Deze gözleme met tonijn en paprika is heerlijk als lunch, diner of voor bij de borrel. Na het eerste klassieke recept voor gözleme met spinazie en feta vond ik het tijd voor een variatie daarop, deze versie met tonijn smaakt weer compleet anders en is zo lekker! Het is een heerlijk Turks gerecht dat niet mag missen op mijn website.
In deze gözleme gebruik ik de tonijn uit blik met mais van Rio Mare, deze kreeg ik opgestuurd om eens uit te proberen, laat ik je vertellen: perfect voor dit gerecht! Mocht je deze niet kunnen vinden, dan is een andere tonijn uit blik natuurlijk ook goed om te gebruiken. Geniet je met me mee?
Gözleme zijn trouwens ideaal om in te vriezen, zo heb je altijd een lekkere maaltijd binnen handbereik. Even ontdooien en daarna opwarmen in de pan!
Gözleme met tonijn
Ingrediënten
Deeg
- 200 g bloem
- 4 g instant gist
- 0.5 tl suiker
- 0.5 tl zout
- 1.5 el olie
- 1 el yoghurt
- 90 ml water lauwwarm
Vulling
- 1 ui
- 1 groene paprika
- 160 tonijn Insalatissime Mais e Tonno, Rio Mare
- 1 tl oregano
- 1 snuf zout en peper
Voor het bakken
- 1.5 el olijfolie
Instructies
Deeg
- Meng in een grote kom bloem, zout, suiker en instant gist door elkaar.
- Voeg olie, yoghurt en het lauwwarme water toe en kneed tot een samenhangend en niet plakkerig deeg. Kneed ongeveer 10 minuten goed door, tot je een mooi vliesje kunt trekken van het deeg. (wellicht moet je wat extra bloem/water toevoegen)
- Verdeel het deeg in 4 gelijke bolletjes. Leg deze op een bakplaat, plaats er een vochtige theedoek overheen en laat rijzen tot ze verdubbeld zijn qua formaat (ongeveer 1 uur).
Vulling
- Snipper de ui, snijd de paprika in kleine blokjes en laat de tonijn uitlekken.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui aan tot deze zacht is.
- Voeg paprika, oregano en een snuf zout toe en bak tot de paprika zacht is.
- Doe het paprikamengsel in een schaal en laat afkoelen. Meng er dan de tonijn doorheen.
Gözleme maken en bakken
- Bestuif je werkvlak met een ruime hoeveelheid bloem. Pak een bolletje deeg en rol deze uit tot een superdunne lap, draai tussendoor regelmatig het deeg en bestuif de bovenkant en draai om. Herhaal tot je een deeglap hebt van ongeveer 30 cm doorsnee.
- Klap de boven- en onderkant van het deeg naar binnen.
- Verdeel over het midden, in een vierkant 1/4 van het ppaprika-tonijn mengsel.
- Klap de zijkanten dicht en druk iets aan, zodat de vulling opgesloten zit in het deeg.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, zonder olie/boter.
- Doe de resterende olijfolie in een kommetje, gebruik een kwastje om de bovenkant van de gözleme hiermee te bestrijken.
- Leg de gözleme met de oliekant naar beneden in de warme pan. Bak tot deze kant goudbruin is.
- Bestrijk dan de bovenkant met de olijfolie en draai de gözleme om. Bak ook deze kant goudbruin en gaar.
- Herhaal bovenstaande met het resterende deeg.
Notities
Pin deze gözleme met tonijn!
Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer lekkere Turkse inspiratie? Alle Turkse recepten vind je handig bij elkaar en er is al genoeg lekkers om uit te kiezen!