Met dit recept voor sukade met pastinaak, gekonfijte aardappel en wortel kun jij koken als een echte chefkok maar dan thuis! Dit overheerlijke gerecht is de uitkomst van een koppeling tussen een chefkok en een ontwerper. Met een klein sausje van mij als foodie, zodat ook jij het gemakkelijk thuis kunt maken.

Hungry for design

Wat gebeurt er als je de werelden van design en gastronomie bij elkaar brengt? Dan krijg je #hungryfordesign ! ThisisEindhoven heeft een zesdelige serie ontwikkelen waarbij ze topchefs aan lokale ontwerpers hebben gekoppeld. Ze daagden de chefs uit om een gerecht te ontwikkelen gebaseerd op het werk van de ontwerper. Het resultaat van deze bijzondere samenwerking zijn smakelijke gerechten en toffe inzichten. Op de website van ThisisEindhoven vind je 6 overheerlijke gerechten, waaronder het recept wat ik hier met jullie deel.

Dit recept is van Mark Leenders, de chefkok van Pullman Eindhoven Cocagne Vestdijk 47. De ontwerper waaraan hij gekoppeld is voor dit recept is Raoul Vleugels. Het is een perfect samenspel tussen duurzaam en lokaal. Mooie vormen en invloeden die passen bij zowel de chef als de ontwerper.

Eindhoven is mijn stad. Eindhoven en design gaan hand in hand, niet voor niks hebben we elk jaar de Dutch Design Week (ook wel DDW genoemd). Helaas kon het dit jaar niet doorgaan zoals het elk jaar is, met duizenden bezoekers, tentoonstellingen van honderden ontwerpers en de leukste tours om aan deel te nemen. Check zeker even mijn Instagram highligt ‘DDW Tour‘ van vorig jaar. Toen nam ik samen met Eindhovencity een groep foodies mee op tour langs de tofste adresjes!

sukade met pastinaak, gekonfijte aardappel en wortel
sukade met pastinaak, gekonfijte aardappel en wortel

Het originele recept van Mark Leenders heb ik een ietsje aangepast zodat iedereen het thuis kan maken. Het kost je wel wat tijd om te maken, maar oh-boy het is het meer dan waard! Dit is echt genieten met een hoofdletter G!!

sukade met pastinaak, gekonfijte aardappel en wortel
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Sukade met pastinaak, gekonfijte aardappel en wortel

Koken als een chefkok, maar dan thuis!
Bereiding2 uur 30 min
Totale tijd2 uur 30 min
Porties: 3 personen

Ingrediënten

Sukade en jus

  • 350 g sukade
  • 0.5 ltr rode wijn
  • 1 ltr runderbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 steranijs
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 snuf zout

Wortel

  • 9 stuks bospeen
  • 20 g roomboter
  • 1 el honing
  • 1 snuf zout en peper

Gekonfijte aardappel

  • 250 g Roseval aardappelen
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 snuf zout en peper
  • 0.5 ltr zonnebloemolie

Pastinaak

  • 300 g pastinaak
  • 20 g roomboter
  • 120 g kookroom
  • 1 snuf zout en peper

Overige

  • 3 gekookte bietjes
  • 50 g shiitake

Instructies

Sukade

  • Maak de sukade schoon (ondien nodig grote vliezen verwijderen) en ik stukken snijden. Deze even aanbakken in een pan.
  • Bouillon en overige ingredienten verwarmen in een pan. Leg hierin de sukade en pocheer het ongeveer 2-3 uur, tot deze zacht en gaar is. Probeer de temperatuur rond de 80 graden Celsius te houden, of lager.

Wortel

  • Breng een pan met water aan de kook met een snuf zout.
  • Schil de wortels en snijd het groen eraf op 1 centimeter na. Blancheer ze circa 4 minuten in het kokende water. Giet af en koel snel terug.

Pastinaak creme

  • Schil 250 gram pastinaak en snijd in blokjes. Kook deze gaar in een pan met water.
  • Doe de pastinaak, boter, kookroom en een snuf zout en peper in een blender en mix tot een romige creme. Duw het eventueel nog een keer door een bolzeef voor een extra romig resultaat.

Pastinaak chips

  • Schil het overgebleven stuk pastinaak en gebruik een dunschiller om er lange dunne linten van te maken.
  • Verhit een laagje olijfolie in een pan, frituur de pastinaak linten, laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een snuf zout.

Gekonfijte aardappel

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  • Was de aardappelen goed, snijd de kontjes er vanaf en snijd ze in plakken van 2 centimeter. Leg deze in de olie.
  • Plet de teentjes knoflook en leg samen met de takjes rozemarijn in de oven. Bestrooi rijkelijk met een snuf zout en peper.
  • Zet de schaal circa 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de aardappels zacht en gaar zijn. Haal ze dan uit het vet en laat uitlekken op een vel keukenpapier.

Jus

  • Haal de sukade uit het kookvocht. Plet een teentje knoflook en voeg toe aan het kookvocht terwijl je deze laat inkoken tot een dikke saus.

Overige

  • Snijd de bietjes in plakken en vervolgens in vierkantjes.
  • Snijd de shiitake in reepjes. Verhit wat olijfolie in een pannetje en bak hierin de shiitake met een snuf zout en peper.

Afmaken van het gerecht

  • Bak de sukade kort even aan in een pan met wat olie.
  • Verhit een koekenpan met de worteltjes, roomboter, honing en een snuf zout en peper.
  • Verwarm de pastinaakcreme, biet en aardappeltjes even kort voor het opdienen.

Opmaken

  • Verdeel de pastinaakcreme over de borden, maak er een mooie veeg van. Leg hierop de sukade en daarnaast de aardappels. Leg er de worteltjes op, de bietjes en de shiitake omheen. Besprenkel met de jus en leg er de pastinaakchips op.

Notities

Tip: op mijn Instagram account kun je precies zien hoe ik dit lekkere gerecht heb bereid en opgemaakt.

Pin deze sukade met pastinaak, gekonfijte aardappel en wortel!

Zin om deze heerlijke maaltijd in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

sukade met pastinaak, gekonfijte aardappel en wortel

Dit artikel is een samenwerking. Uiteraard is alles mijn eigen mening.