Deze cheesecake met gezouten-honingkaramel is wel echt even next-level hoor! Als je al fan bent van cheesecake en gezouten karamel, nou dan gaat dit je absolute nieuwe favoriet worden. Heerlijk om dit weekend mee aan de bak te gaan, dan heb je zeker wat lekkers voor bij de koffie.

Dit recept is afkomstig uit de Februari (2021) editie van foodies. Er staat, zoals elke maand, genoeg lekkers in waaronder dus deze cheesecake met gezouten-honingkaramel.

Waar ik zelf onwijs trots op ben is dat ik dit jaar foodies friend ben! In de januari editie werd ik, samen met 5 andere rasechte foodies, voorgesteld (toch wel erg tof hoor, daar stond ik opeens paginagroot in 1 van mijn favoriete magazines!). Dit jaar kun je in het magazine enkele recepten van mijn hand verwachten en het eerste recept vind je in het 4de nummer van dit jaar, de lente/pasen editie. Ik kan je vast verklappen dat ik een onwijs lekker ontbijt/brunch recept gemaakt heb.

cheesecake met gezouten-honingkaramel

Cheesecake met gezouten-honingkaramel

Een overheerlijk recept uit de Foodies
Bereiding1 uur 15 minuten
Totale tijd1 uur 15 minuten
Porties: 10 porties

Ingrediënten

Voor de bodem

 • 250 g speculaasjes evt. bastognekoekjes
 • 75 g boter

Voor de vulling

 • 600 g roomkaas
 • 2 el bloem
 • 150 g vloeibare honing
 • 1 tl vanille-extract
 • 2 eieren + 1 eidooier
 • 125 g zure room

Voor de topping

 • 150 g vloeibare honing
 • enkele druppels citroensap
 • 2 el slagroom
 • 1 snuf zeezoutvlokken
 • 125 g zure room

Instructies

 • Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Maal de koekjes in een keukenmachine tot fijne kruimels. Smelt de boter in een steelpan, giet bij de koekkruimels en maal kort verder. Schep het mengsel in een springvorm (20 cm Ø) en druk met de bolle kant van een lepel goed aan over de hele bodem. Bak ca. 5 minuten in de oven. Laat afkoelen.
 • Klop de ingrediënten voor de vulling achtereenvolgens door de roomkaas tot een gladde crème. Zet de springvorm op een bakplaat. Stort de vulling in de vorm en strijk glad. Zet de bakplaat met de springvorm in de oven en controleer na 40 minuten of de cheesecake klaar is – de vulling moet stevig zijn aan de randen maar nog wat geleiachtig in het midden. Zet de ovendeur op een kiertje en laat de cheesecake eerst 1 uur afkoelen in de oven (als je hem direct uit de oven haalt, kan de vulling barsten). Haal de vorm uit de oven en laat de cheesecake in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Doe voor de topping de honing, 1 el water en enkele druppels citroensap in een metalen pan waarin je goed de kleurverandering kunt zien. Roer alles goed door elkaar en zet de pan op matig vuur. Breng al roerende aan de kook en stop dan met roeren. Draai met de pan, zodat het mengsel gelijkmatig gaart en verhit tot er een goudkleurige karamel ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer de slagroom erdoorheen. Wees voorzichtig, het kan spatten. Roer de zeezoutvlokken erdoorheen en laat afkoelen.
 • Verdeel de zure room over de bovenkant van de afgekoelde cheesecake en zet minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven. Verdeel de karamel over de bovenkant van de cheesecake en serveer.

Bewaar deze cheesecake met gezouten-honingkaramel op Pinterest!

Zin om dit recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

cheesecake met gezouten-honingkaramel

Ben je op zoek naar meer lekkere zoete inspiratie? Alle zoete recepten heb ik gemakkelijk voor je bij elkaar gezet en er staat al genoeg lekkers tussen!