In dit artikel laat ik je zien dat je voor een DIY margarine maar 5 ingrediënten nodig hebt. Ja echt waar, zo makkelijk is het dus om zelf een plantaardig alternatief te maken om op je brood te smeren!

Enkele weken geleden vertelde ik al via mijn Instagram stories dat ik een geweldig toffe samenwerking heb met Becel. We gaan namelijk kijken of we mij helemaal kunnen omturnen naar team margarine. In dit artikel trap ik af met het helemaal zelf maken van margarine!

Team margarine of team roomboter?

In mijn stories vroeg ik jullie (mijn volgers) hoe jullie denken over margarine, in welk team (margarine of roomboter) jullie horen en waarom. Daarnaast vroeg ik jullie om jullie vragen/opmerkingen over margarine in te sturen en daar ben ik mee aan de slag gegaan!

team roomboter of team margarine?
De poll uit mijn Instagram stories, 82% is team boter.

1 Van de meest gehoorde opmerkingen is toch wel; margarine is ongezond omdat het zo bewerkt ik met ellenlange ingrediëntenlijsten. Dit is ook precies altijd mijn opvatting geweest! Erg fel was ik ertegen, want margarine verschilt maar 1 molecuul van plastic toch? Ik vind het dan dus ook eigenlijk erg interessant om te lezen dat jullie er ook zo over denken. En dat maakt deze ontdekkingstocht extra waardevol!

Uiteraard heb ik ook volgers die wel voor margine kiezen. De reden daarvoor zijn meestal; omdat het plantaardig is en gezonder. Mensen die lactosevrij of vegan eten kiezen voor margarine. Alle margarine’s van Becel zijn namelijk 100% plantaardig.

Plastic of toch niet?

Ik zei het zelf ook altijd en jullie noemden het ook heel vaak; margarine is qua samenstelling bijna hetzelfde als plastic. Maar klopt dat wel? Nee! En uiteraard leg ik je graag uit waarom niet.

Wat ik heb mogen leren: Net als boter en olie bestaat margarine uit verschillende ingrediënten en daardoor ook uit verschillende moleculen, die bestaan weer uit verschillende elementen (/atomen). Het misverstand in het hele verhaal is het verschil in moleculen en elementen.

Moleculen zijn opgebouwd uit elementen. De oliën en vetten in margarine, olijfolie én boter zijn opgebouwd uit de elementen koolstof, waterstof en zuurstof. Plastic is opgebouwd uit de elementen koolstof en waterstof. Het scheelt dus een element per molecuul en niet een molecuul.

Volg je me nog? Zo uitgelegd had ik wel een beetje een aha momentje hoor.

DIY margarine

DIY margarine

Tijdens de kick-off werden we aan het werk gezet met het maken van margarine. En ik dacht.. hoe gaan we dat dan doen met die paar ingrediënten? Dat kan toch niet? Waar zijn alle overige ingrediënten, E-nummers en toevoegingen?

Die zijn er dus niet!

Ja het klopt, als we margarine in de winkel kopen bevat het meer ingrediënten dat onderstaande 5. Maar dat zijn dus die dingen die het wat langer houdbaar maakt én smaak geeft. Dat zijn dingen die ik dus persoonlijk erg logisch vind, dat geldt voor alle overige producten ook die je kant-en-klaar koopt in plaats van zelf te maken.

Dus, zo min mogelijk toevoegingen? Dan maak je toch gewoon je eigen margarine?!

margarine ingrediënten
De 5 ingrediënten die je nodig hebt om zelf margarine te maken

En nu, aan de slag met margarine!

Ik moest je natuurlijk in dit artikel wel wat achtergrond informatie geven over margarine. Dingen die ik zelf allemaal heb mogen leren tijden een inspirerende dag. Het komende jaar zal ik daarover nog veel meer delen, want mijn zoektocht gaat verder! We beginnen met het zelf maken van de margarine.

De 5 ingrediënten die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan:

 • vloeibare plantaardige olie
 • wortelsap
 • citroensap
 • kokosolie
 • mosterdpoeder

Met deze ingrediënten maak je een basis margarine die je daarna verder op smaak kunt brengen met kruiden, specerijen, zout/peper of zelfs zoetstof.

DIY margarine
DIY margarine
Recept afdrukken
5 van 1 stem

DIY margarine

Met maar 5 ingredienten maak je thuis margarine!
Bereiding15 minuten
Totale tijd15 minuten
Porties: 1 bakje

Ingrediënten

 • 4 el kokosolie gesmolten
 • 6 el vloeibare plantaardige olie
 • 0,5 tl mosterdpoeder
 • 2 el wortelsap
 • 0,5 tl citroensap

Benodigheden

 • 1 kom ijswater
 • 1 kom
 • 1 kleiner metalen kommetje

Instructies

 • Als de kokosolie nog niet gesmolten is, smelt deze dan au-bain-marie.
 • Doe het ijswater in de grote kom. Zet hierin het kleine metalen kommetje en voeg de olijfolie toe.
  DIY margarine
 • Roer met een lepel tot de olijfolie verkleurd en dikker wordt.
  DIY margarine
 • Voeg de mosterpoeder en wortelsap toe. Roer tot je een egale consistentie hebt.
  DIY margarine
 • Voeg de gesmolten kokosolie toe en roer tot het dik wordt.
  DIY margarine
 • Haal het kommetje uit het ijswater, voeg de citroensap toe en roer flink tot je een romige en witte margarine hebt. Je mag best flink roeren, niet te zachtjes!
  DIY margarine
 • Breng de margarine naar wens op smaak met kruiden/specerijen/zout/peper/zoetstof. Roer door en doe in een schaaltje.
  De margarine bewaar je het beste in een afgesloten potje/bakje in de koelkast.
  DIY margarine
DIY margarine

Dit artikel is een samenwerking, uiteraard is alles gebaseerd op mijn eigen mening/ervaring.