1 Van mijn favoriete vegetarische maaltijden is deze spaghetti in prei-roomsaus met gepofte honingtomaten. Dit diner is gewoon echt zo’n gerecht dat ik met gemak elke week op tafel zet. De preisaus is onwijs lekker en de zoete gepofte honingtomaten maken het gerecht helemaal af.

Eigenlijk is dit gerecht een soort vegetarische versie van de spaghetti carbonara. Alleen voegen we extra groenten aan de saus toe, de prei is in dit gerecht zacht van smaak en dat combineert overheerlijk met de pasta, Parmezaanse kaas en gepofte honingtomaten.

Supertof! Ik maakte in een complete professionele setting, inclusief 2 camera’s, felle lampen, microfoontjes en begeleiding van Danny Jansen een video van hoe je dit gerecht maakt. Kijk je met me mee?

Spaghetti prei-roomsaus
Spaghetti prei-roomsaus

Gebruik in dit recept zeker de honingtomaten van Looye, dit zijn gewoon echt de aller-aller-allerlekkerste! Ze zitten boordevol smaak en het zijn eigenlijk gewoon echte snoepjes. Alle andere tomaatjes vallen, als je het mij vraagt, qua smaak ik het niet bij deze honingtomaten. Ik heb ze standaard in huis, ze zijn lekker om zo te snoepen maar ook overheerlijk om te verwerken in recepten.

Spaghetti prei-roomsaus
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Spaghetti in prei-roomsaus met gepofte honingtomaten

Een overheerlijke vegetarische maaltijd
Voorbereiding10 minuten
Bereiding25 minuten
Totale tijd35 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 15 g roomboter
  • 2 stuks prei
  • 150 ml water
  • 80 ml room
  • 150 g spaghetti
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 1 bakje Looye honingtomaten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
  • Snij de prei in de lengte doormidden en was goed alle zand eruit. Snij vervolgens in dunne halve ringen. Snipper de ui en de knoflook, ris de blaadjes tijm van de takjes.
  • Smelt de roomboter in een pan.
  • Bak de ui, knoflook en tijm zachtjes aan. Voeg dan de prei toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg het water toe en laat circa 20 minuten garen, tot de prei zacht is. Roer regelmatig door.
  • Ondertussen pof je de tomaten; leg de honingtomaten op de bakplaat, besprenkel met de olijfolie en een snuf zout en peper. Pof ze 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Kook ondertussen de spaghetti beetgaar in een pan met ruim water. Giet de spaghetti af, bewaar een klein kopje van het kookwater.
  • Zet het vuur uit van de pan prei en voeg de room toe, pureer alles in een blender/met de staafmixer. Zet terug op zacht vuur.
  • Schep de spaghetti door de prei-roomsaus en zet het vuur uit.
  • Rasp de Parmezaanse kaas en meng in een kommetje met het ei door elkaar. Voeg enkele eetlepels van het kookwater toe om het te verdunnen.
  • Schep het kaas-eimengsel door de spaghetti en breng op smaak met een snuf zout en peper.
  • Serveer met de gepofte honingtomaten en eventueel wat extra parmezaanse kaas

Pin deze spaghetti in prei-roomsaus met gepofte honingtomaten!

Zin om deze heerlijke vegetarische maaltijd binnenkort te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Spaghetti prei-roomsaus