Deze Turkse zandkoekjes zijn, zoals de naam al doet vermoeden, overheerlijk bros. Ook nog eens makkelijk om te maken met ingrediënten die ik standaard in huis heb. Lekker bij een kopje thee of koffie!

Deze koekjes zie je in de Turkse supermarkt (of bakkerij) vaak ik verschillende vormen en maten liggen. Met chocolade, nootjes, verschillende vullingen of gewoon as-is. Omdat ik vind dat je eerst de basis goed moet beheersen begin ik dus met het simpele recept: zandkoekjes. Wel met een laagje poedersuiker want dat maakt ze extra lekker.

Zandkoekjes, ze zijn een beetje droog, of eigenlijk is bros een beter woord, die eet je met een goede kop thee of koffie erbij. Het grappige is dat ik bij het eerste koekje altijd denk ‘oei…droog koekje!’, er dan vervolgens toch 2 of drie eet en er dan met moeite vanaf blijf. Geslaagd dus!

Turkse zandkoekjes

Met onderstaand recept maak je ongeveer 25 koekjes. Perfect om zelf van te genieten en er ook een paar uit te delen.

Turkse zandkoekjes

Lekkere en makkelijke koekjes
Voorbereiding10 min
Bereiding25 min
Rusttijd30 min
Totale tijd1 uur 5 min
Porties: 24 stuks

Ingrediënten

  • 240 g roomboter op kamertemperatuur
  • 80 g poedersuiker + 20 g extra
  • 1 tl vanille extract
  • 260 g zelfrijzend bakmeel

Instructies

  • Doe de roomboter, 80 gram poedersuiker en vanille extract in een kom en mix romig en zacht.
  • Zeef het meel boven de kom en roer er doorheen tot je een glad deeg hebt.
  • Pak in met folie en leg in de koelkast voor minimaal 30 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  • Vorm kleine balletjes (ongeveer ter grootte van een walnoot) en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de koekjes 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Haal uit de oven, laat ongeveer 10 minuten afkoelen. Bestrooi dan met poedersuiker.

Pin deze Turkse zandkoekjes!

Turkse zandkoekjes

Ben je op zoek naar meer lekkere recepten uit de Turkse keuken? Ik heb alle Turkse recepten op 1 pagina verzameld!