Door de yoghurt, kwark of als topping op een gezonde fruitbowl. Een handje muesli is met van alles te combineren en is nog gezond ook. Mits je natuurlijk voor de juiste variant gaat, want tegenwoordig zijn er nogal wat verschillende ontbijtgranen te verkrijgen. Maar wat is gezonder muesli of cruesli? Geregeld zie ik mensen struggelen in de supermarkt voor het muesli/cruesli schap.

Afgelopen week nog, hoorde ik een echtpaar van een jaar of 40 te discussiëren over welke variant nu gezonder zou zijn. “Deze met noten, of deze met chocola of toch deze krokante met gedroogd fruit?”. Geef ze eens ongelijk. De keuze is zo groot, dat het niet bepaald makkelijk kiezen is voor de ‘gewone’ consument. Welke zijn nu goed? Muesli of cruesli? Hoe maak ik een gezonde keuze? Ik ga het je uitleggen in dit artikel. 

Allereerst, lees de achterkant!

We hebben er eerder al een hele blog aan gewijd: Lees vooral de achterkant van je boodschappen. En dat geldt niet alleen voor muesli, maar voor vrijwel alle bewerkte producten (producten die verpakt zijn). Alleen wanneer je de info op de achterkant tot je neemt, weet je wat je in huis haalt. Ik raad dus aan om eerst even deze blog te lezen voordat je verder gaat. Wanneer je eenmaal iets meer begrijpt van de ingrediënten en voedingswaarden, kun je beter en sneller een gezondere keuze maken. Er zit namelijk nogal een verschil tussen alle muesli / cruesli varianten. Wat dat verschil precies is, leg ik hieronder verder uit. 

wat is gezonder muesli of cruesli

Muesli of cruesli?

Een klein verschil in naam, maar een groot verschil in gebruik.  Veel mensen denken dat het hetzelfde is, maar er zit toch wel degelijk verschil tussen muesli en cruesli. Cruesli herken je aan de grove en krokante vorm. Door de muesli in boter of ander vet te bakken, klontert het samen en wordt het crunchy. Daarnaast is cruesli meestal lekker zoet, omdat er vrijwel altijd veel suiker en/of suikervervangers aan toegevoegd worden. Cruesli is dus niet alleen krokant, maar ook rijk aan suiker. Veel mensen vinden het hierdoor een stuk lekkerder dan normale muesli. Echter, te veel suiker kan voor veel ellende zorgen. Vooral voor het gebit is suiker een probleem, omdat het bijdraagt aan het ontstaan van gaatjes (cariës). Lees in dit artikel meer over de gevaren van suiker.

Daarnaast geldt voor cruesli dat het vaak best wel bewerkt is, waardoor voedingsstoffen verloren gaan. Zonde! Normale muesli is, in tegenstelling tot cruesli, niet gebakken en bevat meestal geen toegevoegde suikers waardoor het minder crunchy en zoet is. Muesli is meestal ‘los’, het zijn dus geen brokken. Het wordt vaak gemaakt van een mengsel van zaden, haver/maïs/tarwevlokken en noten. Doordat muesli niet of heel kort gebakken is, blijven de voedingsstoffen ook beter bewaard. Kortom, muesli is dus gezonder dan cruesli. 

wat is gezonder muesli of cruesli

Maar pas op…. 

Let op het woord ‘krokant’. Naast cruesli wordt ook vaak de term ‘krokante muesli’ of ‘granola’ gebruikt in plaats van cruesli. Klinkt goed, maar het is meestal cruesli en dus minder gezond. Zelfs de ongebakken muesli bevat soms toegevoegde suikers. Het is dus slim om hoe dan ook de achterkant van de verpakkingen even te checken. Over het algemeen geldt; hoe minder suiker de muesli bevat, des te beter de muesli is. Ik vind persoonlijk een muesli of cruesli die minder dan 10 gram suiker per 100 gram bevat, acceptabel. Zit er meer suiker in? Dan laat ik hem lekker staan.

Meer lezen over gezond eten/leven?

Pin dit artikel! wat is gezonder muesli of cruesli?

wat is gezonder muesli of cruesli

Dit artikel is geschreven door Mirte Gratama