Één van mijn absolute favoriete Turkse gerechten moet toch wel gözleme met spinazie en feta zijn. Je kunt dit maken met verschillende soorten vullingen, maar de spinazie-feta vulling is toch wel het meest bekend. Dit gerecht is heerlijk als lunch, diner of als borrelhapje. De beste manier om van gözleme te genieten is wat mij betreft met een kopje thee en wat feta en olijven erbij. Een frisse salade maakt de maaltijd helemaal compleet!

In onderstaand recept laat ik je stap-voor-stap zien hoe ook jij dit heerlijke Turkse gerecht zelf kunt maken.

gözleme spinazie feta
gözleme spinazie feta

Gözleme met spinazie en feta

Een overheerlijk traditioneel Turks gerecht
Voorbereiding25 minuten
Bereiding30 minuten
Rusttijd1 uur
Totale tijd1 uur 55 minuten
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 400 g bloem + extra voor bestuiven
  • 8 g instant gist
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 3 el olie
  • 2 el yoghurt
  • 185 ml water lauw-warm

Vulling

  • 1 ui
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl chilivlokken
  • 0.5 tl komijn gemalen
  • 0.5 tl paprikapoeder
  • 300 g verse spinazie
  • 150 g feta

Voor het bakken

  • 3 el olijfolie

Instructies

Deeg

  • Meng in een grote kom bloem, zout, suiker en instant gist door elkaar.
  • Voeg olie, yoghurt en het lauwwarme water toe en kneed tot een samenhangend en niet plakkerig deeg. Kneed ongeveer 10 minuten goed door, tot je een mooi vliesje kunt trekken van het deeg. (wellicht moet je wat extra bloem/water toevoegen)
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes. Leg deze op een bakplaat, plaats er een vochtige theedoek overheen en laat rijzen tot ze verdubbeld zijn qua formaat.

Vulling

  • Snipper de ui fijn.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui aan tot deze zacht is.
  • Voeg chilivlokken, komijn en paprikapoeder toe en bak even mee.
  • Hak de spinazie grof. Voeg toe aan de pan en bak tot deze gaar is.
  • Doe het spinaziemengsel in een schaal en laat afkoelen. Verkruimel dan de feta erboven en schep er doorheen.

Gözleme bakken

  • Bestuif je werkvlak met een ruime hoeveelheid bloem. Pak een bolletje deeg en rol deze uit tot een superdunne lap, draai tussendoor regelmatig het deeg en bestuif de bovenkant en draai om. Herhaal tot je een deeglap hebt van ongeveer 30 cm doorsnee.
  • Klap de boven- en onderkant van het deeg naar binnen.
  • Verdeel over het midden 1/6 van het spinazie-feta mengsel.
  • Klap de zijkanten dicht en druk iets aan, zodat de vulling opgesloten zit in het deeg.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, zonder olie/boter.
  • Doe de resterende olijfolie in een kommetje, gebruik een kwastje om de bovenkant van de gözleme hiermee te bestrijken.
  • Leg de gözleme met de oliekant naar beneden in de warme pan. Bak tot deze kant goudbruin is.
  • Bestrijk dan de bovenkant met de olijfolie en draai de gözleme om. Bak ook deze kant goudbruin en gaar.
  • Herhaal bovenstaande met het resterende deeg.

Notities

Tip: de gebakken gözleme bewaar je het beste in een theedoek. Eventueel kun je ze ook invriezen.

Pin deze Gözleme met spinazie en feta!

Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

gözleme spinazie feta