Met grote regelmaat krijg ik via mijn Instagram of mail de vraag waar mijn achtergronden vandaan komen voor mijn fotografie. Nou die maak ik dus zelf! Foto achtergrond zelf maken? Geen probleem! Met deze tips kun je er meteen mee aan de slag.

In dit artikel laat ik je 5 manieren zien hoe je zelf je foto achtergronden (of ondergronden, maar net hoe je het ziet) kunt maken. Ik vertel je waar ik de benodigdheden koop en uiteraard heb ik er ook foto’s en uitleg bij van hoe je aan de slag kunt gaan.

Het is niet altijd wat het lijkt

Als je goede materialen hebt dan is het zeker niet altijd wat het lijkt. Denk bijvoorbeeld aan steen, hout, beton etc. Nee, ik heb echt geen waaltjes/bakstenen hier in huis liggen die ik voor de foto mooi in verband leg. Ook heb ik geen marmeren tegel liggen of een mooie witte gemetselde muur. Nee, al deze onder- en achtergronden heb ik zelf gemaakt met materialen die je makkelijk in de winkel kunt kopen.

Persoonlijk vind ik het erg makkelijk als mijn onder/achtergronden licht van gewicht zijn, makkelijk op te bergen en bij voorkeur ook goed schoon te maken. En daar hou ik rekening mee met het maken van mijn achtergronden, ze moeten minimaal 2 van deze eigenschappen hebben!

 • licht van gewicht
 • makkelijk op te bergen
 • goed schoon te maken

Nu zijn niet al mijn ondergronden makkelijk schoon te maken, maar de andere 2 (dus licht van gewicht en makkelijk op te bergen) dat zijn ze allemaal! Bij de achtergronden die wat lastiger schoon te maken zijn probeer ik zo min mogelijk te knoeien, maar soms worden ze ook daar juist net wat mooier van. Alsof er meer leven in zit.

Turkse rijstpudding
De ondergrond van deze foto gemaakt met allesvuller op triplex.

1. Allesvuller

Ga zelf eens aan de slag met allesvuller, een plamuurmes, hout (of triplex) en wat verf. Hier maak je echt de mooiste ondergronden mee als je het mij vraagt. Het is overigens ook echt helemaal niet moeilijk, want het hoeft allemaal niet zo netjes. Nog een fijne bijkomstigheid is dat je deze binnen een dag af hebt! (en in de tijd dat ze drogen kun je mooi andere dingen doen)

Het resultaat van deze manier van het zelf maken van je foto achtergrond zie je op de foto hierboven. Een achtergrond met structuur zonder dat het overheerst.

zelf fotografie achtergrond maken

Wat heb je nodig om hiermee aan de slag te gaan?

 • Een plaat hout/triplex, vierkant of rechthoekig
 • Allesvuller
 • Plamuurmes
 • Eventueel extra’s om structuur aan te brengen, zoals keukenpapier/touw
 • Verf om je achtergrond een kleur te geven
 • Eventueel een sponsje om je verf mee te tamponneren

Ik kies hier altijd voor dun hout, zoals triplex. Wel stevig, maar niet buigzaam. Je kunt deze platen bij elke bouwmarkt kopen, meestal zijn ze langwerpig. Ik laat ze dan daar meteen doormidden zagen zodat ik 2 vierkante achtergronden kan maken. Qua allesvuller: de goedkoopste (van bijvoorbeeld de Action) werkt perfect, je hebt echt geen dure merken nodig voor een goed resultaat. Voor de verf kun je kiezen voor alle soorten verf, ik gebruikte een mix van muurverf en acrylverf.

zelf fotografie achtergrond maken

Zorg dat je plaat hout/triplex schoon en vetvrij/droog is. Verdeel er een ruime hoeveelheid allesvuller over en gebruik het plamuurmes om het te verdelen en structuur te creëren. Sommige stukken mogen wat dikker zijn dan andere stukken, maar probeer het er niet centimeters dik op te smeren. Hoe dunner hoe sneller droog!

Gebruik vervolgens eventueel (keuken)papier/touw/… om er extra structuur in aan te brengen. Juist die oneffenheden op sommige plekken maken jouw ondergrond alleen maar mooier.

Laat goed drogen voordat je gaat verven!

zelf fotografie achtergrond maken
Het resultaat.

Ik koos voor deze plaat om een mix van wit en beige te gebruiken. Ook dit hoeft niet super netjes, ik smeerde het er gewoon op en tamponneerde vervolgens stukken omdat ik qua kleur geen egale achtergrond wilde.

Laat weer goed drogen en je achtergrond is klaar voor gebruik!

De ondergrond van deze foto is behang.

2. Behang

Behang is echt lange tijd al mijn beste vriend voor mijn onder/achtergronden voor mijn foto’s. Het is echt ideaal! Behang is makkelijk verkrijgbaar, het is er met verschillende designs én je kunt kiezen voor wat duurder behang dat je ook makkelijker kunt schoonmaken mocht je er op knoeien.

Voor het gebruik van behang met je 2 verschillende opties;

 • Gebruik het als rol, op het moment dat je gaat fotograferen rol je hem uit als ondergrond.
 • Plak het behang op rechthoekige (dikke) kartonnen platen.
Een aantal van de achtergronden met behang die ik gebruik voor foto’s.

Ik gebruik eigenlijk een mix van bovenstaande opties. Enkele behangetjes heb ik op een plaat karton geplakt (waarbij voor en achterkant van deze plaat verschillend is) en enkele heb ik als rol gehouden die ik uitrol als ik ga fotograferen.

Als ik heel eerlijk ben heeft de opgeplakte versie zeker de voorkeur! Op het moment dat ze op platen geplakt zijn, zijn ze namelijk zoveel makkelijker te gebruiken. Je kunt de plaat tegen de wand aanzetten als achtergrond en een andere plaat gebruiken als ondergrond. Ideaal!

Ja, ik zal jullie mijn absolute tip geven waar je behang kunt kopen, naast de standaard bouwmarkten heeft kleurmijninterieur.nl (met webshop uiteraard) ook behang per meter te koop tegen een zacht prijsje! Het is even zoeken tussen de 35 (!!) pagina’s met voorbeelden, maar ik weet zeker dat je er mooie exemplaren tussen gaat vinden. Al het behang dat je op de foto hierboven ziet komt uit deze webshop.

De ondergrond van deze foto is plakfolie op triplex.

3. Plakfolie

Met plakfolie, vooral marmeren plakfolie, kun je een mooie marmeren look creëren waarbij niemand zal zien dat je eigenlijk geen marmeren tafel in huis hebt. Je kunt ze verkrijgen in verschillende kleuren zoals wit, roze, grijs en zwart. Kies jouw favoriet!

Plakfolie moet je, zoals de naam al zegt, natuurlijk wel ergens opplakken. Kies voor een triplex plaat, dat geeft naar mijn ervaring het mooiste resultaat. Het plakken zelf is helemaal niet zo moeilijk! Gewoon de rust pakken en het stukje voor stukje doen. Heb je een luchtbelletje? Geen probleem, gebruik een scherp mesje of naald om er een gaatje in te prikken en wrijf met een pasje (zoals een plastic klantenpas) voorzichtig de lucht eruit.

De ondergrond van deze foto is geverfd steigerhout.

4. Steigerhout

Met steigerhout kun je ook echt geweldig mooie ondergronden maken. Het is tegenwoordig in elke bouwmarkt te koop en qua prijs valt het ook echt mee. In de bouwmarkt vind je ze vaak naturel, wit (of white wash) en grijs/zwart. Nog fijner, laat ze in de bouwmarkt ook meteen zagen; scheelt jou weer werk!

Het nadeel van deze ondergrond vind ik persoonlijk dat het iets minder handzaam is. Het is wat zwaarder en het zijn losse planken.

De steigerhouten planken die ik heb geverfd.

Ik heb 3 steigerhouten planken die ik aan 1 zijde wit heb geverfd, de andere zijde is donkerblauw. Die donkerblauwe kleur gebruik ik trouwens nooit, ik vind de kleur namelijk gewoon echt niet mooi. Wellicht die dus binnenkort maar eens een nieuw kleurtje geven!

Het fijne aan steigerhout is wel weer dat het alleen maar mooier wordt hoe vaker je het gebruikt. Vlekken, beschadigingen; het maakt niet uit! Het geeft alleen maar meer karakter.

jute ondergrond
De ondergrond van deze foto is gemaakt met jute.

5. Jute

Één van de allereerste foto achter/ondergronden die ik zelf maakte was met jute. Een ondergrond die ik tegenwoordig eigenlijk helemaal niet meer gebruik, dus ik moest ook even hard zoeken naar een voorbeeld foto.

Ik gebruikte hiervoor een triplex plaat die ik verfde in een grijs/beige kleur, ik knipte een jutezak open en plakte die in de natte verf. Vervolgens heb ik daar nog eens overheen geverfd met dezelfde verf als de ondergrond. Eigenlijk is het best een mooie ondergrond om te gebruiken, echter heb ik het op een veel te grote plaat gemaakt waardoor het niet echt handzaam is.

De plaat met jute die ik jaren geleden maakte.

Nu kun je zelf ook aan de slag!

Zo, ik heb je echt mijn allerbeste tips en tricks gegeven. Die foto achtergrond zelf maken is nu toch echt een fluitje van een cent?! Daarbij heb ik je de ultieme tip gegeven waar je mooi en betaalbaar behang kunt kopen zónder dat je meteen een hele rol moet aanschaffen. Laat je nog iets voor mij over als je gaat bestellen?

Ik ben benieuwd waarmee jij als eerste aan de slag gaat. Persoonlijk zou ik zelf kiezen voor behang op karton en de optie met allesvuller. Op die manier maak je namelijk handzame achter/ondergronden die je op verschillende manieren kunt gebruiken.

Pin dit artikel!

foto achtergrond zelf maken

Meer lezen over fotografie en mijn tips en tricks? Neem een kijkje op deze pagina, daar staan ze bij elkaar!