Ik heb het broodbakvirus te pakken hoor! Deze açma, oftewel Turkse zachte broodjes zijn echt een aanrader om te maken! Onwijs lekker en als ik het kan, dan kan jij het ook!
Meerdere keren kreeg ik de vraag op instagram (toen ik een foto in m’n stories postte) of ik simit had gemaakt, maar nee…. helaas. Of helaas? Simit zijn echt onwijs lekker, maar deze açma zijn zachter en eigenlijk net zo lekker! Ik eet ze het liefste met fetakaas en olijven erbij, precies zoals ik in Turkije deed. Want ik hou echt van feta, en olijven, en deze broodjes!
Ze zijn heerlijk als ontbijt, lunch en perfect bij de brunch! En 17 broodjes klinkt als veel? Dan vries je ze gewoon lekker in! Haal ze even van te voren uit de vriezer en piep ze dan eventueel enkele minuten op in de oven.
Açma; Turkse zachte broodjes
Ingrediënten
- 220 ml melk
- 220 ml water
- 220 ml zonnebloem olie
- 8 g instant gist
- 3 eieren eiwit en eigeel gescheiden
- 1 el zout
- 2 el suiker
- 980 g bloem
Extra, voor op de broodjes
- 2 el witte sesamzaadjes
- 2 el zwarte sesamzaadjes
- 1 el olijfolie
Instructies
- Meng in een grote kom melk, water, olie en eiwit met een garde goed door elkaar.
- Meng in een andere kom bloem, zout, suiker en instant gist door elkaar.
- Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en kneed in 10 minuten tot een zacht (niet plakkerig) deeg. Kneed net zo lang tot je een mooi vliesje kunt trekken.
- Vet een grote kom in met een beetje olijfolie, leg het deeg erin en dek af met een natte theedoek. Laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Haal het deeg uit de kom, kneed even door en verdeel in 17 gelijke delen. Leg ze op een plank en dek af tot je er verder mee gaat.
- Pak 1 deel deeg, deel het deeg in tweeën en rol beide uit tot een lange sliert van ongeveer 35 centimeter.
- Knijp de uiteindes van 1 kant aan elkaar en rol ze dan om elkaar heen. Plak de uiteindes aan elkaar zodat je een ronde vorm hebt.
- Leg de broodjes op een bakplaat, dek af en laat 15 minuten staan.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Doe de sesamzaadjes in een kommetje. Klop in een ander kommetje eigeel en 1 eetlepel olijfolie door elkaar.
- Bestrijk de broodjes met het eigeelmengsel en bestrooi met de sesamzaadjes.
- Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
- Herhaal met het resterende deeg.
Notities
Pin deze açma; Turkse zachte broodjes!
Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer lekkere Turkse inspiratie? Alle Turkse recepten vind je handig bij elkaar en er is al genoeg lekkers om uit te kiezen!