Het heerlijke recept van deze peperkoekmannetjes met chocolade komt uit het allernieuwste kookboek van Donna Hay; een pracht van een boek speciaal voor kerst! Deze koekjes vind je in dit kookboek en zijn perfect om te serveren bij een lekker kopje koffie of thee.

Kerst, het kookboek – Donna Hay

kerst Donna Hay

Alles aan dit boek schreeuwt Donna Hay, de opmaak en de recepten zijn helemaal in haar kenmerkende stijl. Ik heb ze niet geteld, maar dit boek bevat echt honderden recepten die er stuk voor stuk overheerlijk uit zien. Zo wordt kerst nog een groter feest!

Het gaat van een echte goede kalkoen tot zalig gebak en van heerlijke groenten tot voorgerechten en hapjes. Van makkelijke recepten tot iets bewerkelijker, maar stuk voor stuk gerechten die je echt op tafel wil zetten met de feestdagen. Je vind er klassieke gerechten in maar ook juist de wat modernere varianten, het is maar net wat het beste bij jou en jouw eetmoment past.

Bij een flink aantal recepten vind je de stap-voor-stap fotografie, want juist dat ene recept opeens een stuk makkelijker maakt als je niet zo goed weet waar je moet beginnen. Wat ik zelf altijd onwijs tof vind aan haar boeken is dat ze je een basis geeft en vervolgens meerdere recepten met variaties om de basis toe te passen.

Zoals bijvoorbeeld bij deze peperkoekmannetjes; er staat een basisrecept in voor het peperkoekdeeg en vervolgens tal van varianties zoals deze mannetjes, maar ook kerstboompjes, een adventslinger en andere lekkere koekjes. Een mooi kookboek om te geven of te krijgen deze kerst!

Je koop Kerst, het kookboek oa bij bol.com of de lokale boekhandel.

Peperkoekmannetjes met chocolade

Deze koekjes zijn heerlijk kruidig door de gember en koekkruiden, het laagje chocolade maakt ze wat mij betreft echt helemaal perfect. Mijn favoriete koekjes rond de kerst zijn de chocolade lebkuchen, deze peperkoekmannetjes met chocolade lijken daar qua smaak erg veel op!

Peperkoekmannetjes met chocolade

Heerlijk kruidig met een laagje chocolade
Voorbereiding15 minuten
Bereiding30 minuten
Rusttijd1 uur
Totale tijd1 uur 45 minuten
Porties: 40 stuks

Ingrediënten

Peperkoekmannetjes

 • 125 g roomboter op kamertemperatuur
 • 90 g lichtbruine basterdsuiker
 • 230 g honing of golden syrup
 • 375 g bloem
 • 1 tl baksoda
 • 2 tl gemberpoeder
 • 1 tl koekkruiden

Chocolade

 • 200 g pure chocolade
 • 1 tl kosos olie of andere plantaardige olie

Instructies

 • Klop de boter en de suiker in de mengkom van een keukenmachine (of met een handmixer) in 10 minuten tot een bleke, romige massa.
 • Schraap de wanden van de kom schoon, voeg de honing, bloem, baksoda, gember en koekkruiden toe. Klop tot een soepel deeg.
 • Verdeel het deeg in 2 porties. Rol ze tussen 2 vellen bakpapier uit tot 2 plakken van ongeveer 4 mm dikte en zet 30 minuten in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
 • Steek met een koeksteker de mannetjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Bak de koekjes 14 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Laat volledig afkoelen op de bakplaat. (wellicht moet je ze in 2 keer bakken, bij mij paste namelijk niet alles in 1 keer in de oven)
 • Smelt de chocolade met de olie au-bain-marie.
 • Doop de afgekoelde koekjes in de chocolade en leg terug op het bakpapier. Zet eventueel in de koelkast om op te stijven.

Pin deze peperkoekmannetjes met chocolade!