Deze lente salade Hemingway is hét antwoord voor mensen die houden van lekker eten! Dit overheerlijke lente gerecht is perfect in balans en wordt gemaakt met aardappelen, prei, zalm, asperges en verse kruiden. Het recept is van chef Torben van restaurant Hemingway, ik maakte het na en nu kun jij er ook mee aan de slag! Zo lekker, alsof je in een restaurant het beste gerecht van de kaart hebt besteld.

Voor dit geweldige concept worden Brabantse chefs door VisitBrabant gekoppeld aan foodinfluencers, een geweldig concept als je het mij vraagt waar ik natuurlijk meteen volop ja tegen zei! Het voelde bijna een beetje alsof ik meedeed aan Masterchef, alleen proefde de chef het niet zelf maar genoten wij thuis van dit overheerlijke gerecht. Ik werd gekoppeld aan chef Torben van restaurant Hemingway in Bergen op Zoom. Hij maakte met de inhoud van de box van Boerschappen een gerecht en vervolgens kreeg ik de receptuur, foto’s en dezelfde box met overheerlijke seizoensproducten uit Nederland.

Het voelt goed om in deze tijd juist te koken met landelijke producten, waarmee we de boeren uit Nederland steunen. Naast dat dat een goed initiatief is weet je ook gewoon zeker dat je goede producten in huis haalt, want wat je van dichtbij haalt is over het algemeen echt beter!

Ook hebben wij na het eten van dit geweldige gerecht meteen restaurant Hemingway op ons lijstje gezet. Zodra we weer uit eten mogen in restaurants gaan we hier zeker een bezoekje aan brengen. Want als mijn gerecht al zo lekker smaakt, dan kan het niet anders dan dat de gerechten van ’the chef himself’ next level zijn!

lente salade
Foto van het originele gerecht van chef Torben

Heel eerlijk, het gerecht van Torben ziet er toch echt wel wat mooier uit als mijn gerecht, wat verfijnender. Zo had ik bijvoorbeeld geen bloemetjes om te gebruiken in mijn gerecht. Maar ik denk dat het me wel vergeven is! Sowieso, het gerecht was alsnog écht onwijs lekker! Het staat hier in ieder geval binnenkort weer op het menu.

In de box die ik ontving van Boerschappen zaten verschillende producten van hun vaste telers/leveranciers. Boerschappen heeft een netwerk van bijna 100 boeren en makers, stuk voor stuk kleinschalig; met liefde voor hun dieren, gewassen, omgeving en product. Dit resulteert in overheerlijke producten die vers, puur, seizoensgebonden, uit de buurt én eerlijk zijn: en dat proef je!

De producten uit de box die we gebruiken voor dit recept; een geweldig mooi stuk zalm van G&B Yerseke, asperges vers gestoken door van Beek Terheijden, Karnemelk van Ambachtshoeve Raamsdonk, Alouette aardappel en prei van Oppers uit Middelbeers. Maar er zat nog veel meer lekkers in! Zo aten we die dag meteen de conference peren op van de Stuifakker (zo lekker sappig!) de Ras el hanout kaas van Kaasboerderij de Driehoek is ook al bijna opgepeuzeld. Maar ook pastabloem, die ik binnenkort met een vriendin ga omtoveren tot overheerlijke gerechten, roomboter wat gaat zorgen voor een heerlijke taart en puntpaprika’s die ik deze week nog ga vullen met wat lekkers.

lente salade hemingway
lente salade hemingway

Onderstaand recept is een lunch voor 4 personen, wij aten er als diner van en dan is het precies genoeg voor 2 personen. Overigens vergat ik zelf de olie te verwarmen, recepten écht nauwkeurig volgen blijkt nog wel eens een uitdaging 😉 . De kruiden en bloemen verving ik zelf door peterselie, dille en bieslook.

Oh en neem vandaag ook zeker even een kijkje op mijn Instagram! Want daar deel ik stap voor stap hoe ik dit lekkere recept maak (wordt opgeslagen in mijn highlight ‘Hemingway’).

Lente salade Hemingway

Thuis culinair genieten met deze heerlijke salade!
Bereiding2 uur
Totale tijd2 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Zalm

 • 400 g verse zalm filet

Prak aardappel

 • 4 Aloutte aardappel
 • 1 el crème fraise
 • 1 tl verse peterselie
 • 1 tl verse bieslook
 • 1 tl verse dille
 • 1 el olijfolie
 • 1 snuf Peper en grof zout naar smaak

Gegrilde prei

 • 1 prei
 • 1.5 tl Tomasu sweet and spicy sojasaus

Asperges

 • 4 witte asperges

Kruiden vinaigrette:

 • ½ groene gedeelte prei
 • 20 g bieslook
 • 250 ml zonnebloemolie
 • 250 ml karnemelk

Kruiden en bloemen:

 • Lavas / dille / citroenmelisse / komkommerbloem / daslook / platte peterselie / bieslook / limoen

Instructies

Prak aardappel

 • Pak de aardappels in aluminiumfolie en een klein beetje olijfolie. Pof de aardappels gaar op je BBQ.
 • Na het poffen haal je de schil van de aardappels en prak je deze met een vork. Maak deze aan in een kom met de crème fraise, peterselie, bieslook, dille, olijfolie, peper en zout.

Asperges

 • Schil de asperges en snijd de kontjes er af. Snijd de asperges door de helft. Zet een pan met water op het vuur met een snuf zout. Breng deze aan de kook met de asperge toppen. Als deze gekookt hebben zet je hem uit en laat je de asperges afkoelen in het warme vocht.
 • De onderkant van de asperges snijd je met een dunschiller in plakjes. Bewaar deze even in een bakje met koud water.

Prei:

 • Zet een pan met water op en zout. Snijd het groen van de prei af (deze bewaren we voor de vinaigrette). Snijd het witte gedeelte in vier stukken. Doe de prei in het pannetje met water en kook ze 1 minuut. Zet de pan daarna af na 5 minuten haal de je prei uit de pan. Droog deze op een keukendoek.

Kruiden vinaigrette:

 • Snij de prei en de bieslook fijn. Verwarm daarna de olie tot 80 graden. Doe de prei, bieslook en de olie in een litermaat en blender alles met de staafmixer voor 3 minuten.
 • Zeef de olie en zet het daarna in de koelkast. Net voor het opmaken van het gerecht doe je de karnemelk en de olie bij elkaar en roer heel even door elkaar met een lepel.

Afmaken:

 • Gril de zalm op de BBQ beet gaar. Rooster de prei en asperges.
 • Zet de borden klaar en begin met de opmaak. Onderop de prak aardappel daarop begin je met de zalm breng deze op smaak met peper en grof zee zout en een beetje limoensap en zest. pluk de zalm in stuken en leg deze er speels op.
 • Maak de prei en asperge aan met de sweet and spicy soja saus aan en dresseer deze op en rondom de zalm, ook de aspergelinten erbij leggen.
 • Maak het gerechtje af met de kruiden maak ze aan met een beetje olijfolie en zout, leg deze speels op het gerecht. Dresseer met de olie-karnemelk dressing (let op even roeren voor het serveren).

Pin deze lente salade!

Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

lente salade hemingway

Dit artikel is een samenwerking.