Deze vegan paddenstoelenstoof met kastanjes is echt op en top comfort food! Boordevol hartige smaken, makkelijk om te maken (en stukken sneller dan een stoof met vlees) en het maakt ook een perfect hoofdgerecht voor komende kerst! Wij hebben hier echt onwijs van genoten en ik weet zeker dat jij dat ook gaat doen.

Eerlijk is eerlijk als je aan een stoofgerecht denkt dan is dat meestal met vlees. Het merendeel dat ik maak is dat eigenlijk ook vaak. Maar wat nou als je geen vlees eet, of juist wat wilt minderen vlees of wellicht iemand op bezoek krijgt die vegan/vegetarisch eet? Gelukkig kun je dan alsnog een heerlijke stoof op tafel zetten met deze paddenstoelenstoof met kastanjes. Het is echt een heerlijke maaltijd, serveer het bijvoorbeeld met brood of puree en boontjes of haricots verts smaken er goddelijk bij, maar uiteraard zijn andere groenten ook een aanrader.

Als je het mij vraagt is dit ook echt een perfect gerecht om komende kerst op tafel te zetten! Heerlijk met verschillende bijgerechten.. smullen gegarandeerd. Wil je nog wat verder uitpakken? Serveer het dan uit de oven, met bijvoorbeeld een dakje van puree en (vegan) kaas.

vegan paddenstoelenstoof met kastanjes

Ik maak écht vaak stoofgerechten, een stoofpotje is mijn signature dish en keer op keer smullen we hier van. Met vlees of vegetarisch, met veel groenten of juist niet, met Marokkaanse of Franse invloeden; ik lust het allemaal! Maar wat ik wel echt elke keer weer doe is het toevoegen van een zuurtje. Een goede stoof heeft dat gewoon echt nodig.

Het geheim van deze vegan stoof is een scheutje natuurazijn van Tromp & Rueb. Geloof me maar, je proeft geen heftige azijnsmaak aan je gerecht. De natuurazijn van dit merk is op eikenhout gerijpt en is wat zachter van smaak dan de standaard natuurazijn. En juist dat zuurtje in combinatie met volle rode wijn en de umami van de paddenstoelen en tomatenpuree maakt dit gerecht zo gruwelijk lekker! En dan heb ik het nog niet gehad over de zoete en heerlijke smaak van de kastanjes gehad. Nou ja, je leest het wel: ik ben echt fan.

De azijnen van Tromp & Rueb zijn echt allemaal een aanrader. Zij maken al hun azijnen op ambachtelijke wijze via eeuwenoude recepten, maar dan wel met een modern maakproces. Het resultaat zijn volle azijnen die krachtig maar toch zacht van smaak zijn. Ideaal voor het op smaak brengen van gerechten, het marineren of bijvoorbeeld inmaken van groenten. Zo deelde ik vorige maand een heerlijke recept voor Turkse ingemaakte groenten: Tursu.

vegan paddenstoelenstoof met kastanjes

Ik gebruik in deze stoof een mix van paddenstoelen, ga lekker naar de markt, groenteboer of supermarkt en kijk wat ze hebben liggen. Gebruik jouw favoriete paddenstoelen!

Vegan paddenstoelenstoof met kastanjes

Heerlijk comfortfood boordevol smaak
Voorbereiding15 minuten
Bereiding1 uur
Totale tijd1 uur 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 20 g plantaardige boter of een scheut olijfolie
 • 4 sjalotjes
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 el rozemarijn
 • 750 g paddenstoelen
 • 70 g tomatenpuree
 • 200 ml rode wijn
 • 250 ml paddenstoelen bouillon
 • 1,5 el natuurazijn Tromp & Rueb
 • 2 laurierblaadjes
 • 300 g gekookte kastanjes
 • 7 g verse peterselie optioneel

Instructies

 • Verhit de plantaardige boter in een pan met dikke bodem.
 • Maak ondertussen de sjalotjes schoon en snijd partjes. Bak deze zacht in de pan.
 • Maak ondertussen de knoflook schoon en snijd deze fijn. Voeg samen met de rozemarijn en een snuf zout toe en bak even mee.
 • Maak de paddenstoelen schoon en hak deze in grove stukken. Voeg toe aan de pan en bak circa 5 minuten mee terwijl je blijft roeren.
 • Voeg de tomatenpuree toe, roer goed door en bak 2 minuten mee.
 • Dan mogen de rode wijn, bouillon, natuurazijn, laurierblaadjes en kastanjes erbij. Roer goed door. Zet het vuur wat hoger en breng aan de kook.
 • Zet zodra het kookt het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat circa 30 minuten stoven. Haal dan de deksel eraf en laat nog 10-15 minuten pruttelen, tot de saus is ingedikt.
 • Garneer eventueel met de peterselie net voor het serveren.

Notities

Tip: is de saus nog te dun? Bind deze dan eventueel met wat maizena/bloem.

Pin deze vegan paddenstoelenstoof met kastanjes!

Zin om deze stoof in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

vegan paddenstoelenstoof met kastanjes

Dit gerecht is ontwikkeld voor een samenwerking.