Deze sesambroodjes met feta (ook wel simit poğaça genoemd) zijn echt zo lekker smakelijk! Ik ben zelf gek op Simit, dat zijn de sesamringen die je bij de Turkse bakker koopt, en broodjes met feta zijn ook de hemel. Dus die 2 gecombineerd is eigenlijk gewoon het beste in 1 broodje.

Deze broodjes zijn perfect bij het ontbijt/brunch/lunch maar ook als tussendoortje net zo lekker. Of wat denk je als bijgerecht bij een maaltijdsoep? Ik kan er echt alle kanten mee op hoor, geen moment van de dag is me vreemd om deze broodjes te eten.

sesambroodjes met feta
sesambroodjes met feta

Zijn 15 broodjes net iets teveel? Geen probleem! Je kunt ze namelijk gemakkelijk invriezen na het bakken (en afkoelen) en er dan op een later tijdstip nog een keer van genieten. Zo heb je altijd wat lekkers in huis! Wel zou ik ze dan enkele minuten oppiepen in de oven. Want warm zijn deze broodjes echt het allerlekkerst.

Sinds kort heb ik een nieuwe keukenmachine (KitchenAid) en daarin kneedde ik het deeg. Ideaal!! Ook in de keukenmachine liet ik het deeg ongeveer 10 minuten doorkneden (stand 3/4), daarna nog even kort met de hand voordat het op een warme plek kon rijzen.

Sesambroodjes met feta

Heerlijke Turkse broodjes
Voorbereiding25 minuten
Bereiding50 minuten
Rusttijd1 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 45 minuten
Porties: 15 broodjes

Ingrediënten

Voor de broodjes

  • 20 g roomboter op kamertemperatuur
  • 200 ml melk
  • 1 el suiker
  • 6 g gist
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 1 tl zout
  • 470 g bloem

Vulling

  • 200 g feta

Buitenkant

  • 2 el melasse
  • 2 el water
  • 130 g sesamzaad

Instructies

Deeg

  • Warm de melk en de boter op in een steelpannetje, op laag vuur. Het moet nét warm zijn en goed mengen, dus zeker niet laten koken!
  • Doe de melk/boter in een mengkom en voeg suiker en gist toe, meng goed door elkaar.
  • Voeg zonnebloemolie, ei en zou toe en meng door. Voeg vervolgens geleidelijk de bloem toe en kneed in 10 minuten tot een zacht (niet plakkerig) deeg. Kneed net zo lang tot je een mooi vliesje kunt trekken. Gebruik je een KitchenAid? Zet deze 8-10 minuten op stand 3.
  • Vet een grote kom in met een beetje olie, leg het deeg erin en dek af met een natte theedoek. Laat het deeg rijzen op een warme plek tot het in volume verdubbeld is.

Vulling & buitenkant

  • Verkruimel de feta in een schaaltje.
  • Meng in een plat bord de melasse en water door elkaar. Doe in een andere kom de sesamzaadjes.

Broodjes

  • Zet een 2 bakplaten met een vel bakpapier erop klaar (geen 2 bakplaten? Pak dan een grote schaal met bakpapier).
  • Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 15 gelijke delen en dek af terwijl je de broodjes maakt.
  • Pak een bolletje deeg en duw het met je vingertoppen tot een platte ovale vorm (werkt ook perfect met een deegroller). Verdeel een lepel feta in het midden, vouw de zijkanten van de plak naar elkaar toe en druk goed aan. Draai om en rol enkele keren heen-en-weer zodat zich een mooi ovaal broodje vormt.
  • Haal het broodje door het melasse-water mengsel en vervolgens door de sesamzaadjes. Leg het broodje op de bakplaat met de naad naar beneden.
  • Herhaal met het overige deeg. Laat de broodjes nog eens 30 minuten onder een doek rijzen op een warme plek.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius (hetelucht).
  • Snijd de broodjes aan de bovenkant voorzichtig 2 keer in. Bak ze circa 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

Notities

Tip; deze broodjes bewaar ik onder een theedoek als ze net uit de oven komen (zo blijven ze lekker zacht). Als ze afgekoeld zijn bewaar ik ze in een plastic zak (of goed afgesloten bak).
Je kunt ze ook perfect invriezen!

Bewaar deze sesambroodjes met feta op Pinterest!

Zin om dit recept in de toekomst te gaan maken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je het later gemakkelijk terugvinden en anderen inspireren met dit lekkere recept.

sesambroodjes met feta