Appeltaart baklava, een zoete Turkse lekkernij maar dan met een Hollandse twist. Deze baklava is echt onwijs lekker, de appel en de kaneel zorgen echt voor een compleet nieuwe smaaksensatie. Heel eerlijk? Ik vind deze lekkerder dan de standaard versie van deze lekkernij!
Baklava is zo’n ding waar ik me heel lang niet aan durfde te wagen. Want in mijn hoofd was het onwijs veel werk én ook nog eens heel erg moeilijk om te maken. Ok, dat eerste dat klopt wel; je bent er wel echt even mee bezig (en dan heb ik het nog niet over de tijd in de oven en het moeilijkste: de rusttijd). Maar moeilijk om te maken? Dat is het zeker niet!
Ik deelde al eerder 2 klassieke versies voor baklava; baklava met walnoten en baklava met pistache. Beide onwijs lekker, maar heel eerlijk: voortaan ga ik alleen nog maar voor de appel versie! Die is echt lekker fris door de appel en tja, het is gewoon net iets meer en lekkerder als je het mij vraagt.
Ik maakte een video van hoe je nu precies deze overheerlijke appeltaart baklava maakt, kijk je met me mee?
Tip: haal het filodeeg bij de Turkse supermarkt, dit zijn vele grotere vellen.
Het meest lastige aan baklava? Het afkoelen en het laten rusten voor 6 uur! Vooral als je huis zich vult met de heerlijke geuren van deze lekkernij zou je er het liefste meteen je tanden in zetten. Wij nemen altijd al een klein stukje om te proeven als deze nog een beetje lauwwarm is, maar de smaken zijn echt nog veel lekkerder na de 6 uren wachten.
Appeltaart baklava
Ingrediënten
- 500 g filodeeg
- 100 g walnoten
- 100 g pecannoten
- 1 el kaneel
- 2 appels
- 160 g roomboter
Siroop
- 175 g suiker
- 95 g water
- 1 snufje zout
- 1 schijfje citroen
- 1 kaneelstokje
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Hak de noten fijn in een keukenmachine, schep in een kom. Schil de appels en snijd in kleine blokjes, schep samen met de kaneel door het notenmengsel.
- Smelt de roomboter zachtjes in een pannetje. Zet het vuur uit zodra deze gesmolten is.
- Snijd de vellen filodeeg zodat ze precies in de ovenschaal passen.
- Smeer de bodem van de ovenschaal in met de roomboter. Leg een vel filodeeg in de schaal, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 8 vellen met roomboter in liggen.
- Verdeel 1/3 van de vulling over de vorm.
- Leg er dan weer een vel filodeeg in, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 6 vellen met roomboter op liggen.
- Verdeel 1/3 van de vulling over de vorm.
- Leg er dan weer een vel filodeeg in, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 6 vellen in liggen. Verdeel 1/3 van de vulling over de vorm.
- Leg er dan weer een vel filodeeg in, bestrijk met de roomboter en herhaal tot er 10 vellen met roomboter op liggen. Bestrijk het bovenste vel nog niet met de roomboter!
- Druk nu met je handen zoveel mogelijk lucht uit de vorm. Bestrijk dan pas de bovenste laag met de roomboter. Snijd de baklava in stukken met een scherp mes.
- Bak de baklava in 1,5 uur goudbruin en krokant in het midden van de oven.
Siroop
- Maak ondertussen de siroop; doe hiervoor alle ingredienten in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook. Als het bijna kookt zet je het vuur laag en laat je het enkele minuten zachtjes borrelen.
- Laat afkoelen en haal er dan de citroen en het kaneelstokje uit.
Baklava
- Haal de baklava uit de oven, giet meteen de afgekoelde siroop over de snijlijnen. Besprenkel de bovenkant met 2,5 el van de siroop.
- Laat de baklava helemaal afkoelen.
- Dek dan de baklava af met aluminiumfolie of plastic en laat 6 uur rusten voordat je hem serveert.
Pin deze appeltaart baklava!
Zin om deze heerlijke appeltaart baklava binnenkort te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.
Ben je op zoek naar meer inspiratie uit de Turkse keuken? Alle Turkse recepten vind je gemakkelijk bij elkaar!