Informatief Inspiratie Persoonlijk

Grenzen bewaken als je vanuit je passie onderneemt

grenzen bewaken

Tags:     

Hoe doe je dat, je grenzen bewaken als je vanuit je passie onderneemt? Een onderwerp waar ik het de laatste tijd vaak over heb met anderen en waar ik graag wat dieper op in ga. Met mijn burn-out in mijn achterhoofd doe ik hiervoor namelijk mijn uiterste best!

Iedereen heeft zijn eigen grenzen en die goed bewaken is zo onwijs belangrijk! Op het moment dat je onderneemt vanuit je passie, net zoals ik bijvoorbeeld, is het makkelijk om over je grenzen heen te gaan; om teveel te werken en te weinig rust te pakken. Maar juist voor jou als ondernemer is dit zo onwijs belangrijk!

Het herken je je grenzen?

Het lastigste voor veel mensen is het leren herkennen van grenzen, jouw persoonlijke grenzen. Want waar de 1 het liefst elke dag boordevol afspraken en sociale events heeft, heeft de ander dit het liefste maar 1 keer in de week. Er is hierin dus zeker niet 1 keurslijf waar iedere ondernemer in past.

grenzen bewaken

Ik heb door mijn burn-out mijn grenzen heel erg goed leren kennen én ook hoe ik deze kan bewaken. Maar met het herkennen is de grootste stap eigenlijk al gezet. Helaas kan ik niet zeggen hoe jouw grens aanvoelt of waar die dan is, dat is iets wat je echt voor jezelf moet uitzoeken. Leer echt naar je lichaam te luisteren en herken de signalen op tijd.

Heb je bijvoorbeeld een opdracht waar je écht geen zin in hebt, of waar je al tijden tegenaan hikt en tegenop ziet? Vraag jezelf dat af waarom dat zo is. Is het simpelweg omdat je er geen zin in hebt, of het saai vindt? Of is het omdat je je er niet echt prettig bij voelt?

Natuurlijk moet je soms dingen doen die je wellicht niet zo leuk vindt, maar leer het herkennen als het is omdat je je er gewoon echt niet prettig bij voelt. Dan is het namelijk een heel goed moment om nee te zeggen! Bewaak je eigen grenzen.

Meer lezen over nee zeggen, waarom het zo moeilijk is om te zeggen en waarom ik dat zo’n geweldig mooi woord vindt? Lees dan eens dit artikel.

grenzen bewaken

Mijn passie, mijn grenzen

Als je, net als ik, bent gaan ondernemen vanuit je passie is het soms wat lastiger om die grenzen duidelijk te krijgen. Want het is allemaal zo leuk en zo tof om te doen!

Mijn grenzen zijn altijd heel erg fysiek; seintjes die mijn lichaam me geeft dat ik echt even rust moet pakken. Zo voel ik me bijvoorbeeld wat opgejaagd, ga ik slechter slapen terwijl ik erg moe ben, vind ik nergens de rust of de tijd voor en voelt alles nogal overweldigend. Daarnaast krijg ik dan vaak hoofdpijn en wordt ik soms wat duizelig. Heel duidelijk dus dat het tijd is om even een stap terug te doen!

” Ik ben heel erg dankbaar dat ik tijdens mijn burn-out een goede coach had en ik denk nog vaak terug aan haar coaching sessies en lessen. Door haar heb ik echt geleerd om mijn grenzen te voelen. “

Vooral met mijn burn-out nog in mijn achterhoofd is dat iets wat ik echt heel erg wil bewaken. Zo’n burn-out maak ik liever niet nog eens mee, dat is echt de meest heftige periode (tot nu toe) in mijn leven geweest. Daar heb ik het dan ook vaak met anderen over; hoe bewaak je die grenzen nu nog beter met je eigen bedrijf?

Dus, paar tandjes terug. Genieten van vrije tijd, af en toe lekker rustig aan doen én voor het veilige gevoel; een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Centraal Beheer afgesloten.

Zo’n verzekering zorgt bij mij weer voor een extra stukje veilig gevoel en rust en daardoor een stukje minder stress. Nee, ik ga er niet van uit dat er wat gebeurt in de toekomst, maar je weet het nooit! Een burn-out probeer ik zoveel mogelijk zelf te voorkomen, maar hé ik kan ook ziek worden of een ongeval krijgen. Dat heb ik dan graag op een (voor mij) passende manier ingedekt.

grenzen bewaken

Mijn 4 aller-belangrijkste tips;

1. Leer luisteren naar je lichaam, herken je grenzen

Zoals hierboven al geschreven, leer om je lichaam en grenzen echt aan te voelen. Wanneer is iets teveel? Probeer hierin wel te herkennen of het iets is dat je gewoon niet leuk vindt of iets dat je wellicht net over het randje van stress kan duwen.

Heb je nu veel dingen die je eigenlijk toch echt niet zo leuk vindt om te doen binnen je eigen bedrijf? Kijk of je hiervan wellicht wat uit kunt besteden aan anderen. Zoals bijvoorbeeld je administratie; neem een boekhouder in de arm!

2. Pak je rust en voel je niet schuldig

Schuldig voelen moet je je nooit doen. Jij doet wat het beste voor jou voelt en zo zorg je voor jezelf. Want eerlijk is eerlijk: de enige die goed voor jou kan zorgen ben je zelf!

3. Leer nee te zeggen

Nee is een krachtig en mooi woord. Dat is ja uiteraard ook, want een nee tegen een ander is vaak een ja naar jezelf. Zeg nee tegen die opdracht waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Zeg nee als je agenda eigenlijk al helemaal gevuld is.

grenzen bewaken

4. Zoek een hobby

Ik weet het, wellicht klink ik nu net als je ouder(s) vroeger… maar: zoek een hobby! Vanuit je vorige hobby heb je waarschijnlijk je passie ontwikkeld en dat is nu je eigen bedrijf. Hoe leuk het ook is, het is nu werk. Uiteraard doe je het nog steeds met veel plezier en passie… maar je bent wel aan het werk.

Dus ik zeg: zoek een hobby. Iets nieuws, iets compleet anders, iets om even helemaal af te schakelen. Ga schilderen, puzzelen, wandelen; zoek iets om even met iets compleet anders bezig te zijn.

En nu; bewaken die grenzen!

Dat is wel het belangrijkste nu; zorg dat je je eigen grenzen gaat bewaken. Leer het herkennen en het aanvoelen van jouw grenzen of wat je stress bezorgd. Lees de bovenstaande tips nog eens door en doe er ook echt iets mee.

Want zeggen dat je er iets mee wilt doen en er ook echt iets aan doen; dat zijn 2 verschillende dingen! Dus hop, aan de slag! Zeg nee en ga op zoek naar een fijne hobby.


Dit artikel is geschreven voor een samenwerking, uiteraard is alles mijn eigen mening/beleving.

  8 reacties

 • Marleen 18 april 2019 Beantwoord

  Zeer herkenbaar, kan er een boek over schrijven.

 • Janine 18 april 2019 Beantwoord

  Ik vond het ook altijd erg moeilijk om mijn grenzen aan te geven. Vroeger heb ik een depressie gehad en ik heb de afgelopen jaren wel geleerd door middel van therapie om echt mijn grenzen goed aan te geven. Het is zo belangrijk. Je kan ook pas voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt.

 • Sanne 18 april 2019 Beantwoord

  dat leren nee zeggen moet ik echt eens leren. Ik vind het soms te moeilijk. maar dan denk ik weer dan aan de stress. misschien moet ik het toch maar even leren.

 • nicole 18 april 2019 Beantwoord

  Het lijkt me eigenlijk wel superhandig dat je lichaam zulke duidelijke signalen afgeeft. Dan weet je ook: Nu moet ik rustiger aan doen. Ik worstel juist altijd met het herkennen van signalen….

 • Julie 18 april 2019 Beantwoord

  Wat interessant om te lezen! Ik doe mijn job heel graag en blog ook vanuit mijn passie maar af en toe zou ik inderdaad beter mijn grenzen moeten kunnen aangeven. 🙂

 • Manon 18 april 2019 Beantwoord

  Door een chronische ziekte zie en bewaak ik ook sneller mijn grenzen. Het belemmert me wel met groeien van mijn blog.

 • Romy 18 april 2019 Beantwoord

  Wat een supergoed artikel! Ik vind het zelf nog altijd heel moeilijk om op mijn grenzen te blijven staan en naar mijn eigen hoofd of gevoel te luisteren. En toevallig heb ik vandaag nog gekeken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ik vind het toch wel heel prijzig helaas!

 • Mandy 18 april 2019 Beantwoord

  Hele leerzame tips! Hobby is vooral een goede, iets waar je je afleiding in kan vinden en dat je alle andere dingen doet vergeten.

wat denk je?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Ik kon niet kiezen welke van deze 2 foto's ik het mooiste vind... de pink mojito of de spritz. Wat is jouw favoriet?
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Er staat vandaag een heel fijn artikel online! 📸 Namelijk over food styling voor drankjes. Ik geef je een aantal voorbeeld inclusief uiteraard mijn beste tips zodat je zelf aan de slag kunt gaan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het is alweer een flinke tijd geleden dat ik over fotografie en receptontwikkeling heb geschreven... maar ik ga m’n uiterste best doen daar verandering in te brengen! Mocht je nog vragen/ideeën hebben; let me know! Mag over vanalles zijn 🙋🏼‍♀️ dan ga ik er mee aan de slag.
.
.
Volg de link in m’n bio om naar het artikel te gaan. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#drankje #drankjes #pinkmojito #mojito #aperol #aperolspritz #vrijmibo #borrel #borrelen #alcoholvrij #foodfotografie #feedfeed #fotografie #styling #foodstyling #zzp #zzper #eigenbaas #ditdoeikalswerk #elkedageenfeestje #foodie #inspiratie #artikel #inspiratieartikel #foodquotesnl
 • Start before you're ready!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Weet je, ik geloof hier heilig in. Van uitstel komt afstel, de koe bij de horens vatten; gewoon doorpakken en ervoor gaan. Je kunt dingen uit blijven stellen... wachten tot het perfect is. Maar wanneer is iets perfect? Als ik iets geleerd heb dan is het wel dat goed ook goed genoeg is.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zo deelde ik afgelopen weekend mijn eerste receptenvideo. Perfect? Verre van! Want ik had geen rekening gehouden met het weer 🌤⛅️☁️waardoor het opeens onwijs donker werd. Maar ik heb hem wel online gezet. Daar kreeg ik zoveel leuke reacties op dat ik nu wél weet dat jullie meer filmpjes willen zien! Dus vanaf nu worden ze gewoon bij elk filmpje wat beter.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh en deze gezellige foto is vorig jaar in Amsterdam gemaakt. Door @eefsfood of @anniepannie_nl , ik weet het even niet meer. Wat ik wél weet is dat dat de allereerste keer was dat ik deze leukers in het echt zag. ❤️🥰 Love my foodiefriends!!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#start #startbeforeyoureready #justdoit #doit #gaervoor #knallen #gaanmetdiebanaan #volleangstvooruit #zzp #zzper #ondernemer #ondernemen #eigenbaas #gewoondoen #niettwijfelen #volgjepassie #foodie #bohotiffin #lunchbox #lunchenzonderboterham #receptonwikkeling #foodfotografie #allemaalleuks #foodquotesnl
 • 🥰 Is het al vrijdagmiddag?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Want deze borrelplank wil je hoor! Voor de afwisseling is deze namelijk gevuld met zowel hartig als zoet. Én als spreekwoordelijke kers op de taart: ook nog eens helemaal plantaardig! 🤯 Wat? Ja: vegan!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Had je niet verwacht he?! 👋 Move over bitterballen, worst en kaas; dit is een borrelplank 2.0. Weer eens wat anders om op tafel te zetten!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Volg de link in m'n bio om te zien wat voor lekkers ik allemaal op deze borrelplank leg. Enne, wanneer maak jij hem?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#borrelen #borrelplank #borrel #vrijmibo #feest #feestje #hapjes #snacks #lekkereten #lekkersnoepen #gezelligheid #koekjes #aardbeien #fruit #rauwkost #spreads #toastjes #feesteten #plantaardig #vegetarisch #vegan #veganfood #whatveganseat #healthy #healthyfood #gezondeten #allesdraaitomdebalans #foodie #samenwerking #foodquotesnl
 • - WINACTIE -
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Yumm, daar is 'ie dan hoor! 🙌 De aller-aller-allerlekkerste tomatensalsa voor bij je chips! Vorige week bezocht ik samen met Linse de fabriek van @boederijchips en maakten we er deze lekkere dip. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In mijn stories deel ik het filmpje (de allereerste die ik ooit maakte van een recept, dus 🙈 go-easy-on-me) hoe ik deze lekkere dip maak. Binnenkort komt uiteraard ook nog het recept online. Maar voor nu wil ik jullie deze lekkere winactie niet onthouden!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Wil jij ook zo'n lekker chipspakket winnen? Geef deze foto een like en reageer met emoticons om aan te geven hoeveel jij van chips houdt. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mijn reactie zou zijn: 🥰😁🥳🤤👏🥔🍽
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#chips #boerderijchips #borrel #borrelplank #dip #chipsndip #lekkerdippen #tomatensalsa #tomaten #pepertje #basilicum #lekkerfris #weereenswatanders #kadootje #winnen #win #winactie #snack #tussendoortje #netflixandchill #snoepen #vrijmibo #borrelen #foodie #foodfotografie #foodquotesnl
 • Met deze gevulde appels zet je eens wat anders op tafel! 🍎Maar 6 ingrediënten, waarvan ik er 5 standaard in huid heb, zijn nodig om er mee aan de slag te gaan.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Romige kaneelvulling, nootjes en appel; het lijkt eigenlijk gewoon op een nieuwe versie van de appeltaart. Lekker gegrild; op de bakplaat, barbecue of in de grillpan voor nét dat beetje extra.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enne, ook overheerlijk als ontbijt! 😍 Mocht je zin hebben in iets lekkers dit weekend. Of tag hieronder gewoon even iemand die dit wel voor je mag maken.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het recept staat online, volg de link in m'n bio.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#appel #appeltaart #gegrildeappel #kaneel #kaneelvulling #romig #pistache #pistachenootjes #lekkersnoepen #ontbijt #nagerecht #snack #grillen #bakplaat #bbq #lekkerrecept #lekkereten #feedthefeed #feedfeed #smullen #ditiszolekker #eetsmakelijk #receptontwikkeling #foodfotografie #fotografie #foodie #foodquotesnl
 • Mag ik even een 🙌 🥰 ❤️ voor jullie?!!!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik vind het namelijk echt GE-WEL-DIG dat zoveel berichtjes krijg van jullie door mijn stories. Natuurlijk, ik ben graag open over vanalles en nog wat en daar heb ik totaal geen problemen mee. We zijn allemaal hetzelfde toch?!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Zo gingen de gesprekken de afgelopen tijd over staand plassen, mannen/vrouwen/kinderen die een mening hebben 😉 , dode vissen in de tuin en vanalles daar tussenin. Love it!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ok, daar wilde ik je even voor bedanken! Ik vind die interactie namelijk echt het toffe van Instagram.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Fijne woensdag!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oh enne, deze happy foto is gemaakt bij @umamibyhan_restaurants tijdens de foodbloggerstour door Eindhoven die ik in mei organiseerde.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#thanks #thankyou #dankjewel #geweldig #dankbaar #loveit #liefde #gesprekken #persoonlijk #foodie #umami #umamibyhan #foodievibesonliny #eindhoven #eindhovencity #eindhovenfood #eindhoven_city #eindje #mocktail #ijsthee #foodblogger #foodbloggerstour #foodie #foodquotesnl
 • Ok, ik weet niet hoe het met jou zit... Maar ik ben echt groot fan van nacho's. 🤤 Het liefste met veel zoute chips, veel kaas en eigenlijk gewoon echt alles erop en eraan.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Om het dan toch nog een beetje gezond te houden (af en toe 😅), vind ik deze variant van gegrilde courgettes een goed alternatief. De Sriracha-mayo maakt dit gerecht helemaal af en geeft net wat extra kick.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ideetje voor de lunch? Ik vind van wel namelijk 🥰.
Het recept staat online, volg de link in m'n bio.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#courgette #gegrildecourgette #grillen #nacho #nachos #sriracha #srirachamayo #lunch #lunchen #lunchenzonderboterham #broodlozelunch #snack #diner #vrijmibo #lekkereten #lekkerrecept #allesdraaitomdebalans #foodie #vegetarisch #zondervlees #wwproof #foodquotesnl
 • Er staat weer een overheerlijk recept online! Eentje zonder vlees, maar met aubergine 🍆 in de hoofdrol. Deze auberginestoof wil je echt een keer maken.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Aubergine kan namelijk echt een goede vleesvervanger zijn door de structuur en zijn mogelijkheid om smaken op te nemen. Een lekker, vegetarisch en plantaardig recept. Dusse, ja: aanradertje hoor!
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ik ben trouwens wel benieuwd: eet jij vaak vegetarisch (of wellicht vegan)? Ik merk namelijk dat wij tegenwoordig steeds vaker een maaltijd eten zonder vlees.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#aubergine #auberginestoof #stoof #stoven #autocook #slowcooker #diner #rijst #plantaardig #vegan #vegetarisch #zondervlees #komkommersalsa #lekkereten #lekkerrecept #koken #recept #wewv #watetenwevandaag #maaltijd #gezondemaaltijd #receptontwikkeling #feedfeed #foodie #foodquotes