Deze maaltijd is echt om je vingers bij af te likken! Zoet-zure kip met groenten en bloemkoolrijst maakt het hele feestje compleet. De smaken passen perfect bij elkaar en zo zet je weer eens wat anders op tafel dan normaal (ik tenminste wel haha).
Persoonlijk wordt ik altijd blij van een bordje boordevol kleur, want kleur staat voor mij voor verschillende smaken. Fijn weetje; over het algemeen hebben groenten met verschillende kleuren ook een andere samenstelling van vitamines en mineralen. Gezond voor je dus! Probeer dus altijd een maaltijd te serveren met verschillende kleuren groenten.
Heb je nou niet zo’n zin in een maaltijd met vlees? Je kunt de kip vervangen door een vleesvervanger, zoals Tofu of kipstuckjes. Of wat denk je van beetgare bloemkool, die laat zich ook perfect marineren in deze saus!
In dit recept gebruik ik de soy topping van Saitaku, deze kun je kopen bij Albert Heijn. Ik ontving deze in de Foodybox om een te proberen en ik vind deze saus perfect in dit gerecht! Hij is minder zout dan sojasaus en heeft een wat stroperige structuur.
Voor de ananas zou ik zeker de ananas op eigen sap gebruiken in blik van Fairtrade. Hier worden namelijk geen extra suikers aan toegevoeg dus je hebt de échte smaak van ananas te pakken.
Zoet-zure kip met groenten
Ingrediënten
- 200 g kipfilet
- 227 g ananas op eigen sap blik, Fairtrade
- 2 el ketchup
- 1 el limoensap
- 1 el soy topping soja saus
- 1 prei
- 1 rode paprika
- 1 broccoli
- 300 g bloemkoolrijst
- 2 el olijfolie
- 1 el sesamzaadjes
Instructies
- Doe 70 gram ananas, het ananassap, ketchup, limoensap en de sojasaus in een blender/keukenmachine. Mix tot een gladde saus.
- Snijd de kipfilet in blokjes en doe samen met de helft van de saus in een bakje of zakje. Laat minimaal 30 minuten marineren.
- Snijd de broccoli in roosjes, de prei in halve ringen en de paprika in blokjes.
- Kook of stoom de broccoli beetgaar, laat goed uitlekken.
- Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak hierin de prei en paprika 5/6 minuten aan. Tot ze bijna zacht zijn. Schep de groenten uit de pan en zet de pan terug op het vuur.
- Bak de kipfilet met de saus tot deze gaar is.
- Voeg de groenten, de rest van de ananasstukjes en de andere helft van de saus toe en bak alles nog goed door.
- Verhit een tweede pan op middelhoog vuur met 1 el olijfolie.
- Bak hierin de bloemkoolrijst met een snuf zout en peper gaar.
- Serveer de bloemkoolrijst met de zoet-zure kip en strooi er wat sesamzaadjes overheen.