Samen aan tafel eten kent vele voordelen! In dit artikel vertel ik je over de 5 grootste voordelen en schets ik een mooie situatie over het belang om dit met grote regelmaat (of altijd) te doen. Eet jij altijd aan tafel?

Aan tafel: etenstijd als rustmoment

Stel je voor: het is de jaren 80. Je hebt net fijn een middag met je vrienden buiten gespeeld en je stapt binnen, nog helemaal opgewonden van het potje tikkertje dat je hebt gewonnen. Nadat je je handen hebt gewassen schuif je aan en wordt de pan op tafel gezet. Er wordt opgeschept en iedereen begint te eten. Tussen het eten door wordt er gelachen, er worden verhalen gedeeld en je vertelt over het potje tikkertje wat je hebt gewonnen! Je voelt je relaxed en gehoord. Na het eten ruimen jullie samen de tafel af en ga je nog even buitenspelen. Op naar het volgende potje tikkertje!

Bovenstaande situatie is voor veel mensen herkenbaar. In de meeste huishoudens was het heel normaal om iedere dag gezamenlijk aan tafel te eten en de dag door te spreken. Tegenwoordig is dat een stuk minder vanzelfsprekend. Door alle drukte en technologie eten mensen vaker op de bank in plaats van aan tafel. Nu is eten op de bank terwijl je naar een episode van je favoriete serie kijkt natuurlijk heerlijk, toch is het beter om aan tafel te eten.

aan tafel eten

Aan tafel eten vermindert prikkels en brengt meer rust in je leven, iets wat we in deze tijd allemaal goed kunnen gebruiken. Naast dat aan tafel eten heel gezellig is helpt het natuurlijk ook als je een mooie eettafel hebt. Met deze eettafels wordt aan tafel eten voor het hele gezin een moment om naar uit te kijken! Hieronder geef ik je vijf voordelen van aan tafel eten.

1. Aan tafel eten zorgt voor meer verbinding met je gezin.

In de drukte van alledag is het niet moeilijk om langs elkaar heen te leven. We zijn tegenwoordig allemaal druk en gezamenlijk aan tafel eten zorgt ervoor dat je even tot rust komt. Bewust aandacht geven aan je gezin/partner geeft je de mogelijk om je eigen bezigheden even los te laten. Etenstijd is dan ook het ideale moment om samen te lachen, te praten, te ontspannen en met elkaar te delen wat jullie bezighoudt. Regelmatig samen aan tafel eten zorgt voor een sterker familiegevoel.

2. Door aan tafel te eten word je mindfuller.

Als je op de bank eet met de tv aan let je minder op wat en hoe veel je in je mond stopt. Aan tafel zitten zorgt ervoor dat je bewuster bezig bent met wat je eet. Omdat je met volle aandacht aan het eten bent kauw je langzamer en dat is beter voor je spijsvertering. Door mindfull te eten leer je ook beter te luisteren naar je lijf. Je voelt op tijd wanneer je vol zit waardoor je minder snel te veel eet en je komt beter in contact te staan met je eigen lichaam.

aan tafel eten

3. Voer meer waardevolle gesprekken door aan tafel te eten.

Dit voordeel borduurt voort op voordeel nummer 1. Door rustig aan tafel te eten krijg je de kans om gesprekken te voeren die je niet zou hebben als je zit te Netflixen (overigens staan er wel veel fijne foodie series op Netflix om na het eten te kijken). Door de tijd te nemen om te praten over wat je bezighoudt krop je het minder snel op. Je leert je geliefden beter kennen en als je kinderen hebt verbetert het ook nog eens hun woordenschat! Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel gezellig om te praten over de leuke dingen van je dag.

4. Rustig aan tafel eten vermindert stress.

We hebben allemaal weleens last van stress. Sommige mensen iets meer dan anderen natuurlijk. Maar in deze tijd waarin we allemaal druk zijn is balans houden voor iedereen soms lastig. Zeker op drukke dagen, waarop je de hele dag aan het rennen bent, kan het moeilijk zijn om rust te vinden. Als je aan tafel eet zorg je ervoor dat je iedere dag tenminste één moment van rust inbouwt. Hierdoor krijg je de tijd om bij te komen van je bezigheden en je energielevel weer een beetje op te laden. Dit helpt om stress te verminderen: fijn voor je gezin én fijn voor jou.

aan tafel eten

5. Aan tafel eten zorgt voor minder prikkels.

De hele dag door worden we blootgesteld aan prikkels. Prikkels door andere mensen, het verkeer, je telefoon en natuurlijk social media. Al die prikkels moeten door je hersenen verwerkt worden en daar kan je je soms best eens moe door voelen. Je hersenen hebben de tijd nodig om bij te komen van deze berg aan informatie. Als je op de bank eet met de tv aan of je telefoon in je hand voeg je nóg meer prikkels toe in plaats van dat je je hersenen wat rust gunt. Aan tafel eten geeft je hersenen bewust de tijd om alle input van de dag te ordenen en te verwerken. Hierdoor ben je ’s avonds minder moe en zul je op de lange termijn beter functioneren.

Eet jij aan tafel?

Zoals je ziet zitten er veel voordelen aan lekker samen tafelen. Ik ben heel benieuwd: eet jij al aan tafel? Of wellicht denk je na dit artikel; dat ga ik vanaf nu (vaker) doen!

Pin it!

aan tafel eten

Dit artikel is geschreven voor een samenwerking.