Normaal is de versie met pistachenoten altijd favoriet, maar deze baklava met walnoten klopt gewoon echt. En als ik heel eerlijk ben; wij vonden deze veel lekkerder dan die we bij de Turkse bakker kopen. Ik koos er bij dit recept voor om de siroop te maken met sinaasappel.

Ook maakte ik al een versie met pistache en dit recept kun je dus ook nog van me verwachten! In het recept met de pistache maakte ik het met citroen en meer filodeeg, ook echt zo lekker. Maar omdat we deze het aller-aller-allerlekkerste vonden moet ik wel met dit recept beginnen.

Overigens zie je vaak, als je baklava in restaurants eet, dat het echt zwemt in de suiker(siroop) of honing. En die vind ik heel eerlijk gezegd dus gewoon echt niet lekker. Dus mijn versie van baklava met walnoten is dus niet met zoveel suikersiroop! Zo lust ik het ook.

baklava met walnoten
baklava met walnoten

Tip: Haal je filodeeg bij de Turkse supermarkt.

Het meest lastige aan baklava? Het afkoelen en het laten rusten voor 6 uur! Vooral als je huis zich vult met de heerlijke geuren van deze lekkernij zou je er het liefste meteen je tanden in zetten. Wij nemen altijd al een klein stukje om te proeven als deze nog een beetje lauwwarm is, maar de smaken zijn echt nog veel lekkerder na de 6 uren wachten.

Baklava met walnoten

Dit is echt genieten!
Voorbereiding40 minuten
Bereiding1 uur 5 minuten
Rusttijd6 uur
Totale tijd7 uur 45 minuten
Porties: 15 porties

Ingrediënten

  • 400 g filodeeg (we gebruiken 24 vellen)
  • 140 g walnoten
  • 120 g roomboter

Siroop

  • 105 g suiker
  • 55 g water
  • 1 snufje zout
  • 1 schijf sinaasappel

Instructies

Baklava

  • Doe de walnoten in een keukenmachine en hak ze fijn (maak er geen meel van!). Hou van de fijngehakte walnoten 2 el apart voor de decoratie.
  • Smelt de roomboter zachtjes in een pannetje. Zet het vuur uit zodra deze gesmolten is.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Snijd eventueel de vellen filodeeg zodat ze precies in de ovenschaal passen.
  • Smeer de bodem van de ovenschaal in met de roomboter.
  • Leg een vel filodeeg in de schaal, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 8 vellen met roomboter in liggen.
  • Verdeel de helft van het walnotenmengsel over de vorm.
  • Leg er dan weer een vel filodeeg in, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 6 vellen met roomboter op liggen.
  • Verdeel de helft van het walnotenmengsel over de vorm.
  • Leg er dan weer een vel filodeeg in, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 6 vellen in liggen. Bestrijk het bovenste vel nog niet met de roomboter!
  • Druk nu met je handen zoveel mogelijk lucht uit de vorm. Bestrijk dan pas de bovenste laag met de roomboter.
  • Snijd de baklava in stukken met een scherp mes.
  • Bak de baklava in 1,5 uur goudbruin en krokant in het midden van de oven.

Siroop

  • Maak ondertussen de siroop; doe hiervoor alle ingredienten in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Als het bijna kookt zet je het vuur laag en laat je het enkele minuten zachtjes borrelen.
  • Laat afkoelen en haal er dan de sinaasappelschijf uit.

Baklava

  • Haal de baklava uit de oven, giet meteen de afgekoelde siroop over de snijlijnen. Bewaar 2,5 el om over de bovenkant te gieten.
  • Garneer elk stukje baklava met wat fijngehakte walnoten.
  • Laat de baklava helemaal afkoelen.
  • Dek dan de baklava af met alumiumfolie of plastic en laat 6 uur rusten voordat je hem serveert.

Pin deze baklava met walnoten

Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

baklava met walnoten

Ben je op zoek naar meer lekkere Turkse inspiratie? Alle Turkse recepten vind je handig bij elkaar en er is al genoeg lekkers om uit te kiezen!