Deze Turkse bolletjes met feta zijn heerlijk bij het ontbijt, lunch of als bijgerecht bij een kop soep. Je kunt ze beleggen met je favoriete broodbeleg, maar om zo te eten met een beetje (room)boter zijn ze ook echt heerlijk!

Ergens vind ik het wel grappig… tot een jaar geleden mislukte altijd mijn brooddeeg. Het wilde niet rijzen, kwam knoerthard uit de oven, of juist niet gaar; you name it. Maar de laatste tijd heb ik het eindelijk in m’n vingers en lukken mijn broodjes altijd. Ik kan je niet vertellen hoe fijn dat is! Het geeft echt voldoening dat brood bakken, want van de meest simpele ingrediënten kun je echt heerlijke dingen maken.

Turkse bolletjes met feta
Turkse bolletjes met feta

Ik gebruik voor de kleine hoeveelheden altijd een precisie weegschaal, ideaal want daarmee kan je echt tot op 0,01 gram nauwkeurig afwegen! Mocht je deze niet hebben dan kun je 3 gram instant gist afwegen, dan lukken ze ook.

Op deze broodjes heb ik nigella zaad gestrooid, ook wel bekend als zwarte komijn. Mocht je deze niet kunnen vinden in de supermarkt, ga dan vooral een keer naar een Turkse winkel of gebruik sesamzaadjes.

Turkse bolletjes met feta

Heerlijke hartige broodjes!
Voorbereiding20 minuten
Bereiding15 minuten
Rusttijd1 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 5 minuten
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

Brooddeeg

  • 250 g bloem
  • 3.5 g instant gist
  • 0.5 tl suiker
  • 0.5 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 125 ml lauwwarm water

Op de broodjes

  • 1 el melk
  • 35 g feta
  • 1 el nigella zaad

Instructies

  • Meng in een grote kom bloem, suiker, zout en instant gist door elkaar.
  • Voeg de olie en het lauwwarme water toe en meng door elkaar. Kneed vervolgens tot een samenhangend deeg, kneed het dan nog ongeveer 10 minuten (tot je een mooi vliesje kunt trekken van een stukje deeg).
  • Vet een kom in met wat olijfolie en leg hierin het deeg. Dek af met een vochtige theedoek en laat circa 1 uur rijzen, tot het verdubbeld is qua volume.
  • Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier. Vorm 6 bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat, druk iets plat. Dek af met de vochtige theedoek en laat 15 minuten staan.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden Celsius.
  • Bestrijk de bolletjes met de melk, bestrooi met de verkruimelde feta en het nigella zaad.
  • Bak de broodjes 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Pin deze Turkse bolletjes met feta!

Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Turkse bolletjes met feta

Ben je op zoek naar meer lekkere Turkse inspiratie? Alle Turkse recepten vind je handig bij elkaar en er is al genoeg lekkers om uit te kiezen!