Deze Marokkaanse sinaasappelcake at ik voor het eerst in Marrakesh, toen ik daar op workation was werd hij geserveerd als ontbijt. Nou, dat is geen straf hoor! Deze cake stond al langer op mijn lijstje om ook eens zelf te maken en hij is ook hier net zo lekker als dat ik hem in Marokko vond. Afgemaakt met abrikozenjam en kokos is het echt een feestje om te eten.
Door de sinaasappelsap in het beslag, de abrikozenjam en de kokos is deze cake weer echt heel anders dan een standaard cake. Omdat we de cake eerst inprikken met een satéprikker, wordt de abrikozenjam goed verdeeld over de cake. Uiteraard kun je ook voor een andere jam kiezen, of voor een suikersiroop, maar ik vond een jam met wat minder suiker een goede keuze. De kokos geeft er een heerlijk tropisch tintje aan.
Ik gebruik in onderstaand recept de ‘Meer Fruit Minder Suiker’ abrikozenjam van Bonne Maman, deze zat in de foodybox die ik opgestuurd kreeg. Deze jam is verkrijgbaar bij de Albert Heijn, maar uiteraard kun je ook een andere jam gebruiken als je deze grote blauwe supermarkt niet in de buurt hebt.
Marokkaanse sinaasappelcake met kokos
Ingrediënten
- 4 eieren
- 200 g suiker
- 250 ml zonnebloemolie
- 310 g bloem
- 8 g bakpoeder
- 2 sinaasappelen
- 3 el abrikozenjam
- 2.5 el kokosrasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Vet een ronde ovenschaal in (ongeveer 30 centimeter doorsnee).
- Mix de eieren met de suiker licht en luchtig.
- Voeg de zonnebloemolie toe en mix door.
- Zeef bloem en bakpoeder erboven en mix er doorheen.
- Pers de sinaasappelen uit en voeg het sinaasappelsap toe aan het beslag. Mix goed door.
- Giet het beslag in de ronde vorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten goudbruin en haar in het midden van de voorverwarmde oven.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm.
- Haal dan de cake uit de vorm en zet op een rooster, prik met een grote houten prikker gaatjes in de bovenkant. Smeer hier de abrikozenjam overheen en bestrooi met de kokosrasp.
- Laat de cake helemaal afkoelen voordat je hem serveert.
Pin deze Marokkaanse sinaasappelcake met kokos!
Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer lekkers om te bakken? Al mijn zoete recepten vind je gemakkelijk bij elkaar!
Heerlijke cake. Even een vraagje, ben niet zo gek op abrikozenjam.
Kan ik dit weg laten?
Dat kan wel maar dan blijft de kokosrasp niet zo goed plakken. Je kunt het eventueel vervangen door sinaasappeljam of wat suikersiroop.
Slecht recept beschrijving
Klopt tot dat je de bloem er door moet mixen.
Bloem spatel je eronder door, zodat het luchtig blijft.
Dit ziet er heerlijk uit!
Ik heb geen losse sinaasappels liggen maar wel sap. Hoeveel zou ik moeten gebruiken ongeveer?
Ik zou met 120 ml beginnen
Waarom zonnebloemolie i.p.v. boter?
Kan ik i.p.v. zonnebloemolie ook boter gebruiken?
Nee dat kan niet, dan wordt de cake echt anders. Je zou wel een milde olijfolie kunnen gebruiken.