Dit stoofvlees met knolselderij-aardappelpuree is echt mijn absolute nieuwe favoriete gerecht! Sowieso is stoofvlees echt zo’n gerecht waar je me blij mee maakt, maar deze was wel echt een feestje om te eten. De smaken passen gewoon perfect bij elkaar en alles is in balans.

Als “geheime” ingrediënt heb ik gedroogde pruimen toegevoegd aan dit recept. Een tijdje geleden zag ik dat ik een Engels kookprogramma op tv voorbij komen en toen dacht ik; dat moet ik een keer proberen! De pruimen lossen helemaal op in de saus en geven het een heerlijke zoete en volle smaak. Echt een aanrader!

Verder gebruik ik het Sterk Rogge Bier van Gulpener, deze kreeg ik opgestuurd om eens te proberen en ik vond het een goed idee om het te verwerken in deze runderstoof. Dit bier is een samenwerking tussen Gulpener en bio-boer Felix uit Limburg, gebrouwen van Limburgs oergraan (rogge). Het bier heeft wat weg van een tripel. Mocht je dit lekkere biertje niet kunnen vinden bij jou in de buurt, dan kun je het eventueel vervangen door een ander donker biertje.

Runderstoof met knolselderijpuree
Stoofvlees met knolselderijpuree

Stoofvlees met knolselderij-aardappelpuree

Een overheerlijke maaltijd
Voorbereiding15 minuten
Bereiding6 uur
Totale tijd6 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Stoofvlees

  • 20 g roomboter
  • 600 g runder riblappen
  • 3 sjalotten
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el zwolsche stoof specerijen
  • 2 stuks winterpeen
  • 100 g gedroogde pruimen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 flesje Sterk Rogge bier Gulpener
  • 250 ml vleesbouillon
  • 2 el azijn
  • 250 g kastanje champignons
  • 2 plakken ontbijtkoek

Knolselderij-aardappelpuree

  • 700 g knolselderij 1 stuk
  • 700 g aardappelen iets kruimig
  • 40 g roomboter
  • 1 snuf nootmuskaat

Instructies

Stoofvlees

  • Snijd het rundvlees in stukken van ongeveer 2 centimeter. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak hierin het vlees rondom bruin aan. Bestrooi met een flinke snuf zout.
  • Maak ondertussen de sjalotten schoon, snijd doormidden en in halve maantjes. Voeg toe aan het vlees en bak 3 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree en de zwolsche stoof specerijen toe en bak 4 minuten mee.
  • Maak de winterpeen schoon en snijd in plakken. Snijd de pruimen in stukjes.
  • Voeg winterpeen, pruimen ,bier, bouillon, azijn en de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en draai dan het vuur helemaal klein. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer 6 uur zachtjes stoven.
  • Maak de champignons schoon en snijd in grove stukken. Verkruimel de peperkoek. Voeg beide toe aan het stoofvlees na 4 uur, roer goed door.
  • Eventueel kun je de stoof binden met wat maizena mocht deze na 6 uur nog waterig zijn. Proef ook altijd even of er wellicht wat extra zout/peper toegevoegd moet worden.

Knolselderij-aardappelpuree

  • Maak de knolselderij en aardappels schoon en snijd in blokjes.
  • Doe in een pan met gezouten water en kook gaar. Giet de groenten af als ze gaar zijn en laat ze enkele minuten uitwasemen.
  • Doe ze terug in de pan (niet op het vuur zetten), voeg de roomboter, een snuf zout en de nootmuskaat toe. Stamp tot een romige puree.
  • Serveer het stoofvlees met de knolselderij-aardappelpuree. Eventueel strooi je er nog wat verse peterselie overheen voor de smaak en kleur.

Pin dit stoofvlees met knolselderij-aardappelpuree!

Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

Stoofvlees met knolselderijpuree

Ben je op zoek naar meer maaltijd inspiratie? Alle diner recepten die ik eerder maakte vind je bij elkaar en er is al genoeg lekkers om uit te kiezen!