Bij mij stond het al tijden op mijn to-cook lijstje; zelf een gevulde kerstkalkoen maken. Het heeft iets extra feestelijks om zo’n geweldige maaltijd op tafel te zetten en ik kan je vertellen: het is heerlijk! (en onwijs makkelijk als je het doet zoals ik)

Je ziet het vaak voorbij komen in Amerikaanse/Engelse series en films op tv; de gevulde kalkoen met Thanksgiving of kerst (ik zie meteen Monica van Friends en mr. Bean voor me). Ik kom zelf nu net terug uit New York en ik was daar met Thanksgiving, ik heb nog nooit zoveel kalkoen bij elkaar gezien in de supermarkten als die dagen. Toch is het hier in Nederland nog niet zo normaal om zo’n grote vogel op tafel te zetten met de feestdagen en dan vind ik serieus jammer!

Omdat ik het altijd al eens heb willen maken was het dit jaar toch echt zo ver! Ik bestelde een gevulde kalkoen via koopeenkalkoen.nl, handig want die wordt gewoon thuis bevroren geleverd. Ook kun je hier terecht voor een ongevulde kalkoen, zodat je zelf een heerlijke vulling kunt maken. Overigens zit achter dit initiatief het bedrijf wat ook koopeenkoe.nl heeft, waar ik al meerdere malen vlees heb besteld. Ik vind hun missie en waar ze voor staan echt geweldig.

Gevulde kerstkalkoen

Ik bestelde een kalkoen die al helemaal gevuld is en ontbeend. De vulling bestaan uit: kalkoengehakt, gedroogd fruit en kruiden. Verder wordt de kalkoen geleverd met een thermometer zodat je precies weet wanneer je kalkoen gaar is. Van deze kalkoen kun je met 10 personen genieten, maar ook als je met minder bent is het nog steeds een aanrader! Want met de restjes kun je genoeg lekkers maken!

Ik nodigde familie uit en we hadden een overheerlijk en gezellig vervroegd kerstdiner. De gevulde kerstkalkoen kwam perfect uit de oven en (OMG) wat is die kalkoen lekker! Het rook al overheerlijk toen deze nog aan het bakken was in de oven, maar het eten is gewoon echt een genot. De kalkoen is heerlijk en de vulling smaakt geweldig lekker! Maak nog een heerlijke jus & smakelijke bijgerechten en het feest is compleet.

Gevulde kerstkalkoen

De kalkoen is onwijs makkelijk om klaar te maken, op de website van koopeenkalkoen vind je de stap-voor-stap instructies en eigenlijk kan het daardoor al niet meer fout gaan! Je smeert de kalkoen in met roomboter en bestrooit deze met een flinke snuf zout en peper, de thermometer mag erin en dan kan de kalkoen in de oven.

De kalkoen zelf leg je op een rooster en daaronder zet je een braadslee die even groot is als de kalkoen. Omdat bij mijn oven het rooster er alleen in kan met een glazen plaat eronder, heb ik die gebruikt ipv een braadslee. Dit werkt ook perfect om al het vet op te vangen. Doe dit dus ook zeker want juist met die drippings maak je de allerlekkerste jus voor bij de kalkoen!

Verder doet de oven al het werk. Kijk na 1 en 2 uur hoe het met de kalkoen staan, eventueel kun je hem even inkwasten met het vet dat er vanaf is gedropen. Bij mij stond de kalkoen uiteindelijk bijna 3 uur in de oven en toen was deze perfect gaar. In de tijd dat je kalkoen in de oven staat heb je zelf dus perfect de tijd voor de bijgerechten! Denk aan een cranberry-appelcompote, aardappelpuree, boontjes en een frisse koolsalade. Er is zoveel lekkers te bedenken! Als de kalkoen gaar is moet deze ongeveer 15 minuten rusten buiten de oven, perfect om met het druipvet en wat extra roomboter een lekkere jus te maken.

Gevulde kerstkalkoen

Al met al zou ik je zeker aanraden om zo’n gevulde kalkoen te bestellen! Heel eerlijk: ik ben er zelf over aan het twijfelen om deze zelf nog een keer te bestellen voor de komende kerst… zó lekker is het om dit op tafel te zetten!

Wil je ook deze kerst nog genieten van zo’n heerlijke kalkoen? En geloof me; dat wil je! Dan moet je snel zijn; er zijn er nog beschikbaar via Lindenhoff. Maar echt waar: niet te lang wachten met bestellen want ze zijn elk moment uitverkocht!

Ik raad je zeker aan om er een appel-cranberry compote, knolselderij-aardappelpuree en lekkere groenten bij te maken! Het recept voor de compote en de puree kun je hier binnenkort online verwachten! Inclusief nog wat andere lekkere recepten 🙂

Uiteraard heb ik al andere heerlijke kerstinspiratie online staan waar je nu al een kijkje kunt nemen.

Pin deze heerlijke gevulde kerstkalkoen!

Gevulde kerstkalkoen

Dit artikel is een samenwerking. Uiteraard zijn alle meningen/ervaringen in dit artikel mijn eigen en eerlijke mening.