Dit recept is zo’n dingetje… Turkse linzensoep; ik weet namelijk precies hoe deze hoort te smaken. Er zijn 2 verschillende manieren, maar 1 is mijn absolute favoriet. Mijn recept dat ik hier deel moet dat ook precies zo smaken! Het is me gelukt hoor!

Linzensoep wordt op verschillende manieren gemaakt, volgensmij heeft elke regio/provincie in Turkije z’n eigen unieke smaak én dan heb je ook nog de mensen die er hun eigen twist aan geven. Soms met gele linzen en de andere keer met rode linzen. Soms zonder specerijen/kruiden en soms met. Wel wordt het altijd met een partje citroen en brood geserveerd. Maar wat is dan het lekkerste? Tja, dat is dan toch echt persoonlijke smaak!

Ik kan onwijs genieten van de basic linzensoep in Turkije; van gele linzen en zonder specerijen. Met wat citroensap en (vaak) nog een snufje zout is het een heerlijke basic-soep. Maar ook juist die met specerijen vind ik heerlijk, lekker kruidig en vol smaak. Dat recept deel ik vandaag met je!

Turkse zandkoekjes

Eerste keer zelf linzensoep maken, het is het nét niet. Maar ik ben er bijna. Mijn eerste soep smaakt geweldig lekker maar eigenlijk net iets te veel specerijen en pit. Dus voor de volgende poging mag dat zeker een tikkeltje minder. Na wat aanpassingen is dit mijn ultieme recept.

Ik gebruik als garnering voor de soep een pittige olie, wat extra oregano en een drupje citroen. Alles naar smaak natuurlijk. Manlief eet hem het liefste zonder al deze poespas, op de citroen na dan. Dus ik zou zeggen; zet hem zo op tafel en laat iedereen naar wens de extra’s toevoegen.

Turkse linzensoep

Een heerlijke, goedvullende soep. Tip: maak de soep enkele uren (of een dag) van te voren, dan zijn de smaken top.
Voorbereiding10 minuten
Bereiding30 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 8 kommen

Ingrediënten

Soep

  • 240 g rode linzen
  • 2.5 el olijfolie
  • 1 grote ui
  • 1 winterwortel
  • 1 aardappel
  • 70 g tomatenpuree
  • 1.5 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el oregano
  • 1 snufje chili vlokken
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 liter water

Garnering

  • 3 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0.5 tl chili vlokken
  • 1 citroen

Instructies

Soep

  • Doe de linzen in een vergiet en spoel goed af.
  • Maak de ui schoon en snij in blokjes. Schil de winterwortel en aardappel en snij in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui enkele minuten aan.
  • Voeg de wortel- en aardappelblokjes toe en bak 3 minuten mee, terwijl je goed blijft roeren.
  • Voeg tomatenpuree, komijn, paprikapoeder, oregano, zout en een snufje chili toe en bak 8 minuten mee, terwijl je goed blijft roeren.
  • Voeg de linzen, bouillon en water toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodra de soep kookt en doe de deksel op de pan. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Proef en breng eventueel verder op smaak.

Garnering

  • Doe de olijfolie, paprikapoeder en chili vlokken in een pannetje en warm langzaam door voor 5 minuten. Blijf goed roeren.
  • Snijd de citroen in partjes.
  • Serveer de soep met de paprika-chiliolie en de citroen.

Pin deze Turkse linzensoep!

Turkse linzensoep