Al jaren heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met brood bakken, de laatste tijd gaat het echter een ietsje beter. Dit Turks brood bijvoorbeeld; onwijs goed gelukt. Je mag best weten dat ik dan echt wel trots op mezelf ben!

De ouders van mijn man komen uit Turkije, dus wij koken ook regelmatig gerechten uit deze keuken en er staat hier ook al een kleine verzameling Turkse recepten online. Vanaf vandaag mag het brood dus ook in dat lijstje; ideaal, want dat hoort gewoon echt op tafel bij een echte Turkse maaltijd. Overigens is dit brood natuurlijk ook overheerlijk bij het ontbijt, lunch of borrel.

Op dit brood gebruik ik sesam- en nigellazaadjes (ook wel zwarte sesam). Persoonlijk vind ik deze hier in Nederland soms maar lastig te vinden, ze verkopen het (uiteraard) bij de Turkse supermarkt maar online is het ook zeker te vinden. Ik kocht een voorraadje afgelopen jaar in Turkije en nu had ik meteen een mooi moment om ze te gebruiken.

Turks brood

Deze maand doe ik weer mee aan de foodblogswap en ik ben deze maand gekoppeld aan Slowfoody. Na een kleine zoektocht op de website van Hilde kwam ik dit brood tegen en toen wist ik dat ik het brood bakken weer eens een kans moest geven. Blij dat het recept gelukt is! Ik veranderde eigenlijk niks aan het originele recept van Hilde, want brood bakken is vrij specifiek qua verhoudingen.

Turks brood

Een heerlijk brood!
Bereiding20 minuten
Rusttijd1 uur 15 minuten
Totale tijd1 uur 35 minuten
Porties: 1 brood

Ingrediënten

 • 250 ml handwarm water
 • 1 zakje droge gist (7 gram)
 • 1 tl suiker
 • 1 tl zout
 • 500 g bloem
 • 4 el olijfolie
 • 1 el melk
 • 1 el sesamzaadjes

Instructies

 • Meng het gist en suiker in een ruime kom. Schenk het handwarme water erbij en roer kort om, laat het een paar minuten staan.
 • Voeg de olijfolie en het zout toe aan dit mengsel en zeef de helft van de bloem erboven. Roer dit tot alle bloem is opgenomen en zeef de resterende bloem er ook bij.
 • Meng alles tot het een deeg vormt en kneed dit dan nog een minuut of 5 tot je een mooi glad deeg hebt. (het blijft een iets plakkerig deeg)
 • Vet een ruime kom in met een beetje olijfolie en leg hierin de deegbal. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet hem op een warme plaats. Laat het deeg in 60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
 • Bestuif je werkblad met een beetje bloem en leg hierop het deeg. Strooi ook een beetje bloem op het deeg en rol het dan uit tot het nog ongeveer 4 cm dik is.
 • Neem een klein mesje en kerf hiermee voorzichtig een cirkel op ongeveer 2 cm van de rand van het brood. Maak in die cirkel een ruitpatroon.
 • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en dek dit af met de vochtige theedoek. Laat het dan nog een kwartiertje rijzen (op een warme plek) terwijl je de oven alvast voorverwarmt op 210 graden.
 • Bestrijk het brood met een beetje melk en strooi hierover de sesamzaadjes.
 • Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven in 15 minuten goudbruin en gaar.

Pin dit Turks brood!

Turks brood