het herkennen en het aanvoelen van jouw grenzen of wat je stress bezorgd. Lees de bovenstaande tips nog eens door en doe er ook echt iets mee.

Want zeggen dat je er iets mee wilt doen en er ook echt iets aan doen; dat zijn 2 verschillende dingen! Dus hop, aan de slag! Zeg nee en ga op zoek naar een fijne hobby.


Dit artikel is geschreven voor een samenwerking, uiteraard is alles mijn eigen mening/beleving.

  8 reacties

 • Marleen 18 april 2019 Beantwoord

  Zeer herkenbaar, kan er een boek over schrijven.

 • Janine 18 april 2019 Beantwoord

  Ik vond het ook altijd erg moeilijk om mijn grenzen aan te geven. Vroeger heb ik een depressie gehad en ik heb de afgelopen jaren wel geleerd door middel van therapie om echt mijn grenzen goed aan te geven. Het is zo belangrijk. Je kan ook pas voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt.

 • Sanne 18 april 2019 Beantwoord

  dat leren nee zeggen moet ik echt eens leren. Ik vind het soms te moeilijk. maar dan denk ik weer dan aan de stress. misschien moet ik het toch maar even leren.

 • nicole 18 april 2019 Beantwoord

  Het lijkt me eigenlijk wel superhandig dat je lichaam zulke duidelijke signalen afgeeft. Dan weet je ook: Nu moet ik rustiger aan doen. Ik worstel juist altijd met het herkennen van signalen….

 • Julie 18 april 2019 Beantwoord

  Wat interessant om te lezen! Ik doe mijn job heel graag en blog ook vanuit mijn passie maar af en toe zou ik inderdaad beter mijn grenzen moeten kunnen aangeven. 🙂

 • Manon 18 april 2019 Beantwoord

  Door een chronische ziekte zie en bewaak ik ook sneller mijn grenzen. Het belemmert me wel met groeien van mijn blog.

 • Romy 18 april 2019 Beantwoord

  Wat een supergoed artikel! Ik vind het zelf nog altijd heel moeilijk om op mijn grenzen te blijven staan en naar mijn eigen hoofd of gevoel te luisteren. En toevallig heb ik vandaag nog gekeken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ik vind het toch wel heel prijzig helaas!

 • Mandy 18 april 2019 Beantwoord

  Hele leerzame tips! Hobby is vooral een goede, iets waar je je afleiding in kan vinden en dat je alle andere dingen doet vergeten.

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Weet je wat het is? Ik ❤️ eten, ik ben gewoon echt een foodie.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het ding is alleen dat de balans de laatste tijd wat ver te zoeken is. Er zijn weer wat extra kilo's (bijna 10) aangekomen van al dat lekkere eten en eerlijk is eerlijk; ik ben echt wel blij met mezelf, maar ik mag wel weer wat gezonder leven. Ik merk namelijk dat ik echt wel weer veel ongezond eet; hallo snoep, chips & koekjes 🤤😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Daarom vind ik het nu tijd om weer de balans terug te vinden. Even terug naar de basis! Maar wel gewoon écht genieten, want ik ben en blijf toch een foodie he.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik sla de handen ineen met @ww_nederland en ga de 21 daagse 'WW, het nieuwe Weight Watchers' challenge aan samen met mijn man. Ik ben echt heel erg benieuwd hoe we dit gaan ervaren!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh enne, het fijne is dat ik me niet perse dingen hoef te ontzeggen! 🥰 Dus zo'n lekker stukje taart kan heus nog wel op z'n tijd. Zoals ik altijd al zeg: het draait om de balans.
Maar die balans moet ik weer even terug vinden! 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
'Op naar jouw zomerfiguur met WW - het nieuwe Weight Watchers' (alhoewel ik denk dat je dat zomerfiguur altijd al hebt) ❤️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#foodie #balans #hetdraaitomdebalans #wwnl #opnaarjouwzomerfiguur #summerconfidence #summerhereicome #terugnaardebasis #gezondeten #gezondleven #bodypositivity #loveyourself #gewichtsverlies #samenwerking #taart #chocoladetaart #sodejus #lekkereten #zomerfiguur #letsgo #letdothis #vollekrachtvooruit #zondervallengeenopstaan #persoonlijk #persoonlijkeupdate #foodquotesnl
 • 🙋🏼‍♀️🙋‍♂️ als jij een sushi lover bent!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Heel eerlijk? Nee... ik ben niet echt een grote sushi lover. Lekker is het zeker, maar ik kan me zo tientallen maaltijden bedenken die ik lekkerder vind 😅.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Alhoewel, deze 🥒 komkommersushi vond ik dus echt heerlijk! Ik maakte dit recept voor een opdracht en het recept staat bij hun online. Die wil je maken hoor 😍❤️!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Check vooral even www.keto.nl als je dit lekkere recept wil maken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#komkommer #komkommersushi #sushi #sushilover #sushiporn #keto #ketofood #koolhydraatarm #avocado #avocadolover #lunch #lunchenzonderboterbam #vega #vegetarisch #vegan #opdracht #myfoodwork #receptontwikkeling #recept #watetenwevandaag #lekkereten #fotografie #foodfotografie #foodie #feedfeed #foodquotesnl
 • ‘Brb, even de keuken in m’n kantoor poetsen’ zei ik nooit met heel veel plezier 😅. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het is trouwens wat hoor dat kantoor... waar ik nu huur is antikraak en pasgeleden is het beheer overgenomen door een andere verhuurmaatschappij. We hebben 2-3 maanden zonder beheer gezeten... ik kan je vertellen 😬😱 dat was niet tof! Alleen al omdat de toiletten niet meer gepoetst werden (waarom zijn sommige mensen toch zo’n viezeriken?!).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Precies op dat moment kwam er een mooie ruimte vrij in een ander kantoorpand. Waar ik dus een keuken kan laten plaatsen (€€€) maar he, dan is het wel helemaal wat ík wil! Kookstudio FoodQuotes zit in m’n hoofd. De keuken is uitgezocht, maar nu blijkt dat er nieuwe groepen/meterkast geplaatst moeten worden en ik wacht nu (al) een week op de offerte 🥴🧐.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
En toen eergisteren... zag ik opeens een huis via een advertentie en daar viel ik voor. 😍 ik zag ons er al klussen, wonen én een kantoorruimte aan huis bouwen. Guess what? Het huis is al onder bod en we zijn nét te laat. 😭
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar dit maakt alles weer lastig he... want wat wil ik nou?! 1. Nog 7 maanden in het kantoor waar ik nu zit.
2. Een kookstudio openen in het nieuwe kantoorpand.
3. Weer vanuit huis gaan werken zodat ik extra kan sparen mochten we weer zo’n geweldige woning tegenkomen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh 😓🥴 het leed dat ondernemen heet! Dit soort keuzes zijn zo lastig!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar goed... ondertussen werk ik lekker door. Poets ik met een glimlach m’n keuken, of tenminste; als het met de steammop van @blackanddeckernederland is. Want dan gaat het lekker snel én wordt alles geweldig goed schoon!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#kantoor #kantoorpand #keuken #werkplek #ondernemer #ondernemen #zzp #zzper #zzplife #eigenbaas #eindbaas #ondernemendevrouwen #ondernemerschap #zakenvrouw #eigenbedrijf #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #fotografe #foodie #steammop #lifeisforliving #steam #BLACKANDDECKER #samenwerking #keuzes #keuzestress #foodie #foodquotesnl
 • Oehh mensen, ik heb 2 nieuwe dingen voor jullie! 🎉
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
De eerste is natuurlijk (duh) dit overheerlijke recept voor aubergine tempura. Geloof me, die wil je écht een keer maken! 😍 zo lekker en makkelijk. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Verder zien vanaf nu alle recepten er anders uit op m’n website! Ze zijn nu inclusief bereidingstijd, aantal porties én je kunt ze nu gemakkelijk printen. Hoe tof is dat?!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Laat me even weten wat je er van vindt!? Verbetering of niet?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Uiteraard wil ik alle vorige recepten omzetten. Maarre... dat zijn er 500 😬🙈 dus dat wordt een project voor de langere termijn. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een zomerbaantje; laat het me weten! 😅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aubergine #aubergines #eggplant #tempura #oosters #sojasaus #sushi #panko #bijgerecht #snack #nori #zeewier #lekkerdippen #recept #lekkereten #lekkerengezond #groente #foodblog #wawv #watetenwevandaag #foodie #foodfotografie #receptontwikkeling #foodquotesnl
 • Ok, ik heb ook een hele goede tip voor morgen! Namelijk deze 👆 Amerikaanse pannenkoeken. Eigenlijk gewoon een tip voor elke dag, maar op zondag nog net iets lekkerder!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Lekker om te maken voor Moederdag, maar ook gewoon voor jezelf of je vriend/vriendin. ❤️ Je hebt niet echt een excuus nodig toch?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik maakte deze na onze vakantie in Amerika en ik kan je vertellen; precies zoals ze daar zijn! Er gaat bijna geen suiker in maar wel karnemelk en dat is wat ze anders dan onze standaard pannenkoek maakt. 🙌 ontzettend lekker!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik deel de directe link in m’n bio!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#pannenkoeken #pancakes #amerikaans #amerikaansepannenkoeken #american #americanpancakes #pancakesunday #weekend #ontbijt #gezondontbijt #ontbijtje #therealdeal #frambozen #fruit #chocolatechip #decoratie #ihop #dennys #lekkereten #genieten #smullen #wewv #foodie #foodfotografie #sprinkles #foodquotesnl
 • Even een throwback naar Zanzibar, want ohh 🥰 wat was dat een heerlijke vakantie!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ben bezig met het plannen van onze volgende vakantie, wel wat korter.. maar daarom niet minder leuk; we gaan in juni een lang weekend naar Toscane. En ik heb er zoveel zin in!!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gewoon even helemaal niks en genieten. Genieten van lekker eten, de omgeving én we gaan glampen! Super benieuwd naar! We verblijven in Toscane, vlakbij Sienna in een luxe @villatent 🙌 ⛺️.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Hopelijk hebben we heerlijk weer en kan ik die fijne zomerjurken weer uit de kast halen!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik schreef een artikel over onze voorbereidingen en die staat nu online. Inclusief tips van mede-bloggers. Heb jij nog Toscane-tips voor me?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#vakantie #vacation #throwback #throwbackthursday #zanzibar #toscane #italy #opvakantie #genieten #uitrusten #glampen #glamping #villatent #samenwerking #vakantiefoto #zomers #bloemenjurk #inspiratie #tips #toscanetips #tuscany #holiday #foodie #foodieopreis #foodquotesnl
 • Het @bluecollarhoteleindhoven en ik zijn gewoon echt een match made in heaven ❤️. Samen met de leukste collega’s werk ik er een aantal uur per week en daarnaast maak ik foto’s van al het lekkere eten! Verder kom je overal in het hotel mijn foto’s tegen en dat is zo tof! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zoals deze tafel vol heerlijke borrelhapjes.
Doe mij de nacho’s en bitterballen maar! 😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Heb jij een horecazaak (of werk je er) en op zoek naar een fotograaf van al dat lekkere eten? 🙋🏼‍♀️ I’m your woman!
Stuur me een mail of DM en dan plannen we een (bel)afspraak om te kijken of we een match zijn.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#tapas #borrel #borrelhapjes #bitterballen #chickenwings #nachos #garnalen #snacks #flatlay #tafelvollekkers #lekkereten #borrelen #horeca #horecasupport #fotograaf #fotografie #foodfotograaf #foodie #foodieforlife #zzp #eigenbaas #eindhoven #bluecollarhoteleindhoven #foodquotesnl
 • Pizza als lunch? Don't mind if I do!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Jullie zagen het van de week al, ik kreeg een pakket met de nieuwste pizza van @Magionipizza ; de Skinny Salami. Deze moest ik meteen even testen en echt waar: dit is mijn nieuwe favoriet 😍. De bodem bevat pompoen, is lekker dun én super krokant. Love it!!!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh enne, wie wordt er een beetje zenuwachtig van hoe ik deze pizza gesneden heb? 😅🍕⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#magionipizza #pizza #pizzaforlife #thepizzalife #pizzalover #salamipizza #salami #skinnysalami #groentenbodem #verstoptegroenten #pompoen #foodpost #samenwerking #lunchenzonderboterham #lunch #pilea #pilealovers #pannenkoekenplant #groeninhuis #foodie #foodquotesnl