In dit artikel deelt de Queen van de pannenkoeken, oftewel Renate, haar beste 10 tips om de perfecte pannenkoek te bakken. Inclusief haar favoriete recept zodat ook jij meteen thuis aan de slag kunt!
Pancakes ik ben er dol op en dat is Simone ook en dan kan het dus zomaar gebeuren dat je in de keuken van Simone beland om voor haar jouw pancakes te bakken. Yep dit is een “waargebeurd verhaal”. Ik vond het tof en spannend tegelijk en wat was het leuk om Simone te ontmoeten. Best gek eigenlijk we hadden elkaar nog nooit gezien en de middag die vloog om, het was alsof we elkaar al jaren kenden.

Die pancakes dus, die maak ik al jaren op dezelfde manier en dat wat ik ‘gewoon’ vind om te doen dat is dat niet voor iedereen. Niet gek hoor, oefening baart kunst, je had mijn eerste pancake eens moeten zien. Op de vraag van Simone of ik mijn tips en tricks zou willen delen voor het bakken van de perfecte pancakes zei ik meteen ja, om het daarna toch wel weer spannend te vinden. Maar ach wat kan er misgaan, niets toch?
10 tips om de perfecte pannenkoek te bakken:
- 1. De Deense klopper; onmisbaar in mijn keuken ik gebruik hem voor het beslag van de pancakes maar ook voor; cake, muffins, brooddeeg, het mengen van droge ingrediënten en zoveel meer. Heb je geen Deense klopper, niet erg hoor, dan gebruik je een garde die heb je vast in huis.
- 2. Meng de droge ingrediënten (meel, bakpoeder, suiker) met de Deense klopper of garde, daarna gaan de overige ingrediënten erbij.
- 3. Gebruik Griekse yoghurt die is dikker dan yoghurt Griekse styl, dit maakt écht verschil.
- 4. Mix je beslag zo kort mogelijk, zodra je een mooi beslag hebt stop je; ca. 15-30 sec.
- 5. Laat het beslag een uurtje rusten in de koelkast voor je gaat bakken, langer mag ook; ik maak het vaak de avond vooraf lekker makkelijk in de ochtend.
- 6. Zet een koekenpan op het vuur en laat deze goed heet worden.
- 7. Draai de temperatuur terug naar middel wanneer je begint met bakken.
- 8. Doe géén vetstof in de pan, hierdoor bakken de pancakes mooi egaal bruin.
- 9. Schep met een eetlepel hoopjes beslag in de pan en laat de hitte de rest doen.
- 10. Ga na ca. 1 ½ minuut met een spatel onder de pancake en als ie “los” is dan kun je hem keren.

Natuurlijk geef ik je niet alleen tips & tricks want wat heb je aan tips & tricks als je ze niet kunt uitproberen. Hier is het recept van een van onze lievelings pancakes.
Pancakes met blauwe bessen en hazelnootpasta
Ingrediënten
Voor het beslag
- 150 g Griekse yoghurt
- 75 g volkorenmeel
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl (vanille)suiker
De toppings
- 125 g blauwe bessen
- 2 el hazelnootpasta
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix goed. Het is een stevig beslag, en wordt nog ietsje steviger als je het een uurtje (langer mag ook) laat rusten in de koelkast. Ik maak het beslag vaak de avond vooraf.
- Verwarm een koekenpan; goed warm en dan terug naar middel. Doe er geen vetstof in en schep er met een eetlepel 4 of 5 hoopjes beslag in. Leg op elk hoopje beslag een paar blauwe bessen. Na 1 1/2 tot 2 minuten probeer je of je met een spatel makkelijk onder de pancake komt, als dat lukt draai je de pancake om, nu nog een minuutje of twee bakken en dan.
- Is het alleen nog maar een stapeltje pancakes op je bord leggen en te toppen met wat blauwe bessen en hazelnootpasta.
Pin dit recept + de 10 tips!

Ik deelde al eerder een heerlijk recept voor de échte Amerikaanse pannenkoeken! Lekker als ontbijt of lunch.
Ik ben ook altijd op zoek naar nieuwe recepten voor pannenkoeken. Ik ben dol op pannenkoeken met spek en kaas, maar wil ook graag wat zoete varianten uitproberen. Ik ga de combinatie chocola en aardbeien binnenkort ook eens uitproberen.