Chocolade kruidnoten zijn gewoon hemels, maar verwerkt als cupcakes zijn ze eigenlijk gewoon echt nog veel lekkerder. Ideaal als je iets lekkers wilt bakken om Sinterklaas te vieren!
Er zijn van die dingen die ik al een tijdje op een lijstje heb staan om eens te maken. Gewoon om eens te proberen, zo ook cupcakes met een botercreme die vervolgens gedipt wordt in de chocolade. Ik dacht; dat kan toch nooit goed gaan? En ook: hoe geweldig ziet het eruit?! Als een softijsje met zo’n lekker laagje knakkende chocolade. Ik vond het dus voor deze cupcakes een goed idee om het eindelijk eens te proberen. Perfect al zeg ik het zelf!
Overigens zijn dit lekkere makkelijke cupcakes om te maken! Je bakt cupcakes, met chocolade kruidnoten uiteraard, decoreer ze met een toef botercreme en vervolgens dip je ze in de chocolade. Klinkt makkelijk toch? Geloof me, dat is het ook echt! Deze chocolade kruidnoten cupcakes worden de hit van jouw volgende Sinterklaasfeest!
Met onderstaand recept bak je 10 cupcakes. Geen 12, zoals meestal, want ik vond dat de verhouding cupcake/botercreme dat wat uit verhouding is. Dus we bakken gewoon van die lekkere grote cupcakes!
In het recept gebruik in 200 gram pure chocolade om de cupcakes in te dippen. Dit is wel echt veel te veel, maar het is nodig! Want je wil een goed kommetje kunnen vullen zodat je ze in 1 keer goed kunt dippen. De overige chocolade kun je gewoon bewaren, of meteen iets anders lekkers mee maken!
Chocolade kruidnoten cupcakes
Ingrediënten
Cupcakes
- 150 g roomboter op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- 3 eieren
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 1 snuf zout
- 1 el cacao
- 1 el melk
- 120 g chocolade kruidnoten
Ingredienten botercreme
- 100 g witte chocolade
- 250 g roomboter op kamertemperatuur
- 100 g poedersuiker
Chocolade
- 200 g pure chocolade
Instructies
Cupcakes
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een muffinvorm met papiertjes klaar.
- Mix de roomboter en de suiker met een mixer licht en romig. Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe, de volgende mag er bij als de eerste compleet is opgenomen in het mengsel.
- Zeef het bakmeel erboven en voeg het snufje zout toe. Spatel dit er doorheen.
- Meng in een kommetje cacao en melk door elkaar tot je een papje hebt. Voeg dit toe aan het cupcake beslag en meng er goed door heen.
- Hak de kruidnoten grof en spatel door het beslag. Gebruik een ijslepel of 2 eetlepels om het beslag te verdelen over de vormpjes.
- Bak de muffins in 18 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven. Haal als ze gaar zijn uit de oven en laat compleet afkoelen.
Witte chocolade botercreme
- Smelt de witte chocolade au-bain-marie.
- Doe de roomboter in een kom en mix deze in ongeveer 10-15 minuten op de hoogste stand licht en luchtig.
- Voeg de poedersuiker toe en mix nog eens 5 minuten.
- Giet dan de afgekoelde witte chocolade erbij en mix goed door.
- Spuit toeven op de cupcakes. (geen spuitzak en mondje? Dat kan ook gewoon met een opengeknipt zakje!) Zet de cupcakes minimaal 1 uur in de koelkast zodat ze goed koud worden.
Pure chocolade dip
- Smelt 150 gram van de pure chocolade au-bain-marie.
- Hak de overige 25 gram in grove stukken. Haal het pannetje van het vuur en schep er de overgebleven chocolade doorheen. Giet de chocolade, als alles gesmolten is, in een hoog kommetje waar je een cupcake in kunt dippen.
- Haal de cupcakes uit de koelkast. Dip ze 1 voor 1 in de chocolade, laat wat uitlekken en zet ze weer terug in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.
Serveren
- Haal de cupcakes ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.