Deze Spinazie-aspergetaart met zalm is echt het perfecte hoofdgerecht als je deze pasen (of daarna) wat lekkers op tafel wil zetten. Boordevol smaak, groenten en het bladerdeegkorstje maakt het helemaal compleet. Door de taart te versieren met wat extra bladerdeeg-vormpjes maak je het extra feestelijk.
Hoe vier jij Pasen?
Van COOP supermarkten kreeg ik de vraag hoe ik mijn Pasen het liefste vier. Nou het aller-aller-alleliefste met mijn familie om me heen en een tafel vol lekkere gerechten. Dat is hoe we het nu al een aantal jaren vieren, iedereen maakt een gerecht (ok, mijn moeder iets meer dan de rest) en daardoor staat er altijd heel veel lekkers op tafel. Maar ja, dat samen eten met de familie zit er in deze tijd helaas even niet in. Het idee van een tafel vol lekkers blijft toch voor mij dat ultieme Paas-gevoel en dat werkt natuurlijk ook perfect zonder de hele familie. Dan maken we er gewoon zelf een feestje van!
Op de een of andere manier vind ik een hartige taart/quiche echt het perfecte gerecht voor pasen. Daarbij kan ik altijd echt genieten van zo’n gerecht. Ideaal is ook dat je in de tijd dat het in de oven staat mooi andere dingen kunt doen (zoals andere gerechten maken of je tafel versieren). En de restjes van deze taart? Die zijn de volgende dag, ook koud, onwijs lekker!
Tip: haal je boodschappen lekker op tijd in huis! Zo weet je zeker dat je zorgeloos je Pasen doorkomt in deze tijd.
Vorig jaar kocht ik speciaal voor pasen koekjesuitstekers in de vorm van een ei, paashaas en kuiken. Het idee was om hiermee van die mooie gedecoreerde koekjes te maken, maar dat is er nooit meer van gekomen. Gelukkig kun je ze voor meerdere doeleinden gebruiken en het uitsteken van bladerdeeg gaat dus perfect! Het geeft deze hartige taart ook meteen echt een fijn Paas-tintje.
Overigens kun je naar hartelust decoreren zoals jij het leuk vindt! Denk aan een raster, bloemen, whatever you like!
Een frisse salade bij deze taart, zoals bijvoorbeeld deze rauwkostsalade met granaatappelpitjes, is echt de perfecte combinatie! Of wat denk je van deze salade met veldsla en mango?
Onderstaand recept is genoeg voor 4 personen als je er nog 2 bijgerechten en een voorgerechtje bij serveert. Ben je niet met 4 personen? Dan kun je er of voor kiezen om de helft te maken of je bewaart de restjes voor een lekkere lunch!
Spinazie-aspergetaart met zalm
Ingrediënten
- 500 g spinazie uit de diepvries
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 g groene asperges
- 1 tl tijm
- 1 snuf zout en peper
- 200 g mascarpone
- 75 g geraspte kaas
- 2 eieren
- 150 g zalm snippers
- 1,5 rol vers bladerdeeg
- 1 eierdooier
Instructies
- Laat de diepvries spinazie in een vergiet ontdooien.
- Maak de uit en knoflook schoon en snipper deze fijn. Snijd de groene aspeges in stukken van 2 cm.
- Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de uit aan, tot deze bijna zacht is.
- Voeg dan de knoflook, tijm en een snuf zout en peper toe en bak even mee.
- Voeg de groene asperges toe en bak 4 minuten mee. Zet dan het vuur uit en laat even afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet een ronde vorm in met wat roomboter.
- Meng in een kom mascapone, geraspte kaas, 2 eieren en een snuf zout en peper goed door elkaar.
- Knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en voeg samen met het ui/knoflook/aspergemengsel toe aan het mascarponemengsel. Roer goed door elkaar.
- Bekleed de ronde vorm met 1 vel bladerdeeg. Snijd de overhangende delen weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Schep het spinazie/mascarpone mengsel in de vorm en verdeel over de bodem. Duw (als je opstaande randjes hebt van het bladerdeeg) deze iets over de vulling.
- Decoreer de taart met de resterende bladerdeeg naar wens. Klop de eierdooier los en strijk dit over het bladerdeeg.
- Bak de taart in 30 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
Pin deze Spinazie-aspergetaart met zalm!
Dit recept is gemaakt voor een samenwerking.