De standaard gekookte rijst, daar maak je me niet echt blij mee. Maar met Turkse rijst (şehriyeli pilav) dus wel! Vol, romig en zo smaakvol! Perfect als bijgerecht bij verschillende gerechten als vervanger van je standaard rijst. De vermicelli die in deze rijst verwerkt wordt maakt het extra lekker.

De bruine stukjes in de rijst is dus vermicelli, maar dan wel een specifieke soort namelijk; arpa şehriye. Deze kun je uiteraard kopen bij de Turkse supermarkt. Dat is sowieso een bezoekje waard als je het mij vraagt want je kunt er zoveel lekkere andere dingen kopen! Maar heb je geen Turkse supermarkt in de buurt? Wij kennen het ook wel als orzo (ook wel bekend als vogeltong pasta, door de vorm), overigens kun je de speciale arpa şehriye tegenwoordig bij verschillende supermarkten kopen. Dus je kunt altijd even op onderzoek gaan bij de supermarkt waar je altijd komt.

Turkse rijst
Turkse rijst

Turkse rijst

Het perfecte bijgerecht bij elke turkse maaltijd
Bereiding30 minuten
Totale tijd30 minuten

Ingrediënten

 • 160 g rijst
 • 35 g arpa Sehriye of orzo
 • 1 el zonnebloem olie
 • 30 g roomboter
 • 400 ml water kokend

Instructies

 • Verhit een ruime koekenpan op middel vuur met de zonnebloemolie.
 • Voeg de arpa Sehriye (of orzo) toe en bak deze bruin.
 • Voeg dan de roomboter en de rijst toe, roer door tot de boter gesmolten is.
 • Voeg dan het kokend water en een flinke snuf zout toe. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten garen. Roer af en toe tussendoor en hou in de gaten of het niet te droog wordt. (is al het vocht verdampt en de rijst nog niet gaar? Voeg wat extra water toe)
 • Als de rijst gaar is draai je het vuur uit. Leg een theedoek over de pan, doe het deksel er terug op en laat 5 minuten staan.
 • Roer de rijst los met een vork en serveer meteen.

Pin deze Turkse rijst!

Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Turkse rijst

Ben je op zoek naar meer lekkere Turkse inspiratie? Alle Turkse recepten vind je handig bij elkaar en er is al genoeg lekkers om uit te kiezen!