Het stond al langer op mijn to-bake lijstje en nu is het dan eindelijk zover: ik heb een koekhuisje met Royal icing gemaakt! Het voelt als zo’n project wat gewoon écht heel erg lastig is, maar heel eerlijk: het is me meegevallen! Ja het kost je wel wat tijd en handigheid, maar het resultaat maakt alles goed toch?! De ultieme kerst showstopper!

Mijn naamgenoot Simone van Simone’s Kitchen zette een nieuw initiatief op: The Daring Kitchen Challenge. Elke maand een nieuwe challenge maar wel altijd een uitdagend recept, iets wat (de meeste mensen) niet standaard elke week maken. Je krijgt een recept om te volgen en een datum waarop we allemaal live gaan. Omdat we toch tegen de kerst aanzitten besloot Simone te gaan voor een feestelijk koekhuisje: zo tof!!

koekhuisje met royal icing

We kregen allemaal het oorspronkelijke recept van Sally voor het koekhuisje (Gingerbread House Recipe), deze gebruikte ik ook voor mijn koekhuisje. Het ruikt perfect en het deeg is ook echt lekker als het eenmaal gebakken is! Maar wat dit deeg wel doet is uitzetten in de oven. Mijn zorgvuldig uitgesneden stukken van mijn huisje waren dus niet helemaal meer de vorm die ze moesten hebben…. Jammer want daardoor paste mijn schoorstenen dus ook echt niet meer op het dak en heb ik flink wat bij moeten snijden.

Mocht je écht zeker willen zijn dat je vormvaste koekjes bakt, dan zou ik dit koekjesrecept maken. Ik zou dan wel lichtbruine basterdsuiker gebruiken in plaats van de normale suiker en lekker wat koek- & speculaaskruiden toevoegen!

Omdat ik het graag een beetje anders doe, wilde ik niet een standaard huisje maken; laat ik mezelf nog maar wat extra uitdagen. Online vond ik een template voor een koekhuisje die ik geweldig vond. Struin vooral het internet/Pinterest af naar jouw ideale huisje! Met het maken van dit koekhuisje had ik zelfs nog de helft van het deeg over. Ideaal voor koekjes of misschien toch een tweede koekhuisje? 😉

koekhuisje met royal icing

Ga los met de versieringen zoals jij het het leukste vindt! Je kunt sprinkles gebruiken, koekjes/snoepjes vastplakken met Royal icing en nog veel meer. Ik heb mijn huisje redelijk sober gehouden qua versieringen, alleen icing als sneeuw. Zoals mijn moeder zei over het huisje: het lijkt wel zo’n Engelse cottage. Dus, dat is het; mijn Engelse cottage koekhuisje!

Koekhuisje met royal icing

Het ultieme kerstdecor
Voorbereiding1 uur
Bereiding40 minuten
Wachttijd8 uur
Totale tijd9 uur 40 minuten

Ingrediënten

 • 375 g bloem
 • 0.5 tl baking soda
 • 2 tl gemalen gember
 • 2 tl gemalen kaneel
 • 0.5 tl gemalen allspice
 • 1 snuf zout
 • 85 g ongezouten boter op kamertemperatuur
 • 150 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 ei groot
 • 120 ml donkere molasse of schenkstroop / honing
 • 2 el water

Royal icing

 • 400 g poedersuiker
 • 10 g eiwitpoeder
 • 60 g water

Instructies

 • Maak het deeg: meng de bloem, baking soda, gember, kaneel, allspice and zout samen in een grote kom.
 • Klop in een andere kom met een mixer de boter en de bruine suiker samen op medium snelheid tot volledig glad en romig, circa 2 minuten. Klop het ei erin, de molasse en water op hoge snelheid. Schraap de zijkanten van de kom en klop het nog een keer als het nodig is om alles te mengen. Op lage snelheid meng je nu de droge ingredienten erbij tot alles gemixt is. Het deeg is heel dik.
 • Verdeel het deeg door de helft, maak er platte schijven van en pak ze beiden in met plastic folie. Leg in de koelkast voor minimaal 2 uur of tot maximaal 3 dagen van tevoren.
 • Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, heb je er meerdere? Je hebt waarschijnlijk 2/3 bakplaten vol met onderdelen.
 • Haal het deeg uit de koelkast en rol elk uit tussen twee stukken bakpapier (et koekdeeg blijft plakken aan het aanrecht als je dat niet doet). Rol het uit tot ongeveer 0,5 centimer dikte.
  Doe een klein beetje bloem aan de onderkant van je huisvormpjes. Het deeg is erg plakkerig en doe je dit niet dan kan het aan het bakpapier blijven plakken. Gebruik een pizzasnijder of een klein mesje om de vormpjes uit te snijden met je template.
 • Leg alles voorzichtig op de bakplaten. Zorg dat je ongeveer een 2 cm afstand hebt tussen de verschillende vormpjes. Als ze hun vorm een beetje zijn verloren tijdens het verplaatsen zorg dat de randen weer recht zijn.
 • Bak de huisstukken. Bak voor ongeveer 18 minuten in de oven of tot de randen licht gebruind zijn. Bak de kleinere stukken voor ongeveer 10 minuten of tot de randen licht gebruind zijn.
  Haal uit de oven en laat volledig afkoelen op de bakplaten. Zorg in ieder geval voor een volledig platte ondergrond als je ze laat afkoelen.

Royal icing

 • Zeef de poedersuiker en het eiwitpoeder boven een kom.
 • Voeg het water toe en mix het met een mixer met deeghaken tot een mooie dikke icing. Mengt het na een minuut nog niet goed? Voeg dan druppelsgewijs water toe.
 • Dek af met plastic folie tot je het gebruikt.

Koekhuisje bouwen

 • Kies iets uit waarop je je huisje gaat bouwen. Dat kan een cakestand zijn of een houten plank. Begin met twee stukken: de voorkant van je huis en 1 zijkant. Maak gebruik van een spuitfles om een dikke laag royal icing op 1 lange kant en 1 korte kant van de zijkanten van het huis te doen. Plak het aan je basis vast. Gebruik alles wat je maar kunt bedenken om te zorgen dat het rechtop blijft staan.
  Maak een lijntje met royal icing langs de onderkant van de voorkant van het huis. Plak het vast op je basis terwijl je het vast maakt aan de zijkant van je huis. Houdt het een paar minuten vast tot de icing gedeeltelijk vastgeplakt is. Gebruik weer diverse dingen om het omhoog te houden en tegen elkaar.
  Herhaal tot je alle zijkanten van het huis hebt staan. Gebruik de royal icing voor elke naad, aan de binnen en buitenkant van het huis om alle gaatjes en hoekjes op te vullen. Wees niet bang om hier flink mee uit te pakken. Als het opgedroogt is ziet het eruit als sneeuw. Laat het drogen op kamertemperatuur voor minimaal 1 uur voor je het dak gaat plaatsen.
 • Plaats het dak. De dakstukken worden geplaatst op de bovenkant van je huisbasis. Maak een dikke lijn van royal icing aan de binnenkanten van een van de dakgedeeltes en plak het aan basis vast. Hou het op zijn plaats voor een paar minuten. Herhaal dit met het tweede dakgedeelte. Hou ook vast voor een paar minuten.
 • Het huis moet drogen; voor je gaat decoreren moet de icing op het hele huis volledig gedroogd zijn. Laat het hele huis bij kamertemperatuur minimaal 3 uur staan, liefst 4-6 uur of zelfs de hele nacht. Dek de leftovers van de royal icing af tijdens deze periode.

Decoreren koekhuisje

 • Je kunt je huisje decoreren, zoals ik het deed, met royal icing. Dan spuit je dit over de randen om sneeuw te creëeren. Je kunt eventueel ook snoepjes vastplakken met de icing en nog veel meer!

Pin dit koekhuisje met Royal icing!

Zin om geweldige koekhuisje binnenkort te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

koekhuisje met royal icing