Met dit recept voor sukade met pastinaak, gekonfijte aardappel en wortel kun jij koken als een echte chefkok maar dan thuis! Dit overheerlijke gerecht is de uitkomst van een koppeling tussen een chefkok en een ontwerper. Met een klein sausje van mij als foodie, zodat ook jij het gemakkelijk thuis kunt maken.
Hungry for design
Wat gebeurt er als je de werelden van design en gastronomie bij elkaar brengt? Dan krijg je #hungryfordesign ! ThisisEindhoven heeft een zesdelige serie ontwikkelen waarbij ze topchefs aan lokale ontwerpers hebben gekoppeld. Ze daagden de chefs uit om een gerecht te ontwikkelen gebaseerd op het werk van de ontwerper. Het resultaat van deze bijzondere samenwerking zijn smakelijke gerechten en toffe inzichten. Op de website van ThisisEindhoven vind je 6 overheerlijke gerechten, waaronder het recept wat ik hier met jullie deel.
Dit recept is van Mark Leenders, de chefkok van Pullman Eindhoven Cocagne Vestdijk 47. De ontwerper waaraan hij gekoppeld is voor dit recept is Raoul Vleugels. Het is een perfect samenspel tussen duurzaam en lokaal. Mooie vormen en invloeden die passen bij zowel de chef als de ontwerper.
Eindhoven is mijn stad. Eindhoven en design gaan hand in hand, niet voor niks hebben we elk jaar de Dutch Design Week (ook wel DDW genoemd). Helaas kon het dit jaar niet doorgaan zoals het elk jaar is, met duizenden bezoekers, tentoonstellingen van honderden ontwerpers en de leukste tours om aan deel te nemen. Check zeker even mijn Instagram highligt ‘DDW Tour‘ van vorig jaar. Toen nam ik samen met Eindhovencity een groep foodies mee op tour langs de tofste adresjes!
Het originele recept van Mark Leenders heb ik een ietsje aangepast zodat iedereen het thuis kan maken. Het kost je wel wat tijd om te maken, maar oh-boy het is het meer dan waard! Dit is echt genieten met een hoofdletter G!!
Sukade met pastinaak, gekonfijte aardappel en wortel
Ingrediënten
Sukade en jus
- 350 g sukade
- 0.5 ltr rode wijn
- 1 ltr runderbouillon
- 1 laurierblad
- 1 steranijs
- 1 takje rozemarijn
- 1 snuf zout
Wortel
- 9 stuks bospeen
- 20 g roomboter
- 1 el honing
- 1 snuf zout en peper
Gekonfijte aardappel
- 250 g Roseval aardappelen
- 3 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 1 snuf zout en peper
- 0.5 ltr zonnebloemolie
Pastinaak
- 300 g pastinaak
- 20 g roomboter
- 120 g kookroom
- 1 snuf zout en peper
Overige
- 3 gekookte bietjes
- 50 g shiitake
Instructies
Sukade
- Maak de sukade schoon (ondien nodig grote vliezen verwijderen) en ik stukken snijden. Deze even aanbakken in een pan.
- Bouillon en overige ingredienten verwarmen in een pan. Leg hierin de sukade en pocheer het ongeveer 2-3 uur, tot deze zacht en gaar is. Probeer de temperatuur rond de 80 graden Celsius te houden, of lager.
Wortel
- Breng een pan met water aan de kook met een snuf zout.
- Schil de wortels en snijd het groen eraf op 1 centimeter na. Blancheer ze circa 4 minuten in het kokende water. Giet af en koel snel terug.
Pastinaak creme
- Schil 250 gram pastinaak en snijd in blokjes. Kook deze gaar in een pan met water.
- Doe de pastinaak, boter, kookroom en een snuf zout en peper in een blender en mix tot een romige creme. Duw het eventueel nog een keer door een bolzeef voor een extra romig resultaat.
Pastinaak chips
- Schil het overgebleven stuk pastinaak en gebruik een dunschiller om er lange dunne linten van te maken.
- Verhit een laagje olijfolie in een pan, frituur de pastinaak linten, laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een snuf zout.
Gekonfijte aardappel
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
- Was de aardappelen goed, snijd de kontjes er vanaf en snijd ze in plakken van 2 centimeter. Leg deze in de olie.
- Plet de teentjes knoflook en leg samen met de takjes rozemarijn in de oven. Bestrooi rijkelijk met een snuf zout en peper.
- Zet de schaal circa 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de aardappels zacht en gaar zijn. Haal ze dan uit het vet en laat uitlekken op een vel keukenpapier.
Jus
- Haal de sukade uit het kookvocht. Plet een teentje knoflook en voeg toe aan het kookvocht terwijl je deze laat inkoken tot een dikke saus.
Overige
- Snijd de bietjes in plakken en vervolgens in vierkantjes.
- Snijd de shiitake in reepjes. Verhit wat olijfolie in een pannetje en bak hierin de shiitake met een snuf zout en peper.
Afmaken van het gerecht
- Bak de sukade kort even aan in een pan met wat olie.
- Verhit een koekenpan met de worteltjes, roomboter, honing en een snuf zout en peper.
- Verwarm de pastinaakcreme, biet en aardappeltjes even kort voor het opdienen.
Opmaken
- Verdeel de pastinaakcreme over de borden, maak er een mooie veeg van. Leg hierop de sukade en daarnaast de aardappels. Leg er de worteltjes op, de bietjes en de shiitake omheen. Besprenkel met de jus en leg er de pastinaakchips op.
Notities
Pin deze sukade met pastinaak, gekonfijte aardappel en wortel!
Zin om deze heerlijke maaltijd in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Dit artikel is een samenwerking. Uiteraard is alles mijn eigen mening.
Wat een heerlijk recept Simoon! Ik ga hem zeker even pinnen. Leuk voor als je indruk wilt maken op je gasten dit.
Gisteravond gemaakt en beethe budgetversie met geroosterde primeur rode aardappel van AH uit de oven met twee geplette knoflook en een goede drizzle olijfolie. De sucade was ook goed gelukt en supermacht. Moest wel wat langer en laatste 30 minuten zonder deksel. Heb de saus daarna nog wat laten inkoken en ingedikt met wat maïzena. Allicht had ik het vlees 3u zonder deksel moeten pocheren? Had temp goed op 80 celcius gehouden met kookthermometer. De zoete worteltjes en pastinaak creme waren ook goed gelukt. Al met al een smaakvol gerecht.
Oh wat tof dat je deze gemaakt hebt! En lijkt me heerlijk met jouw aardappelen erbij.
Volgensmij had ik het ook met deksel!