Ohmy.. ik heb me nu toch een recept voor jullie! Deze chocoladetaart met kersen (én chocolade ganache én witte chocoladevulling én chocoladedecoratie) wil je echt maken hoor… zo lekker! Een heerlijke cake boordevol smaak, perfect bij een kopje koffie/thee.
Deze chocoladetaart met kersen is wat mij betreft de perfecte taart voor elk feestje. Al helemaal als de feestneus (of meerdere mensen die mee zullen eten) fan zijn van chocolade. Overigens zal deze taart het op elk moment goed doen, dus je hoeft niet perse het volgende feestje af te wachten. Het is niet alleen een feestje om te zien, maar net zoveel een feestje om te eten. Het is een volle taart die goed vult, je eet er dus met gemak met 8-10 personen van.
Al jaren roep ik dat je cake niet kunt bakken met margarine, nee cake bak je met roomboter. Maar goed… soms wil ik mezelf uitdagen en dat deed ik met deze cake. Cake met margarine dus. Een tijdje geleden las ik verschillende vergelijking artikelen waarin cakes werden gebakken met verschillende vetstoffen, zoals; kokosolie, margarine en roomboter. De meeste uitkomsten waren unaniem; margarine gaf het mooiste en lekkerste resultaat. Dat moest ik dus ook testen! Maar dan niet met een “simpele” cake, nee… Omdat ik er dan meteen graag een feestje van maak werd het een chocoladetaart met kersen. Want als je het doet, moet je het meteen goed doen toch?

De margarine is meteen uit de koelkast te gebruiken, want deze is al zacht. Dat is al een win! Het beslag wordt mooi en romig en de chocoladecake die uit de oven komt is mooi gerezen en ruikt overheerlijk. De echte test komt nog, want eerst moet er nog vulling in en gedecoreerd worden. Tijdens het maken van de foto’s kon ik me niet meer inhouden, ik moest gewoon proeven. En wow!!! Deze chocoladetaart is hemels! Bakken met margarine? Dat gaat dus echt perfect!
Met als sidenote: ik dacht namelijk altijd dat je cake/taart compleet anders zou smaken omdat je geen roomboter gebruikt. Maar niets is minder waar. De cake is heerlijk en vol en smaakt precies zoals hij hoort te smaken!

Ok, na het zien van deze foto’s en het lezen van de tekst sta je vast te trappelen om aan de slag te gaan toch? Bakkers klaar? Bakken maar!
Chocoladetaart met kersen
Ingrediënten
Chocoladecake
- 4 eieren
- 200 g bruine basterdsuiker
- 215 g Becel Romig
- 1 tl vanille extract
- 200 g pure chocolade
- 200 g bloem
- 1 tl bakpoeder
Vulling
- 125 g witte chocolade
- 250 g mascarpone
- 100 ml slagroom
- 1 pot kersen op siroop (560 gram, Aarts)
Chocolade ganache
- 200 g pure chocolade
- 200 g slagroom
- 15 g roomboter
Chocolade decoratie
- 180 g pure chocolade
- 70 g witte chocolade
Instructies
Chocoladecake
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Vet een ronde bakvorm van 20 centimer in met wat boter.
- Smelt de pure chocolade au bain marie.
- Doe de margarine en vanille extract in een kom en giet hier de gesmolten chocolade bij. Roer met een garde tot je een glad en romig mengsel hebt.
- Klop de bruine suiker en de eieren licht en romig.
- Voeg 1/3 van het chocolademengsel toe aan de eieren en meng goed door. Herhaal tot alles gemengd is.
- Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en schep door het mengsel heen.
- Schep het mengsel in de bakvorm. Bak de cake 50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat compleet afkoelen.
Chocolade decoratie
- Smelt de witte chocolade au bain marie.
- Smelt 140 gram pure chocolade au bain marie, haal dan van het vuur en meng er de resterende grofgehakte chocolade doorheen.
- Leg op een glad werkblad een vel bakpapier klaar.
- Maak met de witte chocolade figuurtjes/lijntjes op het bakpapier. Laat iets uitharden.
- Giet de pure chocolade er overheen en gebruik een siliconenkwast om het tot een rechthoekige plak uit te smeren.
- Als de chocolade bijna is uitgehard gebruik je een scherp mes om er stukken van te snijden. Deze mogen best allemaal verschillend qua grootte zijn.
Chocoladevulling
- Schep 3 el siroop uit de pot kersen en hou apart. Laat alle kersen goed uitlekken in een vergiet.
- Smelt de witte chocolade au bain marie, laat iets afkoelen.
- Klop de mascarpone licht en romig. Voeg dan de slagroom toe en mix tot je een stijf mengsel hebt.
- Voeg de gesmolten witte chocolade toe en mix er goed doorheen. Zet het mengsel even in de koelkast om op te stijven.
Chocolade ganache
- Doe de slagroom in een pannetje en zet op middelhoog vuur. Als de slagroom begint de bubbelen (niet laten koken) haal je het pannetje van het vuur.
- Breek de pure chocolade erboven en voeg de roomboter toe. Roer alles goed door elkaar tot je een glad mengsel hebt.
Chocoladetaart samenstellen
- Is je chocoladecake bol van boven? Snijd er dan een stukje vanaf zodat je een rechte cake hebt.
- Snijd de cake horizontaal doormidden, bestrijk beide snijvlakken met de kersensiroop.
- Verdeel over beide snijvlakken de mascarpone vulling. Verdeel over de onderkant de kersen en leg het bovenste deel erop. Druk iets aan.
- Gebruik een spatel om de zijkanten iets af te smeren.
- Leg de cake op een rooster/plank en giet de ganache er overheen. Laat iets uitharden in de koelkast.
- Haal de chocolade decorstie voorzichtig los van het bakpapier en zet ze tegen de zijkant aan.
Pin deze chocoladetaart met kersen!

Dit artikel is een samenwerking, uiteraard is alles gebaseerd op mijn eigen mening/ervaring.
Oh wat erg dat ik niet een stukje heb mogen (haha) proeven! Nu moet ik hem zelf bakken natuurlijk, en dat ga ik zeker proberen. Ben ook wel heel benieuwd naar de smaak van Becel in gebak.
Haha ik heb zelf 1 stukje gegeten en de rest weggeven uit zelfbescherming. Smaakt heerlijk!
Kan je voor de vulling ook melk chocolade of pure chocolade gebruiken in plaats van witte? En kan je de mascarpone ook vervangen door monchou? Moet er dan evt. Nog wat klopfix bij om hem steviger te maken?
Groetjes Lena
Ja hoor de chocolade kun je vervangen, dat is geen probleem. Monchou is qua smaak en vastigheid wel echt anders, dat durf ik niet te zeggen wat je dan anders zou moeten doen
Wat een misdadig lekkere taart is dat! Ik heb ‘m nu twee keer gebakken, de tweede keer wel met roomboter (er was net geen Becel romig in huis) en met witte basterdsuiker ipv bruine. Bescham’end goed, twee keer. Dat wordt een blijvertje.
Wat goed om te horen!!