Het is nu eenmaal zo: er zijn steeds meer mensen die er bewust voor kiezen om minder (danwel geen) vlees en vis te eten. Ook met de kerst wil je dan alsnog overheerlijk eten en met deze tips en tricks weet ik zeker dat je dat ook gaat lukken! Wat staat er bij jou op het menu?

Waar het bij kerst bij veel mensen om draait is lekker eten. Na Sinterklaas gaat iedereen serieus aan de slag met het bedenken van de maaltijden tijdens kerst; ontbijt, lunch, diner of wellicht een uitgebreide brunch. We gaan massaal gourmetten, toveren 3 gangen-diners op tafel of maken allemaal een gerecht zodat je uiteindelijk een tafel vol heerlijks hebt om samen van te genieten.

Vandaag wil ik je tips geven voor een vegan kerst; plantaardige recepten en handige vervangers. Dat betekent uiteraard niet dat alles vegan hoeft te zijn, maar ik wil je met deze blog laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om een gerecht plantaardig te maken. Fijn voor de afwisseling en al helemaal als je iemand in je familie/vriendenkring hebt die liever geen/zo min mogelijk dierlijke producten heeft. Wedden dat iedereen er van gaat genieten?!

Vegan wentelteefjes

Vegan ontbijt tips

Vegan gerechten op tafel zetten voor het ontbijt hoeft niet onwijs moeilijk te zijn! Je kunt tegenwoordig veel in de supermarkt kopen dat al vegan is, maar uiteraard kun je ook heerlijke gerechten zelf maken. Deze producten kun je vegan kopen in de supermarkt (check wel altijd goed het etiket of het echt plantaardig is):

  • Brood/broodjes
  • Becel pure (helemaal plantaardig en zo lekker)
  • Spreads en vleesvervangers voor op brood
  • Zoete smeersels en hagelslag
  • Smoothies en sappen
  • Plantaardige “yoghurt en melkproducten” (kokosyoghurt is mijn favoriet)

Daarnaast kun je zelf natuurlijk ook lekkere gerechten maken om op de ontbijttafel te zetten die helemaal vegan zijn. Ik heb enkele lekkere ideetjes voor je:

Vegan paddenstoelenragout

Vegan lunch tips

Voor de lunch is er ook genoeg dat je op tafel kunt zetten, zo passen de meeste ontbijt tips die ik hierboven noemde perfect. Eventueel kun je nog wat verder uitpakken door er verschillende andere gerechten aan toe te voegen zoals soepen, salades en groentes. Deze recepten vind ik perfect voor de kerst lunch:

Ga je voor een brunch deze kerst? Dan kun je lekker combineren met alle tips die ik noemde voor het ontbijt en de lunch!

venkel - broccolisoep
Krokante aardappelschijfjes

Vegan diner tips

Een bijna helemaal vegan diner lastig met kerst? Dat hoeft niet! Persoonlijk ben ik sowieso echt een liefhebber van verschillende soorten groenten en daarmee kun je een maaltijd al echt helemaal uitbouwen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om een helemaal plantaardig diner op tafel te zetten, maar bijvoorbeeld ook enkele gerechten. Zorg wel altijd dat je juist ook voor diegene die plantaardig wil eten genoeg keuze hebt (en dus niet alleen een salade of sperziebonen).

Ik heb uiteraard al enkele heerlijke recepten online staan die of vegan zijn of die je gemakkelijk kunt aanpassen;

Ga jij voor een vegan kerst?

Met de tips die ik je heb gegeven in dit artikel is het helemaal niet meer zo moeilijk om te kiezen voor een plantaardige kerst! Ik hoop dat je er voldoende inspiratie uit haalt en ben echt onwijs benieuwd wat jij of tafel zet deze kerst. Ga jij uitgebreid ontbijten, lunchen of brunchen? Kies je voor een 3-gangen diner of ga je gourmetten?

Pin deze tips voor een vegan kerst!

vegan kerst

Dit artikel is geschreven voor een samenwerking. Uiteraard is alles gebaseerd op mijn eigen mening/ervaring.