Deze Turkse zachte broodjes met feta zijn écht mijn favoriet. als ontbijt, lunch, diner of tussendoortje; ik lust ze altijd. Als ze er zijn, dan moeten ze gewoon op! Deze zacht en luchtige broodjes zijn verslavend lekker.
Mijn schoonmoeder weet dat ze mijn favoriet zijn, dus als ze ze maakt dat krijg ik altijd een voorraadje. Al meerdere keren probeerde ik ze zelf te maken én altijd mislukten ze… geen idee waarom maar mijn deeg was gewoon echt slecht. Misschien stopte ik er te weinig liefde in. Nu ze dan eindelijk lukken moet ik me wel inhouden om ze niet elke week te gaan maken. Haha want ja… ze moeten op als ze er zijn. Overigens kun je ze ook perfect invriezen! Dus vooral doen! Even laten ontdooien en oppiepen in de oven. Heerlijk.
Overigens kun je deze broodjes eventueel ook nog vullen met andere dingen, zoals tonijn, gehakt of wellicht een zoete vulling? Ik zou zeggen, begin met feta en ga vanuit daar verder 🙂 .
Turkse zachte broodjes met feta
Ingrediënten
Deeg
- 220 ml melk
- 220 ml water
- 220 ml zonnebloem olie
- 8 g instant gist
- 3 eieren eiwit en eigeel gescheiden
- 1 el zout
- 2 el suiker
- 980 g bloem
Vulling en decoratie
- 250 g feta
- 3 el sesamzaadjes wit/zwart
- 1 el olijfolie
Instructies
- Meng in een grote kom melk, water, olie en eiwit met een garde goed door elkaar.
- Meng in een andere kom bloem, zout, suiker en instant gist door elkaar.
- Voeg de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en kneed in 10 minuten tot een zacht (niet plakkerig) deeg. Kneed net zo lang tot je een mooi vliesje kunt trekken.
- Vet een grote kom in met een beetje olijfolie, leg het deeg erin en dek af met een natte theedoek. Laat het deeg rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.
- Haal het deeg uit de kom, kneed even door en verdeel in 20 gelijke delen. Leg ze op een plank en dek af tot je er verder mee gaat.
- Doe de feta in een kom en prak deze fijn met een vork.
- Neem een bolletje deeg en rol deze uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 0,5 centimeter dikte. Leg op de onderkant een deel feta en snijd de bovenkant in met een mesje.
- Klap het deeg over de feta en druk iets aan.
- Rol vervolgens op en breng de zijkanten iets naar elkaar toe.
- Herhaal met het resterende deeg. Leg de broodjes op een bakplaat met bakpapier en dek ze af met een vochtige theedoek. Laat ze 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Doe de sesamzaadjes in een kommetje. Klop in een ander kommetje eigeel en 1 eetlepel olijfolie door elkaar.
- Bestrijk de broodjes met het eigeelmengsel en bestrooi met de sesamzaadjes.
- Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
Notities
Pin deze turkse zachte broodjes met feta!
Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer lekkere Turkse inspiratie? Alle Turkse recepten vind je handig bij elkaar en er is al genoeg lekkers om uit te kiezen!
Leuk en makkelijk recept. Ik gebruikte wel 1 koffielepel zout i.p.v. 1 eetlepel. Ik maakte maar voor een half recept en haalde er 12 broodjes uit. Voor mijn dochter deed ik er Nutella tussen. Hoe maak je ze met tonijn? Gewoon tonijn uit blik of doe je er dan iets extra bij zodat het niet te droog wordt?
Hoi,
Wat zou de voedingswaarde(calorieën etc) per stuk kunnen zijn? Ik kan dat echt nergens vinden, thanx alvast voor je respons.
Met vriendelijke groet
Oh dat durf ik niet te zeggen! Dat zou je kunnen uitrekenen via de website van het Voedingscentrum
Hi, wat voor melk gebruik je?
Ik gebruik altijd halfvolle (houdbare) melk