Het is weer tijd voor een overheerlijk koekjes recept! Namelijk deze Amerikaanse koekjes met M&M’s, je kent ze wel toch? Chewy koekjes met knapperige randjes en lekker veel van die vrolijk gekleurde M&M’s. Is het al koffietijd?
Toen wij een aantal jaren geleden in Amerika waren heb ik best wel wat van dit soort koeken gegeten. Soms zo groot als je hoofd, ok, beetje overdreven… maar ze waren vaak wel echt groot! Nu ben ik niet de allergrootste koekjeseter dus die waren perfect om te delen met de meneer, of om de helft te bewaren voor later die dag. Het lekkerste vond ik ze van bakkerijen of leuke coffeeshops met zoveel lekkers in de vitrine dat het lastig kiezen was.
Eigenlijk had ik ze nog nooit zelf gemaakt en daar werd het nu dan toch echt eens hoog tijd voor! Ik koos de versie met M&M’s maar uiteraard kun je ermee variëren naar hartelust. Denk ook aan grofgehakte chocolade, noten, mini marshmallows; ik kan nu alweer genoeg variaties bedenken! Laat het me trouwens vooral weten als je meer variaties van deze Amerikaanse koekjes hier online zou willen zien, ik ga er graag mee aan de slag!
Het originele recept van deze Amerikaanse koekjes is van Lekker Plan, de blog waar ik aan gekoppeld ben voor deze foodblogswap. Uiteraard paste ik wat dingen aan aan het recept, zo weet ik dat over het algemeen je boter smelten voor bakrecepten niet echt goed werkt én ik deed er minder suiker in. Nog steeds zijn deze koeken dan echt wel zoet genoeg.
Amerikaanse koekjes met M&M’s
Ingrediënten
- 250 g bloem
- 0,5 tl baking soda
- 1 snuf zout
- 120 g roomboter op kamertemperatuur
- 110 g lichtebruine basterdsuiker
- 1 ei
- 0.5 tl vanille extract
- 180 g m&m's
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Zet een bakplaat met een vel bakpapier klaar.
- Zeef de bloem boven een kom en roer er de baking soda en een snuf zout doorheen.
- Mix in een andere kom de boter met de suiker licht en romig.
- Voeg aan het botermengsel het ei en vanille extract toe en mix goed door.
- Voeg de bloem toe aan het botermengsel en kneed met je handen snel tot een soepel deeg. Zodra het gemengd is ook niet meer kneden.
- Meng er nu de M&M's doorheen.
- Schep met een ijslepel bollen deeg, rol deze tot een bal tussen je handen en druk iets plat. Leg op de bakplaat.
- Zorg dat je genoeg ruimte om de koekjes hebt, ze worden namelijk bijna eens zo groot in de oven. Eventueel bak je je koekjes in 2 keer (deed ik ook).
- Bak de koekjes in 17-20 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven. Ze lijken nog wat zacht als ze net uit de oven komen, maar dat komt helemaal goed!
- Haal ze uit de oven, laat 5 minuten staan op de bakplaat en laat ze daarna afkoelen op een rekje.
Pin dit recept voor Amerikaanse koekjes!
Benieuwd wat ik al eerder voor lekkers maakte van andere bloggers voor de foodblogswap? Je vindt het allemaal bij elkaar op deze pagina’s.
Heerlijk, precies zoals ik ze ken uit Amerika! Let op: verslavend!
Haha goed om te horen!!
Waarom zout en zuiveringszout? Baking soda= zuiveringszout.
Baking soda werkt niet als zout vervanger in bakrecepten. Dit werkt als bakpoeder/rijsmiddel
Hi! Bij mij waren de koekjes een beetje mislukt. Ze waren een beetje bollig en meer ‘cake-achtig’. Zou ik iets fout gedaan hebben of horen ze zo? Ik vroeg me af of er misschien wat te veel baking soda in zit of klopt 1/2 theelepel?
Alvast bedankt! (Overigens was de smaak wel erg lekker)
Oei, nee dat hoort niet. Had je misschien zelfrijzend bakmeel gebruikt?
Nee, gewoon tarwebloem. We gebakken in een hetelucht-plus oven… misschien dat het daaraan ligt?
Ik had dit ook! Maar ik heb eigenwijs zelfrijzend bakmeel gebruikt haha, dus daar zal het aan gelegen hebben. Straks denk ik nog een batch maken en dan wél netjes volgens het recept 🙈
Oh haha, ja bij zelfrijzend bakmeel kun je de baksoda weglaten!
Hoe lang kan je de koekjes bewaren?