“Simone, kun je eens een lekker ontbijttaartje maken? Het liefst een taartje waar ik geen oven voor nodig heb.” No problemo, ik ging er mee aan de slag en ik maakte dit overheerlijke ontbijttaartje met blauwe bessen! Makkelijk te maken, zonder oven en nog eens gezond ook.

Het taartje heeft een bodem van noten, dadels en kokosolie, daarbovenop een laag met kokosyoghurt, vanille en blauwe bessen en om het feestje compleet te maken garneerde ik het ontbijttaartje met wat extra vruchten en kokos. Hiermee zet je dus zeker een lekker en voedzaam ontbijtje op tafel dat ook nog eens glutenvrij en lactosevrij is. Perfect dus als je paleo eet of op je voeding let.

Verder besloot ik geen gelatine te gebruiken voor de laag met yoghurt, maar agar agar. Door agar agar te gebruiken is dit recept ook geschikt voor vegetariërs (of andere mensen die liever geen dierlijke producten tot zich nemen). Agar agar is ook een bindmiddel, maar deze is compleet plantaardig en wordt gewonnen uit algen. Je hebt hiervan veel minder nodig dan gelatine, dus vervang het nooit 1-op-1 in een recept. Agar agar is tegenwoordig bijna overal verkrijgbaar, ook bij de grote supermarkten.

Ontbijttaartje met blauwe bessen
Ontbijttaartje met blauwe bessen

Onderstaand recept is genoeg voor 2-3 personen. Een beetje verschillend per persoon zou ik zeggen, ik ben zelf niet echt een grote ontbijter dus zal hier veel minder van eten dan bijvoorbeeld iemand anders. Het taartje is 18 cm in doorsnede en niet zo super hoog (zoals je kan zien op de foto’s).

In het recept gebruik ik 2,5 gram agar agar, mocht je geen precisie weegschaal hebben dan kun je 3 gram afwegen. Ik heb zelf dus zo’n weegschaal die op 0,01 gram nauwkeurig kan afwegen, ideaal! Dit is de mini precisie weegschaal die ik heb. (dit is een affiliatelink; het kost jou niks extra’s als je iets gaat bestellen in de webshop, echter krijg ik van het bedrijf een kleine commissie).

Ontbijttaartje met blauwe bessen

Omdat ontbijten met taart altijd een goed idee is.
Bereiding20 minuten
Wachttijd3 uur
Totale tijd3 uur 20 minuten
Porties: 1 taartje

Ingrediënten

Bodem

 • 70 g amandelen
 • 50 g walnoten
 • 10 dadels
 • 60 ml kokosolie gesmolten
 • 15 g honing

Vulling

 • 300 g kokosyoghurt
 • 2.5 g agar agar
 • 1 tl honing
 • 0.5 tl vanille extract
 • 55 g blauwe bessen

Topping

 • 1 handje fruit naar keuze
 • 2 el kokossnippers

Instructies

 • Bekleed de bodem van een springvorm van 18 centimeter doorsnee met een vel bakpapier.
 • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine en pulseer tot je een kruimelige massa hebt.
 • Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast terwijl je verder gaat met de volgende stappen.
 • Doe de yoghurt, blauwe bessen, honing en vanille in een blender en mix door elkaar.
 • Doe de agar agar in een steelpannetje met een klein bodempje water. Verhit dit tot de agar agar helemaal is opgelost.
 • Voeg dat het yoghurtmengsel toe en verwarm het geheel al roerend 2 minuten door.
 • Schenk het yoghurtmengsel op de bodem en zet het taartje voor 2,5-3 uur in de koelkast. Tot deze helemaal is opgesteven.
 • Garneer voor het serveren met fruit naar keuze en kokos.

Pin dit ontbijttaartje met blauwe bessen!

Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Ontbijttaartje met blauwe bessen