In dit artikel laat ik je de food styling van drankjes zien, inclusief uitleg waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt met uiteraard foto’s en het uiteindelijke resultaat. Onderaan het artikel geef ik je mijn 3 beste tips om hier ook zelf mee aan de slag te gaan.

De foto’s die ik in dit artikel gebruik zijn de foto’s die ik maakte voor een samenwerking op deze website. Ik wist van te voren dat ik eens wat meer met aankleding wilde doen dan ik “normaal” doe. Ik gebruik namelijk nooit verse bloemen in foto’s en daar wilde ik eens verandering in brengen! Eerlijk is eerlijk; de bloemen voegen aan deze foto’s echt wat extra’s toe. (neem hier een kijkje voor het artikel met de recepten)

Pina Colada Mocktail

Een belangrijke tip is om van te voren te bedenken wat je wilt dat de foto uitstraalt, wat jij er graag op wilt laten zien en wellicht kun je al meteen een aantal props bedenken die je wilt gaan gebruiken.

Voor mij was dat voor deze foto’s heel duidelijk; bloemen. Gewoon om mezelf eens uit te dagen. Hieronder zie je dus voorbeelden van 2 verschillende drankjes, die ik qua styling ook anders aankleedde.

 

Voorbeeld 1; Pink mojito

 

food styling

 

Ik wist van te voren dat dit roze kleurige drankje qua smaak en kleuren mooi zou combineren met limoen. Omdat ik in de styling precies ook die kleuren wilde laten terugkomen haalde ik enkele roze bloemen en zorgde ik voor kleurige rietjes. bakjes én extra limoenen voor de aankleding.

In de foto’s zie je hoe ik dingen verplaats om zo een mooie balans te creëren in de foto. Door tijdens het stylen goed te kijken en af en toe testfoto’s te nemen, zie je waar je wellicht wat moet verplaatsen of welke plekken nog wat extra’s nodig hebben.

 

food styling

 

Zo verplaats ik tijdens het stylen de vaasjes met bloemen, knip ik de bloemen net iets korter. Leg ik het limoentje wat verder naar achteren zodat die niet zo los in de ruimte ligt én vervang ik het roze rietje door een groen exemplaar.

Pas net voor de foto voeg ik het bruiswater en ijs toe. Zodat ik zeker weet dat ik daadwerkelijk nog een ijsklontje in het glas heb zitten 😉 . Uiteraard kun je tegenwoordig ook plastic varianten kopen die niet t onderscheiden zijn van echt.

 

food styling pink mojito
Nadat ik de foto heb bewerkt in Adobe Lightroom is dit het resultaat.

 

Voorbeeld 2: Aperol

Dit is 1 van mijn favoriete drankjes, al vanaf mijn eerste kennismaking jaren geleden in Italië. Ik had van te voren al bedacht dat dit een lichte foto met verschillende tinten oranje/rood moest worden. Ik wilde gebruik maken van sinaasappels, bloemen en daarnaast wat tijm (omdat dit ook het drankje extra lekker maakt).

food styling

Ik gebruik voor dit drankje dezelfde achter- en ondergrond als bij de pink mojito. Witte planken als ondergrond en als achtergrond een plaat met wit marmereffect. Omdat de oranje- en roodtinten al echt felle kleuren zijn is het een goed idee om juist de achter- en ondergrond rustig te houden.

De sinaasappelpartjes verplaats ik een flink aantal keer op de foto’s, op die manier kun je goed zien waar ze het beste liggen voor de verdeling van de foto. De tijm gebruik ik ook in de styling, die maakt het iets speelser én voegt net dat beetje extra toe.

food styling

Op het allerlaatste moment bedenk ik dat het toch ook een goed idee is om rietjes toe te voegen. Ik kies hier voor 2 lichtblauwe exemplaren voor net een beetje extra kleur in de foto. De groene, oranje en rode tinten zijn mooi, maar het blauwe geeft het toch net wat extra sfeer.

Verder verplaats ik mijn camera nog net iets, zodat er onderaan de foto wat meer wit te zien is. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat het drankje mooi gepositioneerd op de foto staat.

food styling
Nadat ik de foto heb bewerkt in Adobe Lightroom is dit het resultaat.

Food styling van drankjes, 3 tips

Ik geef je hierbij mij 3 allerbeste tips zodat je hier ook zelf mee aan de slag kunt gaan!

1. Planning

Bedank van te voren wat je gaat fotograferen, welke kleuren heeft het onderwerp en heb je al een idee qua styling? Wat kun je aan ingrediënten terug laten komen op de foto en wat zou je extra willen doen?

Schrijf eventueel op wat je gaat fotograferen en wat daar goed bij zou kunnen passen. Vind je het lastig? Een Pinterest bord ter inspiratie kan wonderen doen! Daar zal ik binnenkort wat meer over vertellen.

Voor mij was mijn missie bij deze foto’s heel duidelijk bloemen. Dus ik ging naar de bloemist met de 3 drankjes in mijn hoofd. In die kleuren heb ik daar enkele mooie bloemen gekocht. Verder maken de extra ingrediënten, zoals de limoen, sinaasappel en tijm samen met de rietjes en doeken het plaatje helemaal compleet.

Mocktail Sodastream

3. Achter- en ondergrond

Van te voren weet je wat je op de foto gaat zetten, pas hier dan ook je achter- en ondergrond op aan. Veel kleuren in het onderwerp en styling? Dan is het waarschijnlijk slim om juist de rest rustig te houden. Bijvoorbeeld bij mijn drankje met aperol; deze was veel te onrustig geworden als ik hier had gekozen voor 2 verschillende kleuren in de achter- en ondergrond.

Zoals je misschien in bovenstaande foto’s hebt gezien leg ik daar iets tegen de achterplaat aan; in 2 gevallen een linnen doek en in de bovenste ligt er nog een gigantische hortensia voor. Ik wilde namelijk bij deze foto’s de scheidingslijn tussen de achter- en ondergrond zo min mogelijk zichtbaar hebben.

3. Kijken en verplaatsen

Het allerbelangrijkste is het kijken en verplaatsen. Begin met je onderwerp en bouw daar omheen. Maak tussendoor testfoto’s en bekijk deze op je computer (makkelijkste is dan om je camera en computer aan elkaar te verbinden, zodat je meteen het resultaat ziet). Ben je niet tevreden over de foto? Verplaats dan stap voor stap elementen in de foto. Kijk tussendoor goed en blijf schuiven tot het resultaat perfect is.

food styling van drankjes

En nu zelf aan de slag?

Zo, ik denk dat je na dit inspiratie artikel voor food styling van drankjes zeker zelf aan de slag kunt gaan! Je ziet hoe ik de styling deed van 2 drankjes en ik heb je mijn allerbelangrijkste 3 tips gegeven.

Ik ben benieuwd naar jouw resultaat! Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat het hieronder vooral weten!

En mocht je nu denken; dit vind ik zelf echt veel te lastig of teveel werk? Dan kun je altijd contact met me opnemen; ik stort me met alle liefde op jouw project!