Al een tijdje had ik deze konijnentaart met citrus curd en kokos in m’n hoofd zitten. Zo blij dat het dan ook echt allemaal gelukt is én dat de taart overheerlijk is! Overigens is het echt helemaal niet zo moeilijk om te maken, maar het resultaat is wel extra speciaal voor komende Pasen.
Voor mij is Pasen niet compleet zonder een lekkere taart. Het hoort er gewoon bij… eerst lekker brunchen/lunchen en daarna allemaal een goede punt taart. Met een kopje koffie (of thee) natuurlijk. Pasen was ook de aller-aller-allereerste keer dat ik een drip cake maakte, als ik daar aan terug denk dan was die eigenlijk helemaal niet zo lekker haha! Gelukkig leert men aldoende, dus tegenwoordig zijn ze stukken beter.
Citrus curd, toen dat net een beetje hot-and-happening aan het worden was is foodieland dacht ik.. getsie dat kan toch niet lekker zijn. Maar ok, ik had het mis! Het is zoet, zuur en heerlijk! Perfect om de lekkerste gerechten mee te maken. In onderstaand recept maak ik een curd met citroen en sinaasappel, we gebruiken ongeveer een half potje voor de taart en de rest bewaar je lekker voor een volgend gerecht.
Nog een win aan deze taart: doordat we hem helemaal bedekken met kokos hoef je helemaal je taartje niet strak af te smeren. Gewoon lekker grof, beetje hier en daar totdat je geen biscuit meer ziet. Vervolgens kan alle kokos erover (met een beetje geluk zit niet je halve keuken onder zoals bij mij) en klaar is je taart! Het enige dat je dan nog hoeft te doen is konijnenoortjes erin steken en op tafel zetten.
Ik kreeg trouwens 2 keer de vraag of mijn konijn nog ogen kreeg… nou nee dus haha. Maar voel je vrij om het nog verder aan te kleden als je dat leuk vindt!
De taart is echt het formaat van een konijn, dus bijna 30 cm in de lengte. Deze taart is ongeveer voor 10-12 porties, lekker uitdelen dus!
Konijnentaart met citrus curd en kokos
Ingrediënten
Biscuits
- 8 eieren
- 240 g suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- 180 g bloem
- 70 g maizena
Citrus curd
- 2 citroenen
- 1 sinaasappel
- 270 g suiker
- 195 g roomboter
- 3 eieren
Crème
- 200 g mascarpone
- 125 ml slagroom
- 3 el suiker
- 75 g witte chocolade
Voor de vacht
- 100 g kokos snippers
Instructies
Biscuits
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet 1 springvorm van 20 cm en 1 springvorm van 24 cm goed in.
- Halveer alle ingrediënten (tenzij er 2 springvormen tegelijk in je oven passen).
- Klop de eieren met de suiker met een mixer luchtig in 10 minuten.
- Zeef bloem en maizena boven het ei-suiker mengsel en spatel er doorheen.
- Giet het mengsel in de springvorm van 24 cm en bak 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
- Herhaal ondertussen bovenstaande stappen en giet het mengsel in de vorm van 20 cm. Deze bak je in 35 minuten gaar.
- Laat beiden compleet afkoelen op een rooster.
- Snijd de grote biscuit in 2 gelijke helften.
- De kleinere biscuit snijd je eerst doormidden, zodat je 2 gelijke ronde plakken hebt. Vervolgens snijd je 1 plak in gelijke helften. Van de andere snijd je 2 rechthoekjes, voor de kop en staart.
Citrus curd
- Rasp beide citroenen en sinaasappel en pers ze uit.
- Doe citroen/sinaasappelrasp en sap in een steelpannetje met de roomboter en suiker. Zet op middelhoog vuur en verwarm tot de suiker helemaal is opgelost.
- Klop ondertussen de eieren los in een grote kom.
- Voeg lepel voor lepel het warme suikermengsel toe, klop tussendoor goed door.
- Als alles is toegevoegd zet je het pannetje terug op het vuur. Blijf goed roeren en verwarm tot de curd is ingedikt (qua dikte zoals yoghurt).
- Giet in een diep bord, dek af met folie en laat compleet afkoelen.
Crème
- Verhit de witte chocolade au-bain-marie tot deze gesmolten is. Haal van het vuur en laat afkoelen (hij moet niet meer warmer voelen als je vinger).
- Klop de mascarpone met een mixer luchtig.
- Voeg de slagroom en suiker toe en mix tot een luchtige crème.
- Giet de chocolade erbij en klop nog eens goed door. Zet de crème even in de koelkast tot je verder gaat.
Opbouwen taart
- Pak een grote plank en arrangeer daarop de plakken biscuit zoals op de foto.
- Smeer tussen alle lagen een ruime hoeveelheid van de citrus curd en plaats ze terug in dezelfde positie.
- Besmeer de hele buitenkant ruim met de crème.
- Hak de kokossnippers fijn. Bestrooi hiermee de hele taart.
- Maak 2 konijnenoren van papier en steek deze in de taart. Eventueel kun je hem nog een gezichtje geven als je dat leuk vindt.