Gezond en verantwoord eten, dat willen we vandaag de dag allemaal wel. Toch is dat voor velen makkelijker gezegd dan gedaan, want wat is nu gezond? Hoe weet ik of datgene wat ik in mijn boodschappenmandje stop, een goede keuze is? Hoe kan ik het beste de etiketten lezen? Het lijkt wellicht een ingewikkelde kwestie om de duizenden voedingsmiddelen in de supermarkt van elkaar te onderscheiden, maar na het lezen van dit artikel zal dat je toch beter afgaan dan je denkt.

Wil je gezondere keuzes gaan maken, dan is het handig om voortaan de ingrediënten en voedingswaarden op de achterkant van een product te checken. Maar zo’n lijst of tabel is alleen nuttig als je begrijpt wat er staat en als je ook weet wat je met die info kunt doen. In deze blog leg ik je uit hoe je gezondere keuzes kunt maken door de achterkant van een voedingsmiddel te lezen. 

Wat vertelt de ingrediëntenlijst?

De ingrediëntenlijst op een etiket informeert je over de grondstoffen van het product. Het gaat hier niet om de voedingswaarden. Door de ingrediënten te checken weet je beter wat je koopt en kun je het ook makkelijker vergelijken met de rest van het schap. De ingrediënten worden vermeld in volgorde van hoeveelheid. Dus het ingrediënt dat het meeste voorkomt, staat vooraan. Neem een pak muesli. Als er in een pak muesli na bijvoorbeeld tarwe, suiker staat, dan weet je dat er dus best wat suiker aan de muesli is toegevoegd. Of als er in een pakje soep, zout bijvoorbeeld als derde vermeld staat voor 3% groente, dan weet je dat er meer dan 3% zout in zit. Snap je ‘m?

etiketten lezen

5 ingrediënten regel

Nu is het niet zo dat als er suiker of zout op de lijst staat, het direct slecht is, maar het is wel goed om je er bewust van te zijn. Hoe meer onbekende termen er in de lijst voorkomen, hoe onnatuurlijker het voedingsmiddel is. Je zou hiervoor de 5 ingrediënten regel kunnen toepassen. Bevat het voedingsmiddel meer dan 5 ingrediënten en een hoop moeilijke namen, dan kan je er vanuit gaan dat het vrij onnatuurlijk is dus flink bewerkt is, oftewel niet super gezond dus.

Check ook je badkamerkastje

Kijk jij wel eens naar de ingrediënten van jouw verzorgingsproducten? De huid is een van de grootste organen van het menselijk lichaam. Alles wat je hier op smeert, komt uiteindelijk in je bloedbaan terecht. Maar vergeet vooral de mondslijmvliezen niet: alle stoffen die jij in je mond neemt, worden razendsnel opgenomen door het lichaam. Bekijk dus eens of jouw deodorant en tandpasta vrij zijn van zware metalen en andere giftige stoffen, zoals fluoride. Gelukkig zijn er veel gezonde alternatieven verkrijgbaar, die vaak zelfs beter werken. Bijvoorbeeld tandpasta zonder fluoride maar mét actieve zuurstof.

tandpasta zonder flouride

Door naar de voedingswaardetabel

Je weet nu wat voor een ingrediënten er in je voedingsmiddel zitten, maar dat zegt verder nog niet zoveel over de verhoudingen van die ingrediënten. Hoeveel suiker bevat dat pak muesli dan precies? Die info vind je vaak, net onder de ingrediëntenlijst, in de voedingswaardetabel.

Hier kun je zien hoeveel koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels en suikers het voedingsmiddel bevat. Dit wordt vaak aangegeven per 100 gram, maar op sommige voedingsmiddelen ook nog eens per portie. Onder het kopje koolhydraten kun je bijvoorbeeld de hoeveelheid suikers terug vinden. Dit is overigens wel een combinatie van natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Lees in dit artikel meer over de risico’s van het gebruik van (te veel) suiker. 

In sommige voedingsmiddelen zit van nature suiker (denk aan granen, noten en fruit). Schrik dus niet als er in de voedingswaardetabel suikers vermeld staan, maar in de ingrediëntenlijst niet. Het zijn vooral de toegevoegde suikers, E-nummers en/of genetisch gemodificeerde ingrediënten (die wel in de ingrediëntenlijst vermeld staan) die de boosdoeners zijn. Als je vaker een voedingswaardetabel bekijkt, weet je op den duur vanzelf wanneer iets veel van het een of veel van het ander bevat en wanneer het meevalt. Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk voor producten te kiezen die geen ingrediëntenlijst bevatten. Oftewel: ga voor verse producten en maak zoveel mogelijk zelf. Zo weet je precies wat er in je maaltijd zit.

Pin dit artikel over etiketten lezen!

Meer informatieve artikelen over gezondheid lezen? Er staan er al enkele online, neem een kijkje op deze pagina.


Dit artikel is geschreven door Mirte Gratama.