Deze tiramisu taartjes zijn echt hemels! Ik heb ze al twee keer gemaakt en ze worden alleen maar beter kan ik je vertellen. Als je fan bent van tiramisu dan weet ik zeker dat je van deze gebakjes gaat smullen. Het geheim zit hem in de heerlijke notencrème, koffie-chocoladeganache en de romige mascarpone topping.
Ik maakte voor deze taartjes een koffie-chocoladeganache met mijn favoriete espressobonen van Fairtrade original; de special roast. Zij sponseren elke dag mijn #eerstekopjekoffie en dit is gewoon echt een match made in heaven! Maar goed, koffie is er niet alleen om van te genieten in de ochtend. Ook verwerkt in deze taartjes is overheerlijk.
Het fijne aan de koffiebonen van Fairtrade is dat ze, naast dat ze echt overheerlijk zijn, een goed verhaal hebben. Deze koffiebonen worden rechtstreeks ingekocht bij de boer in Colombia, ze krijgen een eerlijke prijs plus een extra premie. En dat vind ik een fijne gedachte!
Ik maakte deze taartjes al 2 keer; 1 keer in een grote rechthoekige vorm (ideaal als je geen kleine ronde vormpjes hebt) en dus 1 keer als deze kleine taartjes. De eerste keer maakte ik ze zonder de tiramisu topping, maar ik kan je vertellen: met zijn ze veel lekkerder! Ideaal voor bij een goed kopje koffie.
In onderstaand recept gebruik ik bakringen van 6 cm doorsnee om de taartjes in te fonceren (duur woord voor de bakjes maken) en om ze in te bakken. Met een grotere bakring van 9 cm kun je dan mooie rondjes uitsteken waarmee je precies deze bakringen kunt bekleden.
Tiramisu taartjes
Ingrediënten
Ingredienten bodem
- 60 g bloem
- 25 g poedersuiker
- 10 g amandelmeel
- 1 snufje zout
- 37 g koude roomboter
- 0.5 ei
Hazelnoot-amandelcreme
- 13 g hazelnoten
- 13 g amandelen
- 25 g roomboter op kamertemperatuur
- 25 g poedersuiker
- 0.5 ei
- 3 g maizena
Koffie-chocoladeganache
- 60 g slagroom
- 60 g espresso
- 120 g pure chocolade
Tiramisu topping
- 125 g mascarpone
- 60 g slagroom
- 20 g poedersuiker
- 1 el espresso
- 1 el cacao ter decoratie
Instructies
Bodem
- Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en snufje zout in een kom en roer door elkaar.
- Breek de koude boter in stukjes en doe bij het bloemmengsel. Wrijf alles tussen je vingertoppen net zo lang tot er een kruimelig deeg ontstaat.
- Kluts het ei. Doe 1 eetlepel ei bij het mengsel en kneed tot een samenhangende deegbal. (voeg wat extra meel toe als het erg plakkerig is, of wat extra ei als het erg droog is)
- Verpak het deeg in plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast.
- Haal dan het deeg uit de koelkast en kneed het even door.
- Bestuif je werkvlak en deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een plak van omgeveer 3 mm dik. Steek rondjes uit.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet hierop je bakringen. Leg op elke bakring een rondje deeg en druk het voorzichtig naar beneden tegen de wanden van de bakring aan.
- Zet de gefonceerde taartjes 30 minuten in de koelkast.
Hazelnoot-amandelcreme
- Verwarm de oven op 150 graden Celsius. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Doe de hazelnoten in een blender/keukenmachine en maal tot een fijn poeder.
- Strooi het hazelnootmeel en amandelmeel op de bakplaat en rooster 10 minuten in de oven.
- Roer de boter zacht en romig (met een pannenlikker of siliconen spatel). Voeg de poedersuiker, amandel en hazelnoot toe en roer tot een gladde massa.
- Klop dan het ei en maizena er doorheen met een vork.
Taartjes bakken
- Verwarm de oven op 170 graden Celsius.
- Pak de taartjes en verdeel over elk bakje 1 eetlepel. van de hazelnoot-amandelcreme.
- Bak de taartjes 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Haal ze als ze gaar zijn uit de oven en laat compleet afkoelen (eventueel in de koelkast).
Koffie-chocoladeganache
- Doe de slagroom en koffie in een steelpannetje en verwarm deze, laat het net niet koken.
- Hak de chocolade in grove stukken.
- Haal het pannetje van het vuur en doe de chocolade erbij. Laat enkele minuten staan en roer dan door zodat je een gladde ganache hebt.
- Verdeel de ganache over de afgekoelde taartjes en zet in de koelkast zodat de ganache af kan koelen.
Tiramusu topping
- Klop de mascarpone romig in een kom.
- Voeg de slagroom, koffie en poedersuiker toe en klop enkele minuten tot het mengsel dikker is.
- Doe het mengsel in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze (bijvoorbeeld een rechthoekige).
- Spuit het mengsel op de afgekoelkde taartjes en garneer met een beetje cacaopoeder.