Deze pasta met aubergine is het perfecte gerecht voor elke avond. Je zet het binnen 25 minuten op tafel en het zit boordevol smaak! Wat mij betreft is aubergine, tomaat, mozzarella en basilicum een klassieke combinatie voor bij je pasta. Maar dan net wat anders dan de standaard “groenten in tomatensaus” pasta.

Bij dit recept is het belangrijk dat je kiest voor ingrediënten van goede kwaliteit. Zo zorg je namelijk dat alle smaken perfect tot hun recht komen. Dus zorg voor goede stevige aubergines, sappige tomaatjes, verse basilicum en goede mozzarella. Dan zet je namelijk echt een overheerlijk vegetarisch gerecht op tafel!

Maar hoe weet je nu dat je een goede aubergine te pakken hebt? Let hierop;

 • voelt stevig aan;
 • geen rimpels of vlekken;
 • de steel heeft een frisse, groene kleur.
pasta met aubergine tomaat en mozzarella

Aubergine is een overheerlijke en gezonde groente; ze zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn ze koolhydraatarm en perfect als vleesvervanger (precies zoals ik ze in dit recept gebruik). Aubergines zitten boordevol vezels en geven een lang verzadigd gevoel. Er zitten nog meer gezondheidsvoordelen aan vezels. Ze zijn goed voor je spijsvertering en verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. 

Door een aubergine in dit recept te combineren met pasta, tomaat en basilicum zet je echt een heerlijke Italiaanse maaltijd op tafel zonder vlees. Maar dat vlees, dat mis je niet! De aubergine is van zichzelf wat vlezig van structuur en daardoor is het de perfecte vleesvervanger!

pasta met aubergine tomaat en mozzarella

Je kunt echt zoveel lekkers maken met aubergine! Ik maakte er al verschillende heerlijke gerechten mee, zoals; taco’s met pulled aubergine,  baba ganoush,  met aubergine en feta gevulde portobelloknapperige aubergine rolletjes met frisse dipvegetarische auberginestoof en een aubergine tempura. Als je een kijkje neemt op deze pagina zie je al mijn recepten met aubergine. Zo zie je wel; de aubergine is verrassend veelzijdig!

Ben je op zoek naar nog meer lekkere inspiratie met aubergine in de hoofdrol? Neem dan zeker een kijkje op aubergine.nl. Je vindt er onwijs veel recepten voor verschillende gerechten geïnspireerd op verschillende keukens, ik weet zeker dat er genoeg tussen staat dat je zal verrassen!

Pasta met aubergine, tomaat en mozzarella

Een maaltijd boordevol smaak en kleur!
Voorbereiding5 minuten
Bereiding20 minuten
Totale tijd25 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 250 g cherry tomaten
 • 1 tl oregano
 • 1.5 aubergine
 • 15 g basilicum
 • 200 g pasta naar keuze
 • 1 bol mozzarella

Instructies

 • Breng een ruime pan water aan de kook en kook hierin de pasta beetgaar.
 • Maak de ui en knoflook schoon en snij deze fijn.
 • Verhit een pan met olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook aan tot de ui glazig ziet.
 • Snij de helft van de tomaten in vieren en de andere helft doormidden. Voeg toe aan de pan met een flinke snuf zout en peper en de oregano. Schep om en laat bakken op middehoog vuur.
 • Verhit een tweede pan met wat olijfolie. Snij de aubergine in stukken en bak deze gaar in de pan. Voeg een snuf peper en zout toe.
 • Als de pasta gaar is; voeg 2 eetlepels van het kookvocht toe aan de pan met tomaten. Giet de pasta af en voeg ook toe aan de pan.
 • Scheur de blaadjes basilicum fijner (bewaar 2 takjes voor de decoratie) en voeg toe aan de pasta. Schep alles goed om en draai dan het vuur uit.
 • Verdeel de pasta en de tomaten over 2 borden, verdeel de aubergine erover en garneer met de basilicum.
 • Scheur de mozzarella in stukken en verdeel over de borden.

Notities

Tip: hou je van een beetje pit? Strooi er wat chili vlokken overheen!
Tip 2: extra lekker is om de mozzarella door burrata te vervangen.

Pin deze pasta met aubergine!

Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren.

pasta met aubergine tomaat en mozzarella

Dit recept is gemaakt voor een samenwerking.