Jaja, eindelijk is het dan zo ver: het recept voor de overheerlijke Banoffee taart! Een smaakvolle taart die het perfect doet op elk feestje, vooral als je van banaan, pecannoten en karamel houdt. Klinkt goed toch?
De Banoffee pie is echt een klassiek gebakje. Of gebak, zeg maar gerust gebak want het is nogal een pie. Een brosse bodem met banaan, slagroom, dulche de Leche en noten/chocolade. Vorig jaar beloofde ik een vriend dat ik voor hem zo’n taart voor z’n verjaardag zou maken. Uiteraard wel met eigen twist (ik kan het niet laten), daarom als taart met biscuit.
Laat je overigens echt niet afschrikken/tegenhouden door onderstaand recept. Het valt mee, echt! Ik heb gewoon alles zo uitgebreid mogelijk beschreven dus dan is het nogal flink wat tekst 🙂
Met onderstaand recept maak je een flinke taart voor 10-12 personen.
Voor de Fudge in het recept gebruik ik deze van Lonka. Voel je uiteraard vrij om een fudge naar keuze te gebruiken.
Tip: Maak het beslag voor de biscuits echt in 2 keer. Of maak alles in 1 keer en bak dan ook alles in 1 keer. Je kunt namelijk het beslag niet een uur op je aanrecht laten staan, dan gaat alle luchtigheid eruit.
Banoffee taart
Ingrediënten
Biscuits
- 8 eieren
- 240 g suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 180 g bloem
- 70 g maizena
Crème
- 500 g mascarpone
- 200 ml slagroom
- 8 el suiker
- 1 tl vanille extract
Vulling/garnering
- 210 g fudge caramel
- 30 ml slagroom
- 120 g pecannoten
- 2 bananen
- 1 kneepje citroensap
- 10 schuimpjes
Instructies
Biscuits
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet een bakvorm van 20 cm klaar en vet goed in.
- Neem de helft van de ingrediënten (dus 4 eieren, 120 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 90 g bloem en 35 g maizena).
- Klop de eieren, suiker en vanillesuiker met de keukenmachine op middelhoge stand in 10 minuten licht en luchtig.
- Zeef de bloem en maïzena erboven en spatel rustig door het mengsel heen.
- Giet in de bakvorm en bak 35-45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Als de biscuit gaar is (test eventueel even met een houten prikker), laat hem dan even afkoelen in de vorm. Haal vervolgens uit de vorm en plaats op een rooster om helemaal af te koelen.
- Herhaal bovenstaande voor de tweede biscuit.
De vullingen
- Doe de mascarpone in een kom en klop met een handmixer luchtig
- Voeg de slagroom, suiker en vanille extract toe en mix met de handmixer tot het mengsel dik is. (2-3 minuten) Zet in de koelkast terwijl je verder gaat met de rest.
- Smelt de fudge samen met de slagroom zachtjes in een pannetje op laag vuur. Blijf goed roeren tot je een mooie egale massa hebt.
- Snijd de bananen in plakjes en vervolgens in stukjes. Meng in een kommetje met een klein kneepje citroensap door elkaar.
- Hak de pecannoten grof.
Het maken van de taart
- Snijd de biscuits doormidden, zodat je 2 lagen hebt.
- Leg een bodem op een houten plank. Verdeel hier overheen de karamel, probeer ongeveer 1 centimeter van de rand weg te blijven.
- Leg er een tweede laag op, druk zachtjes aan. Verdeel 3 flinke eetlepels van het mascarpone mengsel hierover, maak daarbij de buitenste ring iets hoger. Bestrooi met de pecannoten, blijf weer ongeveer 1 centimeter van de rand weg.
- Leg er een derde laag op, druk zachtjes aan. Verdeel 3 flinke eetlepels van het mascarpone mengsel hierover, maak daarbij de buitenste ring iets hoger. Bestrooi met de bananenstukjes, blijf weer ongeveer 1 centimeter van de rand weg.
- Leg dan de bovenste laag erop. Verdeel over de bovenkant 2-3 eetlepels van het mascarpone mengsel en strijk zo glad mogelijk.
- Doe de restant van het mascarpone mengsel in een spuitzak en spuit hiermee eventuele openingen aan de zijkanten dicht. Pak vervolgens een deegschraper of paletmes die je tegen de taart aanzet. Schraap de overtollige vulling er van af. Maak tussendoor je deegschraper/paletmes schoon.
- Vervolgens kun je de bovenkant van de taart garneren naar wens met schuimpjes, banaan en pecannoten.
- Zet de taart in de koelkast zodat alles lekker koud wordt. Haal ongeveer 20-30 voordat je hem gaat serveren uit de koelkast.
Hallo,
Wat ziet dit er lekker uit!
Een vraagje hierbij: voor welke diameter van vorm is dit recept gemaakt?
20 centimeter is de diameter van mijn vorm.