Deze Tursu, oftewel Turkse ingemaakte groenten, zijn echt een overheerlijk bijgerecht bij elke maaltijd! Als wij in Turkije zijn eet ik ze altijd graag en mijn schoonmoeder maakt ze ook altijd zelf. Hoog tijd dus voor mij om er ook mee aan de slag te gaan!

Het maken van Tursu is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een grote pot (of meerdere kleinere), veel groenten, een scherp mes, goede azijn en wat geduld. Als ik had geweten dat het zo makkelijk was dan had ik het al veel vaker zelf gemaakt kan ik je vertellen! Overigens vind ik het snijden van al die groenten ook echt wat rustgevends hebben.

Deze ingemaakte groenten zijn wat mij betreft echt heerlijk bij elke maaltijd. Zo worden ze traditioneel ook gegeten; als bijgerecht bij de maaltijd. Ik vind het zelf bijvoorbeeld heerlijk door een salade, als bbq bijgerecht maar ook bij bijvoorbeeld de wortelstap/boerenkool is dit echt heerlijk!

Tursu Turkse ingemaakte groenten

Voor deze Turkse ingemaakte groenten gebruik ik de framboos-kardemom azijn van Tromp & Rueb. Deze heeft een fruitige en lichtkruidige twist en naar mijn inziens past dat perfect bij de ingemaakte groenten. Door niet de standaard natuurazijn te gebruiken zoals normaal gedaan wordt, maar juist met een smaakje, krijgt dit bijgerecht een hele nieuwe dimensie.

Ik leerde de azijnen van Tromp & Rueb kennen door de foodybox van Kroon op het Werk. Sindsdien ben ik fan, wat een heerlijke smaken! Zij maken al hun azijnen op ambachtelijke wijze via eeuwenoude recepten, maar dan wel met een modern maakproces. Het resultaat zijn volle azijnen die krachtig maar toch zacht van smaak zijn. Ideaal voor het op smaak brengen van gerechten, het marineren of bijvoorbeeld inmaken van groenten.

Tursu Turkse ingemaakte groenten
Tursu Turkse ingemaakte groenten

Ben je op zoek naar meer lekkere Turkse recepten? Er staan er al een mooie verzameling op m’n website!

Tursu – Turkse ingemaakte groenten

Een overheerlijk bijgerecht!
Voorbereiding30 minuten
Wachttijd6 dagen
Totale tijd6 dagen 30 minuten
Porties: 1 grote pot

Ingrediënten

 • 0.5 spitskool of witte kool
 • 0.5 bloemkool
 • 1 rode puntpaprika
 • 2 winterwortels
 • 0.5 komkommer
 • 3 Turkse pepertjes
 • 2 teentjes knoflook
 • 350 ml framboos-kardemom natuurazijn Tromp & Rueb
 • 3 el zout

Instructies

 • Snijd de kool in grove stukken, de bloemkool in roosjes en de komkommer in halve plakken. Snijd de zaadlijsten uit de paprika en snijd in grove stukken. Schil de winterwortel en snijd in plakken. Pel de teentjes knoflook.
 • Doe alle groenten in een ruime kom. Mix azijn en zout door elkaar en giet over de groenten. Meng alles goed door elkaar.
 • Verdeel de groenten over een (brandschone) pot, of meerdere potten. Schenk het azijn mengsel dat nog in de kom zit over de groenten. Sluit de pot en laat een dag staan.
 • De volgende dag giet je water in de pot tot alle groenten ruim onder staan. Sluit de pot en zet weer een dag (donker) weg.
 • Zet vervolgens de pot met tursu in de koelkast. Na 4 dagen kun je genieten van de tursu.

Notities

Tip: Als je de tursu gaat eten; gebruik een schone lepel/vork om de groenten eruit te halen. Zet daarna de pot weer terug in de koelkast, zo blijven de groenten weken goed!

Pin deze Turkse ingemaakte groenten

Zin om dit lekkere recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren.

Tursu Turkse ingemaakte groenten

Dit recept is gemaakt voor een samenwerking.